- Tror på fantastiske leker

MOSKVA/OSLO (Dagbladet.no): Johan Olav Koss tror Beijing kommer til å arrangere minneverdige sommerleker i 2008. - Det er fortjent at Kina får lekene, sier Koss.

I dag ble det klart at Beijing får arrangere sommer-OL 2008. Beijing vant suverent den andre avstemningsrunden blant medlemmene i Den internasjonale olympiske komité (IOK). Beijing fikk 56 stemmer foran Toronto (22), Paris (18) og Istanbul (9). Osaka ble slått ut i første runde.

- Det er fortjent at Kina får lekene, sier IOK-medlem Koss og tenker på at de tapte på målstreken mot Sydney for sju år siden.

- Jeg tror det blir fantastiske leker i Kina og tror det blir bra for utøverne. De satser på kompakte leker og grønne leker.

Det skal blant annet plantes 12000 trær rundt byen. I tillegg skal det brukes enorme summer til miljøtiltak i forhold til industri og biltrafikk.

- Reglene skal følges

Mange har vært kritisk til Beijing på grunn av Kinas vandel med menneskerettighetsspørsmål. Nå håper Koss at tildelningen av OL skal fungere positivt.

- Det er viktig at vi fokuserer på de endringene vi ønsker oss i de sju årene fram til OL, sier Koss.

Han ser problemet, men regner med at Kina gjør noe med det.

- Det er en risiko for at de ikke holder det de lover, men nå er de tvunget til å følge IOKs regler, sier Koss.

- Jeg skal personlig være engasjert i at reglene blir fulgt, sier Norges andre IOK-medlem, Gerard Heiberg.

Generalsekretær Ivar Egeberg i Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité (NIF) og norsk idrett jubler med Beijing.

- Dette er bra, slo Egeberg fast overfor NTB i kveld.

- En av idrettens oppgaver er å sette trykk på ulike samfunn, for på den måten å skyve politiske saker og ting litt unna. Derfor tror jeg dette vil sette trykk på det kinesiske samfunnet på en positiv måte, sier Egeberg.

Tror ikke på boikott

Johan Olav Koss skryter av Kinas presentasjon av OL-søknaden. Men han savnet at ingen stilte spørsmål ved menneskerettighetsproblematikken.

- Jeg satt klar med spørsmål, men stilte dem ikke, forteller Koss.

Han tror ikke boikott blant utøvere er noe hett tema allerede nå.

- Det er alt for tidlig å si noe om det, men jeg har full forståelse for at utøvere er opptatt av menneskerettigheter. Det synes jeg er positivt, sier Koss.

Generalsekretær Ivar Egeberg tror ikke på noen boikott.

- Norsk idrett støtter den linjen Den internasjonale olympiske komiteen har fått gjennomslag for, som går på at der det er OL skal alle delta uansett, sier Egeberg.

ELLEVILLE: Beijings befolkning tok skikkelig av, da IOK i ettermiddag kunngjorde sin beslutning om å tildele byen OL i 2008. <br> Foto: SCANPIX/REUTERS
- BRA FOR UTØVERNE:Johan Olav Koss tror de kinesiske lekene blir bra for utøverne. - De satser på kompakte leker og grønne leker, sier han.<br>Foto: SCANPIX