BELASTNING: Kreftene fra ett tonns trykk på stambeinet farer gjennom Andreas Thorkildsens kropp når verdens beste spydkaster gir alt på jobb på friidrettsbanen. 28-åringen mener det er sannsynlig at en framtidig skade kommer til å sette sluttstrek for karrieren. 
Foto: Erik Berglund
BELASTNING: Kreftene fra ett tonns trykk på stambeinet farer gjennom Andreas Thorkildsens kropp når verdens beste spydkaster gir alt på jobb på friidrettsbanen. 28-åringen mener det er sannsynlig at en framtidig skade kommer til å sette sluttstrek for karrieren. Foto: Erik BerglundVis mer

Tror skade stopper karrieren

- Mest sannsynlig, mener Andreas Thorkildsen (28).

||| - Mest sannsynlig er det en skade som kommer til å stoppe karrieren min, mener Andreas Thorkildsen (28).

Verdens beste spydkaster blir utsatt for så ekstreme krefter i hvert kast at det ville revet leddbånd, sener og muskelfester i filler på et «vanlig» menneske.

Men heller ikke for Thorkildsens veltrente kropp går belastningen upåaktet hen.

- Allerede som 15-åring fikk jeg påvist slitasjeskader i ryggen, men det ser jeg på som en ren yrkesskade. Noe må man ofre for å drive med dette på toppnivå, sier Andreas Thorkildsen til NTB.

Trolig får 28-åringen slite med senskader når idrettskarrieren en gang tar slutt. Ankelen (to operasjoner) og ryggen er de mest utsatte skadestedene hittil.

De enorme kreftene som farer gjennom kroppen på 12/100 sekund i hvert makskast, der stambeinet belastes med opp mot ett tonns trykk (ti ganger kroppens vekt), fører til umenneskelig belastning på ankel, kne, lyske, rygg, skulder og albue.

Presser til 40
Mange skader oppstår som følge en svakhet eller mangel i bevegelsesmønsteret i et makskast - ofte som følge av en annen skade. Foran denne sesongen har Thorkildsen trent opp styrken og bevegeligheten i lyske- og hoftepartiet spesielt.

- Mest sannsynlig er det en skade som kommer til å stoppe karrieren min, men jeg har ennå ikke pådratt meg noe som vil gi store problemer om mange år. Holder jeg meg unna alvorlige skader, er 35 år ingen alder i dette gamet. Noen presser det til og med til 40 år. Alt kommer an på skadeforebygging og motivasjon.

Etter Bislett-seieren sist fredag, fortsetter jakten på ny norsk og personlig rekord (91,59 meter) i Diamond League-stevnet i New York kommende lørdag.

- De fleste spydkastere på toppnivå tar med seg skader inn i alderdommen. Noen skader vil man slite mer eller mindre med resten av livet. Nettopp derfor er det de siste årene blitt lagt mer ressurser i større støtteapparat for behandlinger på treningssamlinger. Hittil i år har jeg kunnet kaste mer på grunn av bedre medisinsk oppfølging. Det vil på sikt forlenge karrieren min, hevder 28-åringen.

Neppe mett
Den regjerende OL-, VM- og EM-mesteren, den første mannlige spydkaster noensinne med slik status, ser ikke for seg at han blir mett på suksess med det første.

- Dropper nivået mitt til å bli fornøyd med fjerdeplasser, vil det i mine øyne være på tide å gi seg. Men det skjer nok ikke på en god stund ennå, slår Andreas Thorkildsen fast.

I friidrettssesongen mellom mai og september kaster sørlendingen totalt mellom 60 og 70 makskast i stevner. Om vinteren er antallet null. Da legges grunnlaget for å tåle den enorme belastningen hvert kast gir gjennom svært mye alternativ trening.

Mellom konkurransene om sommeren trener han enkelte økter med restitusjon og oppstrammende styrketrening, det siste for å beholde spenning i muskulaturen.

I løpet av de seks dagene mellom sesongåpningen i Florø og Bislett Games, trente Thorkildsen tre slike økter.

(NTB)