Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tror Tippeligaen kan tape 150 millioner om Brann blir borte

I morgen spilles årets dyreste kamp.

NERVEDRAMA: Marcus Pedersen fortvilte under den første kvalifiseringskampen mellom Brann og Mjøndalen. Den endte 1-1, noe som gir Mjøndalen det beste utgangspunktet før morgendagens returoppgjør. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
NERVEDRAMA: Marcus Pedersen fortvilte under den første kvalifiseringskampen mellom Brann og Mjøndalen. Den endte 1-1, noe som gir Mjøndalen det beste utgangspunktet før morgendagens returoppgjør. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Da CMore sikret seg TV-rettighetene for de fire tippeligasesongene 2013-2016, betalte de i overkant av én milliard kroner for seks av åtte kamper. Avtalen ble underskrevet sommeren 2011, da styrkeforholdet i norsk toppfotball var noenlunde normalt:

De største publikumslagene preget Tippeligaen, mens de naturlige utfordrerne befant seg på nivået under.

Milliardbeløpet fordeles på alle klubbene etter ulike prinsipper. I løpet av det nærmeste halvannet året skal TV-avtalen for tidsrommet 2017-2020 ut på markedet. Eksperter Dagbladet har snakket med tror kanalene vil være mindre betalingsvillige dersom Brann ikke er en del av buffeten.

- Jeg vil anta at tippeligarettighetenes verdi synker mellom 30 og 50 millioner kroner for hver sesong Brann ikke er med, sier en kilde med meget god innsikt i rettighetsspillet.

- Helt bingo Ganger du det beløpet med fire sesonger, havner du rundt 150 millioner. Dette er altså det verst tenkelige Brann-scenarioet, der klubben ikke bare rykker ned - den makter ikke å komme seg opp igjen heller.

En annen aktør Dagbladet har snakket med ønsker verken å gå god for eller korrigere den summen, men sier:

- I Italia, Spania og England vet du med stor grad av sikkerhet at de attraktive klubbene er med i toppen når du kjøper TV-rettighetene. I Norge er det jo helt bingo, og det er klart at det er et stort minus når du skal skaffe seere, sier vedkommende.

- Jeg tror alle som skal selge TV-rettigheter i norsk fotball, er enig om at hvis Brann er borte, har de en svekket vare å selge. Seertall viser at Brann er i en særstilling - for eksempel er det ingen bortelag som blir like mye sett i TV-kamper som dem, sier en tredje person.

Skeptisk Davy Etter 1-1 i Bergen på søndag har Brann et vrient utgangspunkt før returmøtet på Mjøndalen stadion i morgen. Med hjemmeseier eller 0-0 er Mjøndalen et tippeligalag i 2015, mens Brann må ned.

Mange klubber er blitt degradert, for så å omgruppere seg og komme tilbake som medaljekandidater. Vålerenga, Stabæk, Start og Strømsgodset er noen slike eksempler på 2000-tallet. Men det finnes også medaljeaspiranter som har vært med helt i toppen for så å rykke ned til en ørkenvandring av flere års varighet. På den lista finner vi blant andre Fredrikstad, Kongsvinger og HamKam.

Skal vi dømme ut fra det vi så da lagene møttes i Bergen på søndag, har et fryktløst og entusiastisk Buskerud-lag en gedigen mulighet til å sørge for at Mjøndalen og Brann bytter plass i divisjonssystemet. I så fall er krisen total for onsdagens bortelag, og pessimistene i vest frykter den blir langvarig. Eller som Brann-patriot og TV 2-reporter Davy Wathne sa til Bergens Tidende i går:

- Talenter som (Kasper) Skaanes og (Andreas) Vindheim kommer ikke til blomstre i 1. divisjon når de må ta turen til Grimstad og Levanger. Det er ikke bare å ta turen ned for å snu, fastslår Wathne.

- For meg er det et mysterium hvordan Brann skal komme seg ut av blindgaten, sier han videre.

- Ingen seddelpresse TV-kanalene vil ikke kommentere tall eller summer, men de legger ikke skjul på at Brann er viktig for abonnementssalg og annonseinntekter.

- Det er ingen tvil om at Brann trekker abonnenter til oss, seere til TV 2 og publikum til kamper, fastslår sjef for CMore Norge, Steinar Brændeland.

Brann-Molde er den mest sette tippeligakampen på TV 2 i 2014. På spørsmål om hva et Brann-nedrykk har å si for kanalen, svarer sportsredaktør Vegard Jansen Hagen:

- Det vil jo svekke attraktiviteten til produktet, siden lidenskapen og galskapen rundt Brann fascinerer også andre deler av landet, sier han.

- Det at de store klubbene fra de store byene i Norge så stabilt underpresterer er en stor utfordring, også for oss. De dyktigste folkene er utvilsomt i mindre klubber, og det er ingen seddelpresse for oss, fastslår Hagen.

- Blir litt kortsiktig - Rosenborg og Brann er de to store lagene publikumsmessig. De appellerer til flere folk enn bare sitt eget nærområde, så de er veldig kommersielt interessante, sier administrerende direktør i klubbsammenslutningen Norsk Toppfotball, Leif Øverland.

Han påpeker samtidig at salg av TV-rettigheter gjelder for lengre perioder enn ett år av gangen.

- Personlig tror jeg at når vi ser framover i tida, så er alle de fire storbylagene (Rosenborg, Brann, Viking og Vålerenga) høyt oppe på tabellen, fortsetter Øverland.

- Derfor synes jeg det blir litt kortsiktig å tro at Brann ikke er med i dette regnestykket. På den annen side er det fantastisk at lagene med mindre ressurser klarer det de gjør. Vi hadde ikke hatt det trykket rundt denne kvalifiseringskampen nå, hvis ikke Brann var henvist til nedrykksstriden.

Viktig bortelag Tilbake i de andre publikumslagene sitter spente pengetellere.

- Rosenborg-Brann er alltid en bykamp mellom Trondheim og Bergen. Norges nest største by bør ha et lag i toppen, og vi føler Brann er viktig for Tippeligaen, selv om de kom hit med flere supportere før, sier daglig leder i Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug.

- Men dersom Brann taper denne kvalifiseringen, ønsker vi Mjøndalen hjertelig velkommen til Lerkendal i 2015, legger hun til.

- Brann betyr mye for oss. De har bestandig vært ett av publikumslagene her på Ullevaal, sier leder for Vålerengas arrangementsavdeling, Anita Alexandersen.

- Men det har vært stas å møte Mjøndalen i cupen også, og vi unner dem den enorme oppturen de vil få hvis de rykker opp.

• Mjøndalen-Brann har avspark onsdag klokka 19.00. Kampen vises på TV 2 Zebra, og det første oppgjøret endte 1-1. Bortemålsregelen gjelder.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling