FÅR DRA TIL RIO: Erik Tysse får representere Norge i sommer-OL til tross for sterk motstand. Det ble klart etter dagens krisemøte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FÅR DRA TIL RIO: Erik Tysse får representere Norge i sommer-OL til tross for sterk motstand. Det ble klart etter dagens krisemøte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Trosser internasjonal oppfordring etter krisemøte: Dopingdømte Tysse får delta i OL i Rio

Krisemøtet er avsluttet: Erik Tysse (35) får representere Norge i OL, selv om det internasjonale og europeiske friidrettsforbundet oppfordret til det motsatte.

(Dagbladet): I hele formiddag har de øverste lederne i Norges Idrettsforbund og Norges Friidrettsforbund diskutert Erik Tysses skjebne:

Får han delta i OL i Rio de Janeiro eller ikke?

Etter krisemøtet som gikk langt på overtid, er svaret på det omdiskuterte spørsmålet nå klart: Tidligere dopingdømte Tysse får delta og representere Norge i sommerens OL i Brasil, får Dagbladet bekreftet.

Etter en lang og hard debatt, med store motsetninger i diskusjonen, ble den endelige konklusjonen at WADAs regelverk (CAS-dommen) overstyrer det generelle norske ønsket om lengre dopingstraffer.

Den norske kappgjengeren ble OL-uttatt allerede i helga. Det skapte sterke reaksjoner i visshet om at Tysse tidligere har sonet en to års utestengelse for bruk av EPO. Tysse nekter for at han har dopet seg, men han har tapt i alle instanser saken har vært prøvet i.

Dagbladets kommentator Esten O. Sæther gikk knallhardt ut mot uttaket, og karakteriserte det som historieløst, nitrist og forbløffende uklokt, men mest av alt feigt.

På kollisjonkurs med det europeiske friidrettsforbundet

Sæther fikk støtte fra høyeste hold i europeisk friidrett.

- Som president i EAA har jeg tydelig oppfordret til - sammen med IAAF-president Sebastian Coe - at tidligere dopingtatte utøvere ikke bør representere sine nasjoner i mesterskap, sier Svein Arne Hansen, president i det europeiske friidrettsforbundet (EAA), til Dagbladet.

Dermed ble Tysse-vurderingen gjort på nytt. De øverste lederne i Norges Idrettsforbund og Norges Friidrettsforbund møttes altså i formiddag for å vurdere Tysse skjebnes på ny.

Konklusjonen ble imidlertid det samme, til tross for sterk motstand.

- Prinsipielt feil

Den europeiske friidrettspresidenten Svein Arne Hansen synes det er feil at dopingdømte utøvere får delta i OL.

- Jeg har gått inn for å øke straffen for bevisst doping til åtte års utestengelse. Jeg mener vi må gi så sterke signaler og være så konsekvente.

- Så det var feil å ta ut Tysse til OL?

- Dette handler ikke om person. Prinsipielt mener jeg det er feil å ikke følge oppfordringene IAAF og EAA har kommet med, nemlig å ikke sende dopingdømte utøvere, sa Hansen til Dagbladet i går.

Russland sier nei, Norge sier ja?

Sist lørdag sendte de norske friidrettslederne en hilsen til det internasjonale Friidrettsforbundet (IAAF) der de gratulerte med sportens stramme linje mot russisk dopingsvindel.

Samtidig var RusAF (det russiske friidrettsforbundet) og ROC (den russiske OL-komiteen) klare på at de ikke vil sende dopingdømte utøvere til OL.

Nå sier Norge likevel ja til Erik Tysse, som tidligere har sonet en to års utestengelse for bruk av EPO.