Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Truer med å slutte

Det pågår en intens stillingskrig om toppidretten i Norges Idrettsforbund som kan ende med at toppidrettssjef Jarle Aambø velger å gå av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knivene slipes blant toppene i idretts-Norge etter at Dagbladet torsdag avslørte innholdet i rapporten fra NIF-utvalget som de siste to åra har vurdert endringer i Olympiatoppens mål, organisasjon og virkemidler. Utvalget som er ledet av NIFs styremedlem Geir Kvillum innstiller på følgende:

 Toppidrettssjef Jarle Aambø fristilles fra generalsekretær Inge Andersen og skal rapportere direkte til styret. Dette kan sikre Aambø friere spillerom, men kan også stride mot NIFs eget lovverk.

 To nye toppidrettsutvalg etableres. Det ene - Plenum Olympiatoppen - skal være et hørings- og drøftingsorgan bredt sammensatt fra særforbundene og dessuten foreslå sju medlemmer til det nye Fagutvalget for Toppidrett som skal gjennomføre toppidrettspolitikken fra Idrettsstyret og legge premissene for at Norge forblir et verdensledende utviklingsmiljø for toppidrett.

 Kvillum-utvalget fastslår at Olympiatoppen må opp på 100 millioner kroner i budsjett (65 mill. i dag) innen 2008, men sier ingenting konkret om finansiering for 2006 og 2007.

Tenker ulikt

Til sammen utgjør forslagene den største endringen av toppidrettsorganiseringen siden Norges Olympiske komité og Norges Idrettsforbund ble slått sammen i 1996. På styremøtet i Idrettforbundet kommende tirsdag skal rapporten til behandling og mulig vedtak. Det er svært vanskelig å få de impliserte til å uttale seg om saken, men det er ingen tvil om at meningsforskjellene er betydelige. Dagbladet har de siste dagene snakket med flere sentrale aktører som bekrefter at Idrettsstyrets vedtak kan få dramatiske følger:

 Jarle Aambø er etter det Dagbladet erfarer positiv til forslagene om ny organisering, og skal være sta nok til å sette stillingen sin inn på å få dem gjennomført. Aambø mener etter det Dagbladet forstår at han i større grad enn nå kan få gjennomslag for sine ideer i den nye modellen.

Kan også forsvinne

 KAN FORLATE JOBBEN:  Toppidrettssjef Jarle Aambø kan komme til å forlate jobben. Aambø er etter det Dagbladet erfarer positiv til forslagene om ny organisering, og skal være sta nok til å sette stillingen sin inn på å få dem gjennomført. Foto: Heiko Junge/Scanpix
KAN FORLATE JOBBEN: Toppidrettssjef Jarle Aambø kan komme til å forlate jobben. Aambø er etter det Dagbladet erfarer positiv til forslagene om ny organisering, og skal være sta nok til å sette stillingen sin inn på å få dem gjennomført. Foto: Heiko Junge/Scanpix Vis mer

 Inge Andersen står på motsatt side knallhardt på å få forslagene nedstemt. Han er etter det Dagbladet forstår mer innstilt på å leve med et nederlag enn Aambø, men kan i verste fall forsvinne han også. Dette blant annet fordi han frykter at Olympiatoppen og Aambø i den nye modellen blir for svak og prisgitt sterke særforbund som vil dominere de to nye toppidrettsutvalgene. I så fall kan Olympiatoppens 15-20 år gamle pådriverrolle fort smuldre opp til ingenting. Dette lever Andersen svært dårlig med. Han misliker også at den nye modellen skiller bredde- og toppidretten i større grad i dag. Dette har å gjøre med verdiforankringen til NIF - noe også sentrale og stadig mer breddeidrettsfokuserte sponsorer vektlegger tungt. De samme sponsorene liker dessuten dårlig at det blusser opp til ny strid i NIF sentralt kort tid etter økonomiskandalen som lamslo hele organisasjonen.

Dagbladet vet dessuten at samarbeidsklimaet mellom Andersen og Aambø ikke er det beste.

Heiberg møter

Maktfaktoren Gerhard Heiberg skal være svært skeptisk til utvalgsrapportens konklusjoner. IOC-medlem Heiberg møter nesten aldri på styremøtene i Norges Idrettsforbund. Siden 2004 har Heiberg møtt på seks av 29 styremøter i Idrettsforbundet. På flere av møtene har han bare vært delvis tilstede for å være med på behandlingen av IOC-relaterte saker. Men på tirsdag møter han for å si sin hjertens mening om både den nye organiseringen og finansieringen av Olympiatoppen. Han varsler en livlig debatt.

-  Jeg er i høyeste grad kjent med innholdet i rapporten, men jeg vil ikke snakke med deg om dette nå, sier han.

Heiberg skal først snakke til idrettspresident Karl-Arne Johannesssen og resten av styret.

-  Dette gjelder toppidretten, jeg er styremedlem i IOC og jeg kan love deg at jeg har klare meninger om dette. Jeg kommer til å delta meget aktivt i debatten.

Må utfordre

På siden av dette idrettspolitiske spillet følger idrettsfaglige eksperter spent utviklingen i saken:

-  Olympiatoppen må ha et godt samspill med særeforbundene, men må ikke temmes. Olympiatoppen må ha en offensiv utfordrerrolle, sier Johan Kaggestad.

Han mener at det er livsfarlig om Olympiatoppen reduseres til en gallionsfigur som idrettspolitikerne kan speile seg i.

Dag Kaas sier det slik:

-  Olympiatoppen må være et utfordrende toppidrettsorgan. Ellers kan like godt særforbundene gjøre jobbe. Her har toppidrettssjefen en viktig jobb.

ENGASJERT: IOC-medlen Gerhard Heiberg.
MOT NEDERLAG? Generalsekretær Inge Andersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!