Tror skandalen som lamslo sjakkverdenen, forfølger Carlsen

- Det kan sette deg ut av spill.

SJOKKET: Espen Agdestein og pappa Henrik Carlsen møttet en rystet verdensmester etter hendelsen i juni. 
Foto: Scanpix
SJOKKET: Espen Agdestein og pappa Henrik Carlsen møttet en rystet verdensmester etter hendelsen i juni. Foto: ScanpixVis mer

(Dagbladet): Magnus Carlsen er gutten som tok sjakkverdenen med storm og senere erobret den. Han er fenomenet som har slettet det meste som er av rekorder. Han er spilleren som har vist større evner og stabilitet enn noen av sine motstandere på brettet.

Fra han ble nummer én på verdensrankingen som 19-åring, har han vært suveren. Helt frem til i år. For selv om Carlsen vant VM i hurtigsjakk i oktober, har han ikke prestert en svakere score siden 2008.

Det får supportere til å lure på hva som er galt og medier som Dagbladet til å spekulere på det. Ekspert Torstein Bae tror det kan ha med skandalen som inntraff i Stavanger tirsdag 16. juni å gjøre.

Ville vinne Det var første runde av Norway Chess. Turneringen som ble arrangert for tredje gang og som er til ære for Norges sjakkstjerne.

Han hadde ikke vunnet noen av de to foregående utgavene. Det hadde gjort ham frustrert, men også ekstra motivert.

Ønsket om å innfri på hjemmebane for første gang, var massivt. Det hadde plaget ham at den ukrainsk-fødte russeren Sergej Karjakin hadde tatt med seg «hans» tittel og 100 000 euro i premierpenger to år på rad.

Denne gangen var det Carlsens tur. Ingen kunne stoppe ham. Han var fokusert. Han var konsentrert. Han følte seg bra. Han var klar til å kjempe. Han var klar til å vinne.

Dramatisk Da klokka nærmet seg ti over ti på kvelden, ble imidlertid manager Espen Agdestein urolig. Etter over seks timers spill mot bulgarske Veselin Topalov forsto Agdestein at verdensmesteren plutselig var i akutt fare for å tape partiet.

Sekundene var i ferd med å renne ut for Carlsen. Og i motsetning til andre turneringer hadde Norway Chess innført en spesiell regel som gjorde at han ikke kom til å få påfyll av tid etter sitt 60. trekk.

Agdestein hadde ikke fått med seg den uvanlige tidskontrollen. Og han trodde heller ikke at Carlsen visste om den. Sekunder seinere viste det seg at manageren dessverre hadde rett.

Etter at Topalov gjorde sitt trekk, ble en intetanende Carlsen sittende rolig i stolen. Computeren viste at han med 98 prosent sikkerhet kom til å vinne, men plutselig var tiden ute.

Først da dommeren reiste seg og meddelte at maratonpartiet var tapt, kom sjokket.

- Det er en skandale for Magnus, fortalte en opprørt Agdestein til Dagbladet.

Rystet Blant tilstedeværende journalister og sjakkentusiaster på Scandic-hotellet på Forus var stemningen spesiell. Verdens beste spiller hadde tapt på grunn av en misforståelse.

Det var som om Lionel Messi skulle forsovet seg til en fotballkamp. Det var uhørt. Det var utenkelig. Det hadde aldri skjedd før.

Etter kort, men hektisk møtevirksomhet mellom Agdestein, Carlsen og hans pappa Henrik stilte 24-åringen til intervju med Dagbladet. Rystet, men mest av alt lei seg.

- Jeg er veldig skuffet. Det er som å ha gjort en feil som snur hele partiet på hodet etter seks timer.

Og det var akkurat det som hadde skjedd.

- Det er noe sånt som skjer én gang i livet, sa Topalov.

Kan ha fått store ringvirkninger Carlsen endte opp med å gjøre en katastrofalt dårlig turnering til han å være. Etter å ha kjempet seg gjennom de resterende partiene, endte han til slutt som nummer sju av ti, mens Topalov tok tittelen som skulle vært hans.

I månedene som har gått har resultatene variert voldsomt. NRK-ekspert Torstein Bae tror skandalen i Stavanger kan være grunnen til det.

- Han ble nok preget av Norway Chess. Det var en veldig dårlig opplevelse. Det er slike ting som kan sette deg ut av spill. Det er alltid en tendens til at slike ting baller på seg. Det gjør deg usikker. Det går på det mentale. Når man gjør noe dårlig, mister man litt selvtillit. Og så får de andre blod på tann og tro på at de kan vinne mot deg, sier Bae til Dagbladet.

Vil reise seg Akkurat nå befinner Carlsen seg på Island. Gratis spiller han Lag-EM for Norge. Et lag som ikke har noen sjanser til å hevde seg i topppen.

På tirsdag endte det med et nytt braktap mot Yannick Pelletier - Carlsens 10. for året. Sveitseren er rangert som nummer 357 i verden, og vant etter en grov konsentrasjonssvikt av sin norske motstander.

- Feilen Magnus gjorde i det partiet ville vært en kjempetabbe selv på klubbnivå, forteller Bae.

Mens ekspertkollega Einar Gausel lurer på om det er utenomsportslige aktiviteter som er årsaken til Carlsens variable resultater, tror Bae det kommer som en følge av det som skjedde under Norway Chess.

Begge er heldigvis trygge på at 24-åringen vil reise seg.

- Han må riste av seg dette her. For at han har blitt en dårligere sjakkspiller, det tror jeg ikke på. Jeg tror dette er et midlertidig tilbakeslag og at han kommer tilbake like god som før, spår Bae.

Første mulighet til å slå tilbake, er i ettermiddag. Da spiller Carlsen mot Peter Leko (nr. 39 i verden) på bord én når Norge møter Ungarn.