Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tror på tidenes reineste OL

SALT LAKE CITY (Dagbladet): På OLs åpningsdag innledet WADA-sjef Dick Pound med å si at han tror dette blir tidenes reineste olympiske leker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den mektige WADA (Verdens Antidopingbyrå) våget påstanden etter tallene som ble lagt fram fire timer før åpningsseremonien i går - tall som viser at av 3639 dopingtester som er tatt siden april 2001 er bare 27 funnet positive.

Seks av disse testene skyldtes lovlig medisinsk bruk, en utøver har fått en advarsel, fire prøver skal undersøkes nærmere, mens 16 utøvere er suspendert.

Åtte fra sommeridretter og åtte fra vinteridretter, inkludert de fire finnene som ble tatt under Lahti-VM i fjor.

- Disse testene avliver myten om at alle jukser. Under en halv prosent tyr til juks, sier Dick Pound.

WADA-sjefen peker på tre hovedårsaker til at idrettsutøvere vegrer seg for å jukse i stor skala:

  • Den etiske siden og den olympiske ånd.
  • Sin egen helse.
  • Frykten for å bli tatt.

- Vårt testeprogram er nå så bra at utøverne kan bli testet året rundt. Med andre ord; de kan løpe, men de kan ikke hjemme seg, sier Dick Pound.

Han tror naturligvis ikke at idretten noen gang vil bli helt rein, og derfor la han også til at han selvfølgelig er skuffet over at det fortsatt er noen som jukser.

Derfor la han med tyngde til at han er både skuffet og overrasket over at en utøver som «uten tvil» har testet positivt har sluppet unna straff, forde utøverens internasjonale forbund har ignorert testen.

- Dette er en seier for antidopingarbeidet. Alt bråket om disse testene er ikke WADA sin skyld, sier Rune Andersen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!