FESTDAG:  John Arne Riise og kona Louise Angelica gikk i tog i Ålesund 17. mai. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix
FESTDAG: John Arne Riise og kona Louise Angelica gikk i tog i Ålesund 17. mai. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpixVis mer

Tror Riise ble kåret til Aalesunds beste i sympati

Journalistveteran: - Han var ikke strålende.

Aalesund - Start 1-1

(Dagbladet): Hjemmepublikum kåret John Arne Riise (35) til Aalesunds beste spiller da laget spilte 1-1 mot Start 16. mai.

På sidelinja satt Sunnmørspostens rutinerte journalist, Helge Skuseth (63). Han lot seg ikke imponere nevneverdig av Riise, og tror kåringen mest var en sympatierklæring til mannen med en fantastisk fotballkarriere.

- John Arne spilte en helt grei kamp. Men han var ikke strålende god. Jeg tror folk stemte på John Arne i sympati. De føler at nok er nok, sier Skuseth og sikter til de siste dagers oppstandelse.

- Dette var en SMS-kåring på stadion. Jeg synes ikke John Arne utmerket seg til tittelen «Aalesunds beste». Dette ble helst gjort i sympati, og da forsvinner litt av vitsen, sier Lone Thorvik, talsperson for supportergruppa Stormen.

Har fått skylda Saken er den at Riise mener han har fått mye av skylda hver gang Aalesund har tapt denne våren. Laget ligger som nummer tre fra bunn. Til slutt gikk lillebror og kaptein Bjørn Helge Riise (32) ut og stemplet det hele som mobbing og trakassering. Lillebror Riise svingte sverdet overfor media etter kampen mot Sarpsborg torsdag i forrige uke.

John Arne fulgte opp med et følelsesladd blogginnlegg, der han lurte på om det var verdt «å bli slaktet hver uke». Innlegget førte til en flom av sympati mot mannen med 110 landskamper og en utrolig CV som inkluderer Monaco, Liverpool, Roma og Fulham.

Mot Start var han tilbake på venstrebacken, posisjonen som har gitt ham internasjonal stjernestatus. Publikum på Color Line Stadion var positivt innstilt og stemte ham fram som «Aalesunds spiller».

Skuseth - som har jobbet med Aalesund for Sunnmørsposten i 30 år - sier:

- Om Aalesund vant noe på å stille med Riise på venstrebacken, er jeg tvilende til. Han spilte OK. Men jeg tror Mikkel Kirkeskov, som vanligvis spiller venstreback, ville gjort det bedre. John Arne fikk veldig mye rom. Men han kom seg aldri forbi den siste mannen, noe Kirkeskov muligens ville gjort.

Ikke med i troppen Årsaken til at Riise ble flyttet fra midtbanen til venstrebacken, var at Adam Örn Arnarson ikke var med i troppen. Dermed ble Kirkeskov plassert på høyreback, mens Riise inntok sin vante posisjon på den andre backen.

- Jeg synes ikke det var veldig vellykket. Men John Arne har fått veldig mye sympati. Den siste tida er noe av det mest ydmyke jeg har sett av ham, sier Skuseth, som selv er blitt seriemester med Start og har 16 A-landskamper for Norge.

Resultatet - 1-1 mot bunnlaget Start - var en liten katastrofe på Color Line Stadion. Aalesund hadde en ypperlig anledning til å vise at resultatene den sista tida var basert på uflaks og tilfeldigheter. Det var det ikke.

Skuseth er klar på at han ikke tror Riise blir brukt på midtbanen noe mer.

- Han beveger seg for lite. Annerledes er det da med Bjørn Helge. Han er 32 år og beveger seg like mye som da han var 24 år.

Etterlyser kantspillere Skuseth påpeker at trenerduoen Trond Fredriksen og Karl Oskar Fjørtoft ikke bør føle seg for trygge. Han mener de bør benytte seg av kantspillerne Marlinho og Edwin Gyasi i mye større grad. Han tror også at islendingen Aron Thrándarson er den rette døråpneren for Franck Boly og Mostafa Abdellaoue på topp.

- Hva med Riise?

TØFF OPPGAVE:  Aalesund-trener Trond Fredriksen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
TØFF OPPGAVE: Aalesund-trener Trond Fredriksen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- Han er enten venstreback, høyreback eller ingenting. Kanskje midtstopper. Aalesund sliter på midtstopperplass. Det laget gjorde 16. mai var elendig. De var kjempeheldige som klarte 1-1.

Skuseth er bekymret for tilskuertallet på Color Line Stadion.

- Det kom drøye 6500 tilskuere. På en 16. mai-kamp bør det være 10.000.

- Må gi blaffen Journalistveteranen fortsetter:

- Jeg skulle ønske Trond Fredriksen ga litt mer blaffen og ikke tenkte konsekvenser. Mitt råd er å slutte med fire sentrale midtbanespillere og satse på kantspillere. Hvis ikke kommer Aalesund til å stå på 30 meter til krampa tar dem. De bare spiller og spiller, og har ingen som kan drible av en motspiller. De har folk på benken, men stoler ikke på dem defensivt. Men av og til bør du ta sjansen.

Håper det snur Aalesund møter Bodø/Glimt borte i neste kamp.

- Resultatet mot Start var skuffende. Det var elleve spillere som gjorde så godt de kunne, men ingen utmerket seg, sier talsperson Lone Thorvik i supportergruppa.

- Om ikke lenge er det fotballpause. Da håper jeg det skjer noe. Det må snu. Laget har ikke noe valg, sier hun.

- Jeg er skuffet over at vi ikke klarte å score på sjansene våre, uttalte Aalesund-trener Trond Fredriksen etter 16. mai-kampen.

- Det største problemet er at John Arne Riise spiller på et dårlig fotballag, skriver kommentator Morten Pedersen i Dagbladets papiravis i dag.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.