ENDA MER POPULÆR: Petter Northug er blitt markert vennligere i målområdet og vinner stadig nye fans på grunn av det. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
ENDA MER POPULÆR: Petter Northug er blitt markert vennligere i målområdet og vinner stadig nye fans på grunn av det. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.Vis mer

Troverdige norske helter

Disse skiløperne blir bare større og større.

PETTER NORTHUG fikk ingen skikkelig pris for den fantastiske 2011-sesongen, men det blir snart anledning til å rette opp den glippen. Han er Norges desidert fremste idrettsutøver og bedre enn noen gang.

I tillegg får han til slutt vist seg fram som den jordnære, greie karen han hele tida egentlig har vært. De mest storkjefta nummerne i målområdet fra Sirkus Northug er tatt av programmet, og kommer neppe tilbake.

Det gjør Petter til en av flere troverdige norske idrettshelter.

DET VAR noen VM-dager sist vinter da det virket som Petter Northug og det seierssikre norske langrennlandslaget skulle bli så grådige at de slukte hele sporten. Slik gikk det ikke, og de sterkeste løperne ser ut til å tåle nederlagene i Tour de Ski aller best:

•• Nå kan visst våre helter tape hva som helst, uten at det betyr noe annet enn enda større lyst til å komme tilbake.

I sportverdenen er det sånt som gjør utøvere til helter. I løpet av kort tid har Therese Johaug stått fram som den mest populære, Marit Bjørgen som det gode forbildet og Petter Northug som gullgutten som til slutt skjønte alt det som er nødvendig å forstå for å samle det store norske idrettspublikummet.

DU kan sikkert ha det greit for deg selv i idrettslivet uten å knekke akkurat den koden, men for de fleste er det morsommere å få et rykte som en real taper enn en i overkant bråkjekk seierherre. Forutsatt at man fortsatt vinner da.

Det gjør garantert Petter Northug. Samtidig som han har glidd i de vennliges rekker også i målområdet, har han trent fram nye egenskaper som holder til å gå fra både Dario Cologna og Marcus Hellner neste gang.

Men kanskje ikke i neste Tour de Ski.

DENNE KONKURRANSEN er så spesiell at selv grossister i OL -og VM-gull som Marit og Petter kanskje aldri vil  lykkes helt opp Monsterbakken til tross for at det er denne seieren de nå ønsker aller mest.

Disse nederlagene vil i verste fall plage dem i år framover, noe som igjen sørger for at de steg for steg presser fram enda mer av ressurser sine. Sånn kan motgang i Tour de Ski bli drivstoffet til nye VM -og OL-medaljer i 2013 og 2014.

Som Marit Bjørgen ganske enkelt sa det:

- Jeg må tåle å bli slått.

Det var en stund nederlagene hennes var så mange og så bitende at hun nesten ikke klarte akkurat det. En eller annen gang i den tida fant hun  fram til vissheten om at idrettens tap aldri blir verre enn at du ikke selv kan sette grensen for hvor mye de skal få lov til å bety.

I det øyeblikket Marit fikk orden på idrettens begrensete verdi, begynte hun også å vinne igjen. Det var neppe noen tilfeldighet.

DA VAR DET bare naturlig at det kom en tåre i øyekroken på lørdagskvelden da hun ble kåret til årets forbilde i norsk idrett. I idretten vår heier vi fram det naturlige.

Når Therese Johaug fra Dalsbygda til slutt blir verdensmester og sportens beste klatrer ikke minst fordi kloke ledere i hjembygda lot lille Therese få gå sånn passe fort i starten, er det norsk hverdagsidrett på sitt beste. Akkurat som når Petter Northug i TV-showet kvelden før Tour-finalen står flirende i spesialstudioet i Val di Fiemme og tar imot tynet fra NRKs innleide barnekjæreste.

Da blir toppidretten vår god og bred folkeunderholdning. Ikke fordi vi vinner hver gang, men fordi våre alle beste utøvere konkurrerer internasjonalt uten å miste grunnverdier som nærhet til breddeidretten og tilgjengelighet til hjemmepublikummet.

Det er den troverdigheten som gjør at et lite vinterland presterer bedre idrett enn noen gang, og at vi har så mange skihelter som stadig blir større.