Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tror svensk stjerneskudd kan ryste Carlsen: - Jeg er ikke i tvil

Nils Grandelius vil overraske i Norway Chess.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Nils Grandelius er et ukjent navn for nordmenn flest, men i Sverige omtales 22-åringen som nasjonens største sjakktalent siden Ulf Andersson var inne blant verdens ti beste spillere på 1970-tallet.

Etter at Grandelius vant kvalifiseringen til Norway Chess sist måned, vil han bruke de to neste ukene i Stavanger til å gjøre seg bemerket under sin aller første superturnering. Selv om det skiller 111 plasser og over 200 poeng opp til Magnus Carlsen på verdensrankingen, er svensken trygg på at han kan skape problemer for den norske eneren.

- Jeg kan slå hvem som helst. Jeg frykter ingen. Absolutt ikke. Jeg tror ikke jeg har overdreven respekt for noen av de andre spillerne, sier Grandelius til Dagbladet og smiler.

Seriøs bohem Grandelius er ingen amatør. Han kommer til Norge fra en tilværelse som profesjonell sjakkspiller i Sverige og har over 200 reisedøgn i året, men den svenske unggutten skiller seg likevel markant fra sine konkurrenter på flere andre områder. Mens typer som Carlsen, russiske Vladimir Kramnik og armenske Levon Aronian har tjent millioner av kroner på yrket sitt, kan Grandelius fremdeles bare drømme om slike summer. Det er også langt mellom sponsoroppdragene.

Fritida liker han å bruke på å høre på reggae-musikk, gjerne i leiligheten i Malmö som han deler sammen med en kamerat og en tysk utvekslingsstudent. Sjakkambisjonene er imidlertid store. Derfor setter Grandelius også enorm pris på å få testet seg mot de ordentlig store gutta i dagene som kommer.

- Det er en fantastisk mulighet for meg. Dette er jo toppen. Det blir liksom ikke bedre. Har man prøvd dette, har man prøvd alt. Da vet man hva som kreves, sier Grandelius om Norway Chess.

Spent Carlsen Etter dagens innledende lynsjakkturnering blir det kjent når Grandelius vil møte Carlsen i hovedrunden. Det er et oppgjør som kan føre til oppmerksomhet i svenske medier, men foreløpig er det bare Expressen som har meldt sin ankomst til Stavanger i løpet av de neste ukene.

Grandelius håp er at de positive resultatene hans kan føre til en større mediedekning av svensk sjakk fremover.

- Tidligere var det nesten ingenting, men de siste månedene har det vært mye mer. Så jeg tror interessen vil øke, meg jeg er usikker på hvor mye de følger med på Norway Chess, forklarer han.

Nå ser både Grandelius og Carlsen frem til det første oppgjøret mellom dem noensinne. Den norske verdensmesteren syns Grandelius har spennende kvaliteter og karakteriserer ham som en interessant motstander. Carlsen gir også den selvsikre svensken rett i at han trolig kan påføre flere av de etablerte superstjernene både hodebry og sårede egoer under oppholdet i Stavanger.
 
- Jeg syns Nils er en veldig original spiller. Han har originale idéer både i åpningen og i andre deler av spillet. Han kan skape problemer for hvem som helst. Det vil bli interessant for meg å spille mot ham, siden jeg aldri har spilt et klassisk parti mot ham før. Jeg vil også generelt følge med på alle partiene hans i denne turneringen med stor interesse, forteller Carlsen til Dagbladet.

Stort talent Mens Carlsen var et vidunderbarn innenfor sjakken og inntok førsteplassen på verdensrankingen allerede som 19-åring, må Grandelius prestere på et skyhøyt nivå i lang tid fremover før han kan være i nærheten av sportens ypperste tetsjikte.

Dagbladets ekspert, Einar Gausel, mener det er vanskelig å bedømme svenskens kapasitet på sikt, men den tredobbelte norgesmesteren syns Grandelius besitter egenskaper som gjør ham til en seriøs utfordrer.

- Han er det største talentet Sverige har hatt på mange, mange år. Han satser beintøft og har hatt stor framgang i det siste. Han trenes av den tidligere hviterusseren Evgenij Agrest som er en meget god sjakkspiller og pedagog. Så her er det snakk et stort talent, kombinert med hard jobbing, forteller Gausel.

- Hva tror du han kan utrette under Norway Chess?

- Jeg er ikke i tvil om at han kommer til å sende en eller flere menn i gulvet. Han kan være farlig for noen og en hver, selv om jeg tror han kommer til å ende langt nede på sammenlagtlista til slutt.

Dette blir nøkkelen I de tre tidligere utgavene av Norway Chess har typer som Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer representert deltakerne med størst X-faktor.

Nå er det Grandelius som har muligheten til å overraske. Og det er en mulighet han har tenkt å benytte seg av.

- Jeg har en idé om at hvis man har en god dag, så kan det gå veldig bra. Det er jeg mest spent på, er å se om det stemmer. Det vanskelige er å spille nye partier hver dag. Det er ikke det samme å spille mot disse folkene i en vanlig turnering eller en olympiade. Hvis man taper et parti her, venter det en minst like tøff motstander allerede neste dag. Så det kommer til å bli hardt, men samtidig er jeg bare her for å lære, forteller Grandelius, som gleder seg mest til partiene mot Carlsen, Kramnik og Aronian.

PÅ TITTELJAKT: Magnus Carlsen går i gang med sitt fjerde forsøk på å vinne Norway Chess. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
PÅ TITTELJAKT: Magnus Carlsen går i gang med sitt fjerde forsøk på å vinne Norway Chess. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer

Det er en merittert trio som han aldri har møtt før.

- Det viktige blir å holde nivået oppe hele veien. Mot Magnus er det aldri nok å spille bra i fire timer hvis partiet varer i fire og en halv time. Hvis man møter en annen type spiller så er det gjerne én eller to viktige beslutninger man må ta underveis, men mot Magnus kommer de hele tiden, i mange timer, sier Grandelius.

Svensken har et mål om å etablere seg blant verdens 50 beste spillere i løpet av to til tre år, men et godt resultat under Norway Chess vil gi ham muligheten til å avansere kraftig på rankingen i løpet av langt kortere tid.

PS: Første runde av superturneringen i Stavanger starter i morgen klokken 16.00 og vises direkte på TV 2 Sportskanalen.

Les også:

Carlsen om egen prestisjefilm: - Jeg har ikke sett den

Carlsens sjakk-app verdt 130 millioner

Carlsen tilbudt mental hjelp etter fjorårets Norway Chess-drama

Dro på treningsleir til Spania: - Må overkomme psykisk barriere

Opprørt over Carlsens VM-motstander: - Det er respektløst

Hele Norges coronakart