IKKE STOR FORSKJELL: Oddvar Brå mener det ikke er så stor forskjell på ham selv og Petter Northug. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE STOR FORSKJELL: Oddvar Brå mener det ikke er så stor forskjell på ham selv og Petter Northug. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Petter Northugs comeback på landslaget

Tror spesielt én ting er viktig for Northugs sesong

Oddvar Brå mener det ikke er så stor forskjell på han og Petter Northug, men tror ikke Northug får det lett i sitt landslagscomeback.

Skihelten Oddvar Brå er aktuell med boka «Oddvar Brå. Et skiløperliv» i disse dager.

En annen skihelt, Petter Northug, er tilbake på landslaget etter flere år på privatlag. Brå drar litt på svaret på spørsmål fra Dagbladet om hvordan han tror det går med Northug denne sesongen.

- Det vet jeg ikke... Jeg tror ikke han vet det selv engang. Men jeg tror det blir tøft, sier Brå, og legger til at han håper Northug gjør det bra.

Brås stjernestatus på 1970- og 80-tallet kan sammenlignes med Northugs i dag. Begge er trøndere og har dominert skisporten. Det er i det hele tatt mange likheter mellom Brå og Northug, i tillegg til måten å trene på, hvis vi skal tro Brå selv.

- Det er ikke så stor forskjell på Petter og meg, nei. Langrennsporten var tidlig ute med store mengder trening. Det har ikke vært så mye å forandre på. Det er mer innholdet i treningen og små justeringer her og der som blir forskjellene. Vi trente 1000 timer i året i min tid også. Det er ingen som trener mer nå. Mellom Petter og meg finnes det mange likheter.

Må være motivert

Under en pressekonferanse i Molde forrige uke svarte Northug følgende på spørsmål fra Dagbladet om hvordan han ligger an fysisk og psykisk før sesongen:

- Psykisk, heldigvis bra. Fysisk skulle jeg gjerne vært veldig mye bedre. Jeg er nok litt på etterskudd. Jeg har vært i veldig god fysisk form på dette tidspunktet de to siste åra utenat det har hjulpet meg på vinteren. Jeg håper jeg kan bruke tida godt og holde meg sykdomsfri, slik at jeg kan være i OK form til sesongstart.

HAR TRO PÅ NORTHUG: Tidligere skiløper Thomas Wassberg.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HAR TRO PÅ NORTHUG: Tidligere skiløper Thomas Wassberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Brås rival fra storhetstida, svenske Thomas Wassberg (62), tror det hele står og faller på Northugs motivasjon.

- Jeg tror han kommer knallhardt tilbake, hvis han er motivert, sier Wassberg til Dagbladet.

Han la selv opp som 32-åring, altså på samme alder som Northug er nå. Det var på grunn av mangel på motivasjon. Når VM i Seefeld går av stabelen, har trønderen rundet 33.

KOMPISER: Oddvar Brå, Thomas Wassberg og finske Juha Mieto. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet
KOMPISER: Oddvar Brå, Thomas Wassberg og finske Juha Mieto. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet Vis mer

- Det er motivasjonen det står på. Som Oddvar (Brå) sa... Vi trenger mer restitusjon og hvile når vi blir eldre, og det stemmer. Det kan bli for mye. Hurtigheten forsvinner også, men utholdenheten er der, sier Wassberg.

Han tror mye skal til dersom Northug gjør en reprise av det fantastiske mesterskapet i Falun i 2015, da han tok fire gull. Men om han er pigg, tror Wassberg på medaljer for nordmannen.

Forskjellig fra Klæbo

Johannes Høsflot Klæbo har derimot en litt annen måte å trene på enn Brå, sier sistnevnte.

- Klæbo har nok trent mye mer rettet mot sprint. Han er heller ikke en løper som klarer seg så mye mer enn en halvtime. Uansett er den delen av treninga som handler om utholdenhet og kapasitet alltid like viktig, sier Brå.

Brå omtaler Klæbo som «rett mann til rett tid».

- Hadde han kommet i vår tid, ville han slitt mer. Sprintdistansen tok 45 minutter på den tida. Det er langt for Johannes, i alle fall enn så lenge. Men jeg tror han kommer til å utvikle seg. Uansett er det så mange fellesstarter i langrenn nå. Det går i rykk og napp, og det passer ham bra, sier Brå.

Årets sesongåpning i langrenn foregår på Beitostølen 16.-18. november. Verdenscupen i langrenn begynner 24. november i Finland.