Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

McLaren-rapportens etterdønninger:

Truer med å ta fra Russland renn: - Ikke bekymre deg. Vi kan gjøre det i morgen

Det internasjonale skiforbundet gitt beskjed om at verdenscupavslutningen i langrenn i mars sannsynligvis flyttes fra russiske Tjumen. Samtidig krever  Norges Skiskytterforbund at Russland fratas verdenscuprenn

MÅ GÅ ANDRE STEDER: Mye tyder på at Russland ikke får arrangere verdenscupavslutninga i langrenn i år likevel. <br>Foto: Reuters/Alessandro Garofalo/ NTB Scanpix
MÅ GÅ ANDRE STEDER: Mye tyder på at Russland ikke får arrangere verdenscupavslutninga i langrenn i år likevel.
Foto: Reuters/Alessandro Garofalo/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da den første delen av McLaren-rapporten slo fast at Russland organiserte storstilt doping av toppidrettsutøverne sine, skapte det bølger i internasjonal idrett.

Da del to av McLaren-rapporten kunngjorde at mer enn 1000 utøvere har vært statsdopet, og at det russiske Wada-akkrediterte laboratoriet i Moskva var sterkt delaktig i manipulasjonen av dopingprøver under OL i Sotsji, rant begeret over for mange.

Blant annet flyttet det Internasjonale Bob- og Akeforbundet vinterens VM fra Sotsji til tyske Königsee.

Og nå har det internasjonale skiforbundet gitt beskjed om at verdenscupavslutningen i langrenn i mars sannsynligvis flyttes fra russiske Tjumen.

- Etter det jeg forstår blir det ingen verdenscupfinale i Russland, sa den russiske langrennspresidenten, Jelena Välbe, i et intervju med russiske Championat.ru i forrige uke, meldte VG.

Truet med sanksjoner

Den forståelsen kommer som en følge av dialogen det russiske skiforbundet har hatt med det internasjonale skiforbundet, FIS.

Da Dagbladet møtte FIS-president Gian Franco Kasper i Sölden i slutten av oktober, var han tydelig på at det ville komme sanksjoner mot Russland om McLaren-rapportene fastslo at særforbundene visste om jukset.

Én av sanksjonene kunne være å ta fra Russland verdenscupkonkurranser, og da spesielt den prestisjetunge verdenscupfinalen i Langrenn i Tjumen som er satt opp som en minitour mellom 16. og 19. mars.

- I skiforbundet har vi i realiteten ikke så mange viktige konkurranser i Russland i år, bortsett fra verdenscupavslutningen i langrenn. Der er spørsmålet om når vi får McLaren-rapporten. Den har vi ikke ennå, og vi må først se hva den konkluderer med. Det som da blir viktig for oss er ikke utøverne som er involvert, det er en prosess som pågår for hver og en av dem, men om det russiske skiforbundet har vært involvert i juksinga og manipulasjonen i Sotsji eller ved Moskva-laboratoriet. Hvis det er bevis for det, må vi i det minste diskutere sanksjoner overfor det russiske skiforbundet. Det kan for eksempel være å kansellere et arrangement, sa Kasper til Dagbladet.

- Har dere et alternativ om dere kansellerer i Russland?

- Ja, ikke bekymre deg. Vi kan gjøre det i morgen. En telefonsamtale, så er det løst. Det er mange som er interessert i dette. Det er aldri et problem. Det er en verdenscupfinale, oh-la-la, ikke noe problem.

Mer info i romjula

Den jobben er tilsynelatende allerede i gang. Välbes forståelse av at Tjumen-avslutninga mest sannsynlig går et annet sted enn i Russland, bekreftes av generalsekretæren i FIS, Sarah Lewis.

- Jeg regner med at du også har lest intervjuet med den russiske langrennspresidenten med tanke på finalene. Vi har mer informasjon om dette rundt starten av Tour de Ski, skriver Lewis i en epost til Dagbladet.

At verdenscupavslutninga i Russland mest sannsynlig flyttes, har ikke den norske langrennssjefen Vidar Løfshus hørt noe om.

- Jeg forholder meg til terminlista som den er, og at det ikke er noen langrennsløpere som er dømt for noe som helst ennå, sier Løfshus til Dagbladet.

- Jeg har ikke brukt noe energi på det. Det ligger helt og holdent i FIS sine hender, fortsetter han.

Dyrt å arrangere

Det vil derimot ikke komme som en overraskelse på langrennssjefen om det blir endringer i terminlista når vi bikker nyttår.

- Nei, ikke sånn som det har vært agert i den internasjonale verden. Men vi bestiller nå rom og forholder oss til at vi skal dit i mars.

- Har vi et norsk alternativ å tilby om de flytter arrangementet?

- Det er ikke opp til meg å avgjøre. Det er dyrt å arrangere world cup, det er ikke noen gullgruve.

- Krever forandring

Norges Skiskytterforbund har sendt et brev til Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) med krav om å frata Russland verdenscuprenn etter avsløringene i McLaren-rapporten.

Det bekrefter Erlend Slokvik, president i Norges Skiskytterforbund, til TV 2.

- Vi har sendt et brev, på lik linje med det tsjekkiske skiskytterforbundet, hvor vi krever at IBU reagerer mot Russland og tar fra dem tildelte arrangement. Flere nasjoner har gitt sitt syn til IBU. Vi forventer at det skjer noe, sier Slokvik til TV 2 Sporten.

- Vi oppfordrer IBU til å ta grep umiddelbart, og frata Russland alle konkurranser fram til de antidopingarbeidet i Russland er offisielt godkjent og anerkjent av WADA. I tillegg bør alle aktive russiske skiskyttere som er nevnt i McLaren-rapporten, hvor bevisene er sterke, bli utestengt med umiddelbar effekt, heter det blant annet i brevet fra Norges Skiskytterforbund, gjengitt av TV 2.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!