IMPONERTE MANGE: Konkurrentene sto i kø for å gratulere Johan Olsson etter bragden på femmila. Petter Northug tror det kan endre fellesstartene i framtiden. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
IMPONERTE MANGE: Konkurrentene sto i kø for å gratulere Johan Olsson etter bragden på femmila. Petter Northug tror det kan endre fellesstartene i framtiden. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

Tror Olsson-angrepet «vekker tankene» hos flere av rivalene

Banebrytende, mener Petter Northug.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Tankeleken «Hvordan slå Petter Northug i en fellesstart» har vi holdt på med i mange år allerede, men i dag fikk vi kanskje se den perfekte stormen som skal til: Blytungt føre, en Northug med litt slitne bein, og en revansjelysten svenske som har den beste motoren i verden akkurat når det gjelder.

Johan Olsson grep sjansen med begge hender da den bød seg, og lagkameratene hans gjorde alt de kunne for å hjelpe ham. Petter Northug tror det Olsson gjorde kan få andre til å åpne øynene.

- Jeg tror det vekker en tanke hos alle de som lå foran i tetgruppa i dag, og kanskje får vi se flere sånne angrep i framtida. Man må tenke banebrytende, og vi ser at langrenn hele tida er under utvikling. Folk prøver nye ting, og det så vi litt i dag, sier nordmannen.

- Før har vi sett løp der det har gått ganske rolig underveis før det går fort på sisterunden. Da blir det en ganske annen inngang på den sisterunden for mange. Som sagt, jeg tror dette vekker tanker, mener Northug.

Male ned spurtkanonene
Anders Södergren forteller at planen var som varslet, de skulle gå fort i åpningen for å slite ut de andre løperne.

- Skal man slå disse spurtkanonene, så må man holde fart tidlig og male dem ned, sier svensken til Dagbladet.

- Vi pratet om å holde bra fart tidlig i løpet. Jeg gikk opp etter den ene svingen og holdt bra fart i åpningen, før Johan og Dario tok over, og da ble det ok fart. Det er moro at Johan beviser at det går an å kjøre sånn, sier Södergren.

Han mener det er vanskelig å planlegge mye foran et løp som dette, men laget reagerte da Johan Olsson fikk luke. Etter å ha dratt opp farten de første rundene, startet i stedet arbeidet med å roe litt ned i feltet som forfulgte Olsson.

- Da Johan kom seg unna, så ville ikke jeg være med å dra, da la jeg meg mer defensivt. På fjerderunden var jeg oppe og prøvde å holde igjen farten litt i feltet også. Jeg vet ikke hvor mye det hjalp, men jeg fikk i hvert fall hvilt litt, og Johan fikk kanskje noen sekunder ekstra, sier Södergren, som sier det var et slag for Olsson at Cologna falt og måtte slippe seg ned til de andre.

- Det er helt annerledes å gå alene. Det er godt å kunne ha en rygg å gå bak. Men Johan var råsterk i dag, og det er morsomt å se at det går an å gjøre løpet på en annen måte enn det som har vært vanlig de siste mesterskapene med fellesstart. Det er deilig å se, sier veteranen.

Trodde på Olsson
Etter hvert hadde Johan Olsson nesten et minutt ned til de andre, som ikke klarte å finne noen løsning på hvordan de skulle ta ham igjen.

Petter Northug trekker fram russerne som de største synderne i det nederlaget, de gikk i rykk og napp og slet ut medløperne i stedet for å jage jevnt i høyt tempo.

- Jeg hadde faktisk litt tro på at det skulle gå for Olsson etter hvert, for han så utrolig sprek ut. Jeg som lå i feltet der merket at de samarbeidet dårlig, og det får jo Johan beskjed om. Klarer han å gå jevnt da, så er jo det inspirerende, sier Northug.

- Det var overraskende at han skulle gå fra på den måten og klare det, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

- Vi hadde forventet at en gruppe skulle prøve, og det så litt stygt ut da Dario og han kom seg unna. Men da Dario falt, og også falt ned til de andre, så ble jeg egentlig ganske beroliget. Det var bare en vanvittig prestasjon av Johan Olsson, sier Løfshus.