- Truer den norske folkesjela

Hvordan kan en hel nasjon bli opptatt av om noen skiløpere har dopet seg eller ikke? - Fordi saken truer hele den norske folkesjela og alt vi tror på, sier medieforsker Peter Dahlén.

- Det Rikets tilstand gjør, er å så tvil. De sår ikke bare tvil om noen idrettsutøvere, men om hele vår nasjonale identitet og selvfølelse. Ja det er formelig alt det norske som settes i tvil, sier medieforsker Peter Dahlén ved Universitetet i Bergen til Dagbladet.no. Han forsker på nettopp sport, media og doping.

Han mener dopingproblematikken isolert sett er et minimalt samfunnsproblem. Særlig hvis man sammenlikner for eksempel med narkotika. Derfor handler dette om noe større, mener han.

Moralsk panikk

- Det som skjer nå er en form for moralsk panikk. Sporten skal være en motpol der alt skal være rett og hederlig. Bestemann skal vinne og ingen skal jukse. Over alt ellers i samfunnet er det juks, men sporten skal vi ha ren. Den skal være en motpol mot alt det moderne i samfunnet. Men slik er det jo ikke. Selvsagt er det juks også innen sport, sier Dahlén.

Han har samlet på alt som har vært skrevet og sagt i dopingsaken.

- Den norske skikulturen er ekstremt sterk. Hvis den ikke er ekte, hva er da ekte? Dette gjelder særlig de olympiske idealene etter Lillehammer. Da ble norsk sportskultur opphøyd til verdenskultur. Dette rører store kulturelle spørsmål av gigantiske dimensjoner. Dette er så brennbart som det kan blir, sier han.

Derfor må også TV2 og Rikets tilstand krype til korset og beklage deler av sendingen på en pressekonferanse i dag.

- Programmet er veldig retorisk og insinuerende. Han sier det ikke finnes beviser, men at det kan være et symptom på et system som ikke er friskt, sier Dahlén til Dagbladet.no.

- Kjenner igjen Helskog

Medieforsker Ragnhild Mølster tar doktorgrad om fjernsynsdokumentarer ved Universitetet i Bergen. Hun har også skrevet hovedfagsoppgave om Gerhard Helskog og hans dokumentarprogram som tidligere het Dokument 2.

- Dette programmet var rett og slett dårlig. Det var svært insinuerende og de hadde lite å komme med. Jeg kjenner igjen Helskogs måte å dramatisere på. Det kan nesten se ut som om han har et ønske om å avsløre bare for avsløringens skyld, sier Mølster til Dagbladet.no.

Hun reagerte også på at Helskog hele tiden sikret seg.

- Ha sa hele tiden at 'vi sier ikke dette', og la frem argumentene som likevel pekte i retning av en klar konklusjon. Det er et velkjent retorisk virkemiddel. Det er ikke noe galt å gjøre det på denne måten, men det er et sterkt og velutprøvd virkemiddel.

- Men når vi snakker om journalistikk, må man ha noe mer. Man kan derfor lurer på hva som var motivasjonen for å lage programmet. Jeg reagerte også på at legen Oftebro sier det er doping, men ikke sier hvilke idretter det er snakk om. Likevel blir det kryssklippet til langrenn og skøyteløp, sier Mølster.

- Dette er ikke der samme som å reise en debatt eller stille fornuftige spørsmål om noe. Han gir konklusjonene indirekte, sier han. For meg kan det virke som om det er viktigere å være journalisthelt enn hva han egentlig ville formidle, sier hun til Dagbladet.no.

<B>NORSK FOLKESJEL: </B>- Rikets tilstand sår ikke bare tvil om noen idrettsutøvere, men om hele vår nasjonale identitet og selvfølelse, mener medieforsker. På bildet er Erling Jevne i aksjon under 5-mila under Lillehammer-OL, med flagg i bakgrunnen.<BR> Foto: Lise Åserud / NTB / Scanpix