Trosser advarslene etter sjokk-undersøkelse, svømmer i helsefarlig vann

- Vi vet vi er eksponert for virus, og kanskje vi får helseproblemer seinere.

HELSEFARLIG: Japanske utøvere trener i det forurensede vannet rundt Copacabana. Foto: Luiz Souza/Demotix/Corbis/NTB Scanpix
HELSEFARLIG: Japanske utøvere trener i det forurensede vannet rundt Copacabana. Foto: Luiz Souza/Demotix/Corbis/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går skrev Dagbladet at en undersøkelse gjennomført av nyhetsbyrået Associated Press viser at det kan bli krevende og rent helsefarlig å være olympisk utøver i Rio de Janeiro neste sommer. Undersøkelsen foreligger etter fem måneders arbeid.

Vannet som utøverne skal boltre seg i florerer av virus og bakterier fra menneskelig avføring og annen kloakk. I enkelte av testene var forurensingen av vannet hele 1,7 millioner ganger høyere enn det som blir sett på som «farlig» på en strand i for eksempel Florida.

Det har likevel ikke stoppet utøvere fra å trene i det forurensede vannet. Triatlon-utøvere svømte i går i vannet rundt Copacabana til tross for advarslene om at det ikke var forsvarlig.

Mer enn 150 personer skal konkurrere i en OL-kvalifisering som starter i dag.

- Trygt Virusene folk kan pådra seg som følge av bading i vannet rundt Rio kan føre til feber, diaré og oppkast, og i verste fall hjerte- og hjernesykdommer.

Utøverne som er i Rio i disse dager skal ha fått garantier om at vannet er trygt.

TROSSER ADVARSEL: En triatlon-utøver svømmer utenfor Copacabana. Foto: AP Photo/Felipe Dana/NTB Scanpix
TROSSER ADVARSEL: En triatlon-utøver svømmer utenfor Copacabana. Foto: AP Photo/Felipe Dana/NTB Scanpix Vis mer

- Informasjonen vi har fått er at det er trygt å svømme, sier Amanda Duke, manager for USAs paratriatlon-lag (utøvere som er utviklingshemmede), ifølge AP.

Utøverne skal ha fortalt at vannet så bedre ut enn fryktet, mens eksperter påpeker at forurensing er noe som normalt ikke kan ses med det blotte øyet. Kvaliteten på vannet skal også være bedre når det er høyvann.

Den internasjonale triatlon unioen (ITU) forteller at den lokale organisasjons-komiteen i Rio har utført tester som viser at vannet ikke er helseskadelig. ITU stoler derfor på resultatene.

Tar sjansen Leonardo Chacon konkurrerer for Costa Rica i triatlon. Han har ikke beskyttet seg på noe vis før han hopper uti vannet i Rio. Han planlegger likevel å ta piller for å sørge for at han ikke blir syk. Disse pillene vil hjelpe mot bakterier, men ikke virus.

- Vi vet vi er eksponert for virus, og kanskje vi får helseproblemer seinere, men i mitt tilfelle har jeg investert så mye for å forberede meg selv for dette, og den eneste måten jeg kan få betalt tilbake er ved å konkurrere og vinne poeng, sier Chacon.

Både styresmaktene i Brasil og IOC har garantert for at arenaene skal være klare til lekene blåses i gang neste sommer, men det virker som om de har et betydelig rensearbeid foran seg.

TAR SJANSEN: Flere triatlon-utøvere trener i vannet som skal være veldig forurenset. Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo/NTB Scanpix
TAR SJANSEN: Flere triatlon-utøvere trener i vannet som skal være veldig forurenset. Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo/NTB Scanpix Vis mer

Rio har ingen kontroll over kloakkanleggene i byen. Kloakk renner fra favelaene og ned i vannet rundt byen. Eksperter mener det er noe som er «umulig» å fikse før OL om et snaut år.

Selv på verdenskjente Copacabana, der det er ventet at 350 000 turister vil ta seg en dukkert, er testresultatene på grensen til ren kloakk.

De olympiske sommerlekene neste sommer vil trekke mer enn 10 000 atleter fra 205 nasjoner til den brasilianske storbyen. Nesten 1400 av dem kommer til å seile, svømme, padle eller ro skriver AP.

FORURENSET: Søppel flyter i kanalen rundt slumområdet Mare i Rio de Janeiro. Foto: AP Photo/Leo Correa/NTB Scanpix
FORURENSET: Søppel flyter i kanalen rundt slumområdet Mare i Rio de Janeiro. Foto: AP Photo/Leo Correa/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer