Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gullhåpene i X-Games

Tror på medaljerush i X-Games: - Har aldri hatt så mange gode

Johanne Killi og Øystein Bråten er soleklare gullkandidater. Og førstnevnte digger presset.

FAVORITTER: Øystein Bråten og Johanne Killi er gullfavoritter i X-Games til helga. Og i OL, for den saks skyld. Her med gullmedaljene fra X-Games i Hafjell i fjor. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
FAVORITTER: Øystein Bråten og Johanne Killi er gullfavoritter i X-Games til helga. Og i OL, for den saks skyld. Her med gullmedaljene fra X-Games i Hafjell i fjor. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga går OL-generalprøven for de norske medaljehåpene i snowboard og freeski. I Aspen i USA går nemlig prestisjetunge X-Games. Nordmennene har åtte medaljesjanser: Big Air og slopestyle, både for kvinner og herrer i både snowboard og freeski.

Andreas Håtveit, som lenge var Norges beste freeski-kjører og har åtte X-Games-medaljer (hvorav ett gull), mener nordmennene har mulighet til å havne på pallen i hver øvelse.

- Det er selvfølgelig helt umulig å si, men skikjørerne er kapable til å havne på pallen i hver øvelse, i alle fall. De er gode nok på ski til det, sier Håtveit til Dagbladet.

Tiril Sjåstad Christiansen, som ser X-Games hjemmefra, har også stortro på de norske håpene:

- Det kan fort bli både tre og fire pallplasser på de norske skikjørerne i helga. Til og med mer enn det, tror jeg. Vi har aldri hatt så mange gode med, sier Christiansen til Dagbladet.

LEGENDE: Andreas Håtveit. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LEGENDE: Andreas Håtveit. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Legger press på seg selv

Til start stiller flere norske X-Games-vinnere, blant annet Øystein Bråten (to gull) og ikke minst freestyle-kometen Johanne Killi. Hun vant slopestyle-øvelsen i Hafjell i fjor. 20-åringen vant også det siste verdenscuprennet hun kjørte i amerikanske Snowmass.

- Jeg har en bra følelse nå før X-Games, og vil gå for gullet, sier Killi til Dagbladet.

- Hvordan er det å gå inn i konkurransene som favoritt?

- Det er artig, men det kan også gi litt mer press. Men jeg vil ha det presset, for da vet jeg at jeg kan gjøre det bra. Det hadde ikke vært like gøy å kjøre om jeg ikke hadde hatt sjans. Det presset jeg legger på meg selv, tror jeg er viktig. Jeg ville nok ikke kommet noen vei uten det, sier Killi.

Hun mener at Norges freeski-lag akkurat nå er så bra at folk rett og slett må kunne forvente medaljer.

- Laget er sterkt om dagen. Øystein Bråten og Ferdinand Dahl har vist lenge at de er gode nok for gull, begge to. Jeg tror de skal kunne ta med seg medaljer. Det blir spennende å se, sier Killi.

Gullsjanser

Håtveit, som er Eurosport-ekspert under OL, drar fram Dahl som en joker. Men den fremste gullkandidaten både i X-Games og OL, er helt klart Øystein Bråten. Han har flere ganger vist at han har et sterkt konkurransehode, med to strake seiere i X-Games i fjor. Det er noe ingen har gjort før ham.

NERVØS: Johanne Killi innrømmer at tanken på OL gjør henne litt nervøs. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
NERVØS: Johanne Killi innrømmer at tanken på OL gjør henne litt nervøs. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

- Bråten er ganske rå på å takle press. Han vet hva han skal tenke og må bare stå på ski. Det er forskjellig hvordan folk gjør det, mitt «mindset» var å slappe mest mulig av. Det viktigste er å ikke bli for nervøs, sier Håtveit.

Men Johanne Killi innrømmer at hun er nettopp det. Også med tanke på OL-et som kommer rett etterpå.

- Jeg er egentlig veldig nervøs. Jeg har litt blanda følelser, jeg gleder meg først og fremst til å oppleve det. Det blir kjempespesielt, men jeg må tenke at det er en vanlig konkurranse. Jeg har vært god på å takle presset den siste sesongen, så jeg håper å kunne klare det i OL og, sier 20-åringen fra Dombås.

Andreas Håtveit legger ikke mindre press på henne.

- Det bør bli mye jubel i OL. Det er dumt å legge mye press på de to jentene, men på en annen måte ikke, for ingen kjører bedre enn dem. Kjører de som de pleier, skal man forvente to pallplasser. Men mindre noen andre gjør noe helt crazy. På guttesida er det nok flere om beinet. Der er det 10-15 som kan knive om pallplassene. Men jeg tror ikke det er umulig å ta fire medaljer i slopestyle, sier Håtveit.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!