Tror på ny Italia-suksess

Stig Inge Bjørnebye og Tommy Svindal Larsen har slått Italia før. Så det sang. Det de husker best, og som la grunnlaget for seieren, er spillermøtet hjemme hos U21-trener Benny Lennartsson.

-  Jeg husker ikke mye, jeg husker ikke laget engang, men jeg husker det, sier Stig Inge Bjørnebye.

-  Benny var utrolig godt forberedt.

Onsdag 5. juni 1991 slo Norge Italia 8- 1 i fotball. U21-gutta vant 6- 0 i Stavanger - noen timer seinere fulgte Drillos menn opp med 2- 1 på Ullevaal. Den gangen den største dagen i moderne norsk fotballhistorie og en sensasjon ute i Europa.

Og de eneste gjenlevende i dagens landslagsgjeng - Hareide-assistent Stig Inge Bjørnebye og på det nærmeste ett hundre prosent friskmeldte Tommy Svindal Larsen.

Om spillermøtet hjemme hos treneren - det eneste av typen duoen fra 14 år siden har opplevd i karrieren - sier Bjørnebye:

-  Benny var en hund på forberedelser. Og husk, han hadde ikke de ressursene og de hjelpemidlene vi har i dag. Men videoer av Italias U21-lag hadde han - en hel bunke.

-  Sammen med profiler og bevegelsesmønstre på samtlige spillere.

Tommys store sommer

SAMMEN FOR NORGE: For 14 år siden hadde Stig Inge Bjørnebye og Tommy Svindal Larsen stor suksess mot Italia, og de ser ikke bort fra at det kan fortsette lørdag. -  Det eneste jeg fokuserer på er norsk seier, med eller uten min deltakelse. For vi kan slå Italia - vi er gode nok til det. FOTO: ARNT E. FOLVIK
SAMMEN FOR NORGE: For 14 år siden hadde Stig Inge Bjørnebye og Tommy Svindal Larsen stor suksess mot Italia, og de ser ikke bort fra at det kan fortsette lørdag. - Det eneste jeg fokuserer på er norsk seier, med eller uten min deltakelse. For vi kan slå Italia - vi er gode nok til det. FOTO: ARNT E. FOLVIK Vis mer

Stig Inge Bjørnebye spilte selvfølgelig venstreback og fikk 3 poeng på Dagbladets spillerbørs (terningkast den gangen). Kommentaren til karakteren var som følger:

«Valgte å konsentrere seg om det defensive spillet og gjorde ingen feil bakover. Spilte rolig og sikkert.»

Tommy Svindal Larsen, som en måned seinere ble omtalt som Guds gave til fotballen, også det i Dagbladet, fikk 6 poeng og BB.

«Hvilken spiller. Dominerte midtbanen og gjorde absolutt alt riktig. Åpnet målkalaset og var banens beste spiller.»

-  Men jeg husker ikke så mye, sier Tommy Svindal Larsen. Ut over scoringa og at det var dritgøy morsomt, mener jeg. For jeg var så ung, bare 17 år, og det skjedde i en periode da alt jeg gjorde på banen var riktig.

-  Det var jo begynnelsen på den klassiske Kristiansand-sommeren da vi slo RBK 5- 0 (da Herren kom inn bildet) og Viking 4- 1 på Stadion.

Tirsdag for halvannen uke siden spilte Norge mot Costa Rica. Den gangen var pressemøtene med landslaget noen halvsøvnige affærer. Men nå koker det - dette er annerledes. For media.

-  Men ikke for oss, sier Stig Inge Bjørnebye. -  Den eneste forskjellen vi merker, er at spaltemeterne øker og at det er minst tre ganger så mange journalister på treningene og pressekonferansene. For her kjører vi det samme løpet som vanlig, vi følger de oppsatte rutinene.

-  At dere hauser opp kampen, gjenspeiler ikke stemningen innad i gruppa.

Entusiasme og kontroll

Tommy Svindal Larsen er nesten helt enig.

-  Mye av det Stig sier tenker jeg også, sier han. -  Men for meg er også ekstra spilleglede et nøkkelord. For det er jo slike kamper det er gøy å spille, og helst vil vi spille dem hele tida.

-  De som eventuelt ikke gleder seg til lørdag, har ikke noe her å gjøre.

Stig Inge Bjørnebye hevder at Åge Hareide og han sjøl har bedre kontroll på Italia-A nå enn det Benny Lennartsson hadde på gjestenes U21-lag 14 år siden. Det fordi apparatet de har rundt seg, er helproft og ressurssterkt. Og derfor er han trygg på at Norge kommer til å gjøre en meget god kamp til lørdag.

Stemmingen i gruppa er nemlig på topp.

-  Jeg for min del er overbevist om at vi vil gjøre det bra, sier Tommy Svindal Larsen. -  Det eneste jeg fokuserer på er norsk seier, med eller uten min deltakelse. For vi kan slå Italia - vi er gode nok til det.

-  Og på lørdag tror jeg det skjer. Igjen.