- Tror på dopingskred

SEVILLA (Dagbladet): Supersprinter Ato Boldon tror VM i friidrett blir skandalisert av dopingavsløringer. Han frykter mange vil prestere dårlig med vilje fordi de frykter dopingtestene, og ikke vil på seierspallen.

Dagbladet møtte Ato Boldon på flyet fra Barcelona til Sevilla i går. Den regjerende v-mesteren på 200 meter er skadd, og løper ikke i VM.

Men han har sterke meninger, og i dette ekslusive intervjuet med Dagbladet tordner han mot dopingen som er i ferd med å knuse friidrettens siste snev av troverdighet.

- Hvordan tok du meldingen om Merlene Otteys positive dopingtest?

- Sist uke dro jeg hjem fra Zürich. Da sa jeg at det trolig blir flere avsløringer. Det er det blitt. Og jeg tror det blir enda verre nå under VM. Det blir mange positive dopingtester her i Sevilla. Det er svært uheldig.

- Du frykter det blir flere positive tester i Sevilla?

- Uten tvil. Når de tar så mange utøvere i konkurransene før VM, så tror jeg det blir «et tonn» med positive dopingtester her i mesterskapet.

- Bare i sprint, eller i de andre øvelsene også?

- Jeg tror ikke sprint er mer utsatt enn de andre grenene. Det blir mange dopingtatte i både sprint, distanseløp og høydehopp.

- Maurice Greene, Marion Jones og Michael Johnson stoler ikke på organiseringen av dopingkontrollene. Hva mener du?

- Jeg stoler ikke hundre prosent på systemet, men jeg stoler mye mer på systemet enn på de som misbruker det.

- Hvorfor har dopingavsløringene tatt av den siste tida?

- Jeg debuterte i verdenstoppen i 1995. Da håpet jeg det skulle bli bedre. Det tror jeg ikke lenger. Det blir bare verre. Det er ikke lett for slike som Maurice og meg. Vi dominerer og løper fort. Folk begynner å bli veldig skeptiske, men det kan vi ikke kontrollere. Vi må bare fortsette å gjøre det vi kan, så får de som ønsker å være idioter, bare gå ut på banen og være det.

- Hva må gjøres for å gjenopprette friidrettens gode navn og rykte?

- Vi må innføre blodtester. Vi tåler ikke flere situasjoner der medaljevinnere tester positivt, og mister medaljene.

- Vil de ferske positive testene påvirke nivået her i VM?

- Jeg tror kanskje vi får se mange utøvere som ikke presterer så bra som forventet fordi de ikke ønsker å være blant medaljevinnerne. De som kommer hit, og vet at det er sjanse for å bli tatt, vil være veldig på vakt.

- Har pengegaloppen de siste tjue åra ødelagt friidretten?

- Så lenge det er mye penger i en idrett, vil utøvere prøve å få tak i dem på feil måte. Det vil si doping. Men man kan ikke ta bort pengene i friidrett, og beholde idretten slik den er. Det er for seint å gjøre det.

- Det er ikke moro å være friidrettsutøver nå, og definitivt ikke sprinter. Med unntak av Sotomayor er det bare sprintere som blir tatt.

- Jeg elsker denne idretten til døde, men er blitt veldig desillusjonert de siste par månedene. Med alle de negative overskriftene er ikke dette noe jeg ønsker å ta del i akkurat nå, sier Ato Boldon til Dagbladet.

ÅPENHJERTIG: Supersprinter Ato Boldon møtte Dagbladet om bord på flyet fra Barcelona til Sevilla.