Tror Northug-konflikten kunne vært avverget for over åtte år siden

- Ledelsen innså at det ble vanskelig å stramme inn.

FOR SNILLE: Frode Estil tror landslagsledelsen kan ha gjort seg selv en bjørnetjeneste med behandlingen av Petter Northug. Her er han i aksjon under dagens trening i Italia. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FOR SNILLE: Frode Estil tror landslagsledelsen kan ha gjort seg selv en bjørnetjeneste med behandlingen av Petter Northug. Her er han i aksjon under dagens trening i Italia. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

(Dagbaldet): - Du skal nesten ikke gjøre noe som helst utenfor boksen før Norges Skiforbund opplever det som en provoserende handling. Den minste hendelse kan bli oppfattet som kontroversiell, og verst er det i jentemiljøet. Blir du betraktet som kontroversiell, kan du lett føle deg ensom.

Slik beskriver Petter Northug (28) forholdene på landslaget i boka «Northug - en familiehistorie». I tillegg ramser 28-åringen opp en rekke konflikter mellom han og Norges Skiforbund.

DB traff Petter i alpene tidligere i dag.

Etterlyser grensesetting Frode Estil trente med Northug i Meråker da han ble vraket til OL som junior i 2006 og var lagkamerat med ham året etter.

Estil understreker at han selv hadde fantastiske år på landslaget, men tror likevel ledelsen gjorde seg selv en bjørnetjeneste ved å føye seg for mye for tidlig for mannen som raskt ble Norges nye skiyndling på midten av 2000-tallet.

- Det som jeg er usikker på, er om han har vært konsekvent behandlet. Jeg tror ikke man skal se bort fra at han fikk veldig frie tøyler helt fra starten av, så innså ledelsen etterpå at det ble vanskelig å stramme inn, sier Estil og gir et eksempel:

TIDLIGERE LAGKAMERAT: Frode Estil tror landslagsledelsen hadde vært tjent med en mer konsekvent linje i behandlingen av Petter Northug da han slo gjennom på landslaget. 

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TIDLIGERE LAGKAMERAT: Frode Estil tror landslagsledelsen hadde vært tjent med en mer konsekvent linje i behandlingen av Petter Northug da han slo gjennom på landslaget. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg husker en episode fra VM i Sapporo i 2007. Da stilte Petter på pressekonferanse i sine private klær med private sponsormerker, mens vi andre stilte i landslaget sine. Da flirte bare lederne, ristet på hodet og tenkte nok litt «Petter han Petter».

Hadde de tatt et oppgjør med ham allerede da, i stedet for å la det humpe å gå, kan det være forholdet hadde vært bedre, sier Estil.

- Så du mener at landslagsledelsen burde lagt seg på en hardere linje?

- Å være konsekvent er i alle fall alltid en fordel. Min erfaring var at han fikk veldig romslige tøyler da han kom inn. Men jeg er på dypt vann her, jeg var inne i mitt siste år da Petter kom på landslaget.

- Overrasket I den ferske boka om Northug får langrennsledelsen gjennomgå for angivelig ikke å ha rom for individualister som han selv i rekkene.

En episode som nevnes spesifikt, er da Northug skal ha blitt kritisert for å ikke trene med resten av laget klokka ti en morgen i 2008. Grunnen var at Northug ikke følte kroppen var klar og at det derfor passet bedre med en økt seinere på dagen.

I boka er det flere lignende påstander. Det forbauser sportsssjefen som var med å vraket ham til OL i 2006.

- Jeg er overrasket over den massive kritikken som er rettet mot Norges Skiforbund. Når du ser hvilke resultater løperne på representasjonslag har hatt de siste 15-20 årene, så gjelder det også Petter, sier Bjørnar Håkensmoen til Dagbladet.

Hjulpet fram av systemet Samtidig som den tidligere sportssjefen understreker at han ønsker Northug alt godt i framtida, er han klar på at den norske modellen jo har bidratt til hans personlige suksess.

- Jeg mener blant annet å huske at smøreapparatet og teamet som var rundt ham i Oslo-VM i 2011 gjorde en fantastisk jobb for ham. Han har vært en del av et system som han har fått gode resultater ut av, sier Håkensmoen.

Han benekter samtidg at individualister ikke får utfoldet seg på det norske landslaget.

- Jeg vil si at de aller fleste løperne er så unike at de har fleksibilitet til å gå utenfor «boksen», om man vil bruke det uttrykket. I min tid var det store muligheter til å gjøre egne tilpasninger. Det vet jeg det har vært etterpå også.