HØYDESTEMNING. Det blir høy stemning ved høydekonkurransen på Bislett. Ivan Ukhov (f.v.), verdensrekordholder Javier Sotomayor, Mutaz Essa Barshim, Bohdan Bondarenko og stevnesjef og tidligere topphopper Steinar Hoen lover at det blir jubel ved tjukkasen. 
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
HØYDESTEMNING. Det blir høy stemning ved høydekonkurransen på Bislett. Ivan Ukhov (f.v.), verdensrekordholder Javier Sotomayor, Mutaz Essa Barshim, Bohdan Bondarenko og stevnesjef og tidligere topphopper Steinar Hoen lover at det blir jubel ved tjukkasen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Tror på minst en verdensrekord på Bislett i kveld

Steinar Hoen varsler jubel ved «tjukkasen».

(Dagbladet): - Det er 50 års jubileum for Bislett Games. Vi har lagt opp arrangementet til et rekordstevne som i gode gamle dager, forteller sjef Steinar Hoen til Dagbladet.

Og det er hans egen øvelse høyde, som kommer til å sende stemningen i været på Bislett torsdag kveld. Det blir taktfast og jubel ved «tjukkasen», som den store puta under høydelista kalles.

Han har tro på at det blir rekord. Verdensrekorden holdes av cubanske Javier Sotomayor. Hoppet på 2,45 i Salamanca i Spania står fortsatt etter 22 år.

Sotomayor har også banerekorden på Bislett med 2,37 fra 1989.

- Jeg har god tro på at banerekorden ryker. Og det kan bli verdensrekord, sier Steinar Hoen til Dagbladet.

Det er ikke helt tilfeldig at Sotomayor sitter på tribunen i kveld sammen med Steinar Hoen. Cubaneren er spesielt invitert til jubileumsstevnet. To tidligere verdenstopper i grenen sitter sammen under rekordforsøket.

Hoen ble selv europamester i 1994. Han har en personlig rekord på 2,36. En centimeter under banerekorden på Bislett.

Sotomayor sa på pressekonferansen i går at han er forberedt på at rekorden kan ryke.

- Jeg håper det selvsagt ikke. Men ingenting varer evig, sa Sotomayor.

Det er først og fremst Mutaz Essa Barshim fra Qatar som jakter rekordene sammen med ukrainske Bohdan Bondarenko og russiske Ivan Utkhov.

Sistnevnte er en showmann. Han har OL-gull. Men han huskes også fortsatt godt for at han var stupfull under en konkurranse i Lausanne i 2008.

Da feide han vekk en sekundant som ville diskvalifisere ham for tidsbruk, da russeren ikke fikk av seg treningsbuksa på egen hånd. Utkhov hoppet kanskje 30 centimeter over bakken og ble liggende ferdig og utslått på «tjukkasen» under lista.

Etter den noe spesielle episoden ble han erklært uønsket på Grand Prix-stevnene av IAAF.

Så klippet han håret, kuttet ut vodkaen og tok gull i OL i London i 2012.

Ukhov har en personlig rekord på 2,41 innendørs.

JAKTER VERDENSREKORD. Genzebe Dibaba er det sikreste kortet for ny verdensrekord på Bislett torsdag.
Foto: ORRE PONTUS  / Aftonbladet / IBL Bildbyrå
JAKTER VERDENSREKORD. Genzebe Dibaba er det sikreste kortet for ny verdensrekord på Bislett torsdag. Foto: ORRE PONTUS / Aftonbladet / IBL Bildbyrå Vis mer

Bondarenko har hoppet 2,42. Han har gull i både VM og EM.

Barshim har en personlig rekord på 2,43 og er verdensmester innendørs. Han har også vunnet det meste av asiatiske mesterskap.

Barshim sier han elsker denne situasjonen.

- Høydeøvelsen er flyttet så nærme publikum som mulig. Vi vil få god kontakt. Det kommer til å bli topp stemning, lover Barshim.

Han sier også at det er spesielt å jakte rekordene til Sotomayor, med den store til stede på tribunen.

Steinar Hoen tror det blir ny banerekord.

- Selvfølgelig håper jeg på det helt store. Og det er faktisk en mulighet for at det kan skje, sier Steinar Hoen.

Tro på verdensrekord Aller mest tro på ny verdensrekord har Bislett Games-sjefen på 5000 meter for kvinner.

- Ja, jeg har faktisk god tro på at det blir ny verdensrekord på Bislett torsdag kveld.

Det er etiopiske Genzebe Dibaba som jakter sin søsters verdensrekord på 14.11,15. Tirunesh Dibaba satte verdensrekorden under Bislett Games-stevnet i 2008.

- Jeg skal få drahjelp de to første kilometerne. Så tar jeg over selv. Jeg har snakket med min søster, som sier jeg skal bruke stemningen, jubelen og atmosfæren på Bislett på veien i rekordforsøket mitt, har Dibaba fortalt.

Norsk i drømmemilen Steinar Hoen er også svært fornøyd med at hele Diamond League-stevnet avsluttes med norske Henrik Ingebrigtsen i «The Dream Mile».

- Det er stas at vi har en bra nordmann i feltet. Vi har navn som brødrene Arne og Knut Kvaliheim. Og ikke minst Vebjørn Rodal som skal æres. Og det gjør Henrik Ingebrigtsen. Han vinner ikke løpet. Men han kan løpe under 3.50 og sette ny norsk rekord.

Hoen tror rekordstevnet og 50 års jubileumet får en feiende avslutning.

Diamond League vises på NRK 1 kl. 1750 og kl. 1945.