- Tror Trym mestrer startfasen

Startfasen er kritisk for Trym. Men både eier og trener Hans Martin Klepaker og kusk Asbjørn Mehla tror på feilfri avgang for den store favoritten i V65-2.

• Her er sjansen til å vinne på hest!

Dagbladets tipsekspert Bengt Berg bruker Trym og The Seeker i V65-6 som sine bankere denne onsdagen.

Trym galopperte i startfasen i både Derby-kvalifiseringen og finalen. Trym kom godt tilbake etter å ha travet et kjempeløp og ble sjette i finalen. Det er startfasen som har vært det store problemet. Denne gang står Trym alene på førti meter tillegg, og da tror vi 4-åringen kan lirkes feilfritt i vei på volta. Distansen 2600 meter skal passe perfekt. Bengt Berg lanserer Trym som V65-omgangens sikreste banker for dagen.

Hans Martin Klepaker er en skikkelig nestor i norsk travsport. Han holder til i Tjodalyng mellom Sandefjord og Larvik og har kun to hester i trening. Ved siden av Trym har han seierssankeren Zevs.

- Trym er i godt humør om dagen og virker fin i trening. Han har vokst en klasse, eller to, kan vi snarere si. Han har jo doblet grunnlaget sitt på en måned. Han har hatt en tendens til å galoppere fra start. Dette tror jeg skal bedre seg etter hvert som han blir mer rutinert. Denne gang står han også alene på volta på førti meter tillegg, det er et stort pluss med tanke på feilfri avgang. Distansen har han vist at han takler greit. Han virker å være i god form, men var nok litt sliten etter de to Derby-løpene, sier Hans Martin Klepaker til dagbladet.no.

- Han har tatt seg inn igjen nå. Men han er avhengig av å få det rette løpet sitt, og det kan bli mange å runde. Jeg er likevel optimist, men tør ikke kalle ham en banker, sier treneren som også eier og trener seiersmaskinen Zevs.

- Du er pensjonist. Kunne du tenke deg flere hester på stallen?

- Nei, egentlig ikke. Hestene og jeg trives godt som det er. Og jeg driver en liten bondegård ved siden av. Jeg har jo fått noen forespørsler, men har sagt nei. Det passer best for meg å ha to hester å bruke tiden på. Da kan vi kjøre innover skogen, og det er ikke noe stress. De får gå i sitt eget tempo og nappe løv av trærne. Det trives de godt med.

TROR PÅ TRAV. Kusk Asbjørn Mehla tror på start i trav for Trym, siden de har så god plass. Foto: HESTEGUIDEN.COM
TROR PÅ TRAV. Kusk Asbjørn Mehla tror på start i trav for Trym, siden de har så god plass. Foto: HESTEGUIDEN.COM Vis mer

Trivsel og god mat

- Bruker du den gamle treningsmetoden med bildekk bak vogna?

- Nei. Det er vi ferdig med. Vi har da utviklet oss litt, humrer treneren.

- Det blir skogsturer og intervaller. Trym går litt intervaller hvor jeg intensiverer før start, mens Zevs går nesten ikke intervaller i det hele tatt. Han blir for giret av det, det passer ikke for alle hester. Man må tilpasse treningen til de forskjellige individene. Kaldblodshesten har nok nærmet seg varmblodshesten når det gjelder treningsfilosofien, samtidig som hestemateriellet er blitt bedre. Men det viktigste tror jeg er at hestene trives og har godt humør. De forstår jo ikke et kvekk av hvorfor de skal trenes. Det skal være gøy for dem, og noe som er lystbetont. Hestene trenger overskudd og lyst. Det tror jeg er viktig. Så har vi vel blitt flinkere på dette med for etter hvert, også med kaldblodshestene. Nå sender vi inn høyet til analyser, og det er ikke tilfeldig hva de får i seg. Det skal fungere i alle ledd for å lykkes, forteller den dyktige trenerpensjonisten.

Og lykkes kan man si Hans Martin Klepaker har gjort. Zevs har vunnet sju løp i år. Trym har vunnet fire. Den femte årsseieren kommer trolig i V65-2.

- Trym er nok en hest som kan nå et stykke. Han har vokst en del i år, og skal ha mer å gå på. Vi holder ham i gang en stund utover, men tar et løp av gangen. Tiden får vise om det blir vinterpause.

- Jeg tror på en god vinnersjanse, men alle løp skal kjøres først, sier den sindige bonden.

- Trym er travsikker. Bare han mestrer startfasen, tror jeg det skal gå bra, sier Klepaker.

- Tror Trym mestrer startfasen

Tro har også kusk Asbjørn Mehla

- Trym er en fin hest. Klart, førti meter er førti meter. Men hesten har vært bra, og jeg var godt fornøyd med ham etter galoppene både i kvalifisering og finale i Derby. Det er kanskje tøft å være banker, men han skal strekes tidlig. Jeg tror starten skal gå bra når vi står alene der bak på volta. Trym har travet to fine langløp, og har ingen problemer med distansen.

- Jeg ser på det som en fin seiersmulighet, sier kusk Asbjørn Mehla til dagbladet.no.

Slik ser Mehla på sine øvrige oppsitt:

- Fjeldstad Prinsessa (V65-5) står veldig fint til spormessig. Hun er ute på riktig distanse. Hun er absolutt spillbar og er en liten outsider i mine øyne.

- Copy Star (V65-6) har jeg kjørt et stille og rolig hurtigarbeid med uten å få noe spesielt inntrykk. En premie må være bra.

- Tiburon (1.løp) var ok i debuten. Han står i et trangt fjerdespor på volta, men er relativt travsikker. Han er foreløpig med for å lære, og det kan være litt tidlig for ham. Men han kan være aktuell om det løser seg.

- Next Story (V65-1) kan jeg ingenting om, avslutter Asbjørn Mehla.

Tholfsen kusker Dagblad-banker 2

Hans Petter Tholfsen kusker kun i ett løp denne onsdagen. Til gjengjeld er det en av omgangens bankere, nemlig The Seeker i V65-6. Men å få mannen i rødt og grått til å tippe seg selv banker, er nærmest utopi. Det gjelder også denne gang.

- The Seeker er vel feltets beste hest, Hans Petter Tholfsen?

- He, he, tja, det var dine ord. Men det er en bra hest. Jeg ligger jo litt lavt, men kommer vi riktig til, tror og håper jeg vi kjemper om seieren. Løser det seg skal han være med og må på bongen, råder trener og kusk Hans Petter Tholfsen.

JOBBEN GJORT. Her er Trym og Hans Martin Klepaker ferdig med et løp. Onsdag er de klare igjen.
GLISE KAN HAN. Den ellers så forsiktige Hans Petter Tholfsen er mer optimist enn vanlig i uttalelsene denne gang.
STILIG TYPE. The Seeker søker ny seier i V65-6.