Truer med å trappe ned

Dersom snowboardforbundet ikke får mer penger, vurderer bronsevinner Kjersti Østgaard Buaas å trappe ned landslagssatsinga.

BARDONECCHIA (Dagbladet): I går var Buaas (24) den blideste i norske OL-klær. Bronsen hun stjal fra seierssikre amerikanere i halfpipen sjokkerte de fleste. Inkludert jenta selv.

-  Dette hadde jeg aldri trodd. Jeg har bare sju dager på brett siden beinbruddet 12. desember. Fem av dem den siste uka, sier Buaas.

Håper på bedre tider

Etter årevis på sparebluss håper hun nå på bedre tider for Norges Snowboardforbund.

-  Denne medaljen kan bety veldig mye, sier hun.

-  Både forbundets og mine personlige sponsorer ser jo at det går an å lykkes. Kanskje flere ser det også? sier hun.

-  Jeg tror og håper dette kan føre til mer penger.

Buaas roser forbundet for jobben de gjør for å få endene til å møtes.

STJERNEKIKKER:Speakeren introduserte Kjersti Buaas (t.h) som den eneste europeer som kunne splitte amerikanerne.- Da tenkte jeg: Oi! Hele europa avhenger av meg! Gretchen Bleiler(sølv) og Hannah Teter (gull) jubler med stjerner og striper.
STJERNEKIKKER:Speakeren introduserte Kjersti Buaas (t.h) som den eneste europeer som kunne splitte amerikanerne.- Da tenkte jeg: Oi! Hele europa avhenger av meg! Gretchen Bleiler(sølv) og Hannah Teter (gull) jubler med stjerner og striper. Vis mer

-  Jeg synes det er rart at ikke flere sponsorer ønsker å støtte oss. Det er jo en idrett som fenger ungdom.

I OL teller den amerikanske snowboardleiren 31 personer. Norge har ni - fordi den er forsterket med fysioterapeut, smører og en ekstra trener inn mot OL.

Trapper ned?

Gapet til den dominerende nasjonen blir stort, og Buaas er usikker på hva hun skal gjøre i framtida om forbundet ikke får mer penger.

-  Det kan hende landslagsaktiviteten blir mindre for min del om ikke vi får flere midler, sier hun til Dagbladet.

-  Det er ikke noe jeg ønsker, men det er krevende når vi har et såpass lite støtteapparat. Her i OL er det bra, men nå er det jo satset utenom det vanlige. Det har alltid vært lite penger for oss snowboardere. Mens utøvere i andre idretter tjener penger, må de fleste av oss utdanne seg eller jobbe ved siden av. Generalsekretær Annika Johnsson i Norges Snowboardforbund forstår Buaas.

-  Alle i miljøet er flinke til å snu på hver krone. Det gjelder utøverne også. Men jeg skjønner godt at Kjersti ønsker mer penger, og det tror jeg bronsen kan bidra til.

Ifølge Generalsekretær Johnsson har snowboardlandslaget et aktivitetsbudsjett på omtrent en million for inneværende år.

-  Det er et minimum. Juniorene har 100 000, og i deres VM hadde vi med 14 utøvere - og kom hjem med to medaljer. Det gror svært godt, og jeg håper vi får med flere sponsorer for å tilrettelegge for alle talentene våre. Det må vi ha.

Mens de andre - stort sett amerikanske - konkurrentene valgte poplåter fra Black Eyed Peas, Green Day og Pink til å akkompagnere kjøringa si, sikret Kjersti Buaas pallplassen med en knallsterk andreomgang til toner fra Åge Aleksandersen.

-  «Fire pils og en pizza» er en låt som gjør meg peppa. Jeg tenkte bare at det måtte bli noe trøndersk, og så er det jo bra musikk. Åge blir nok glad nå, sier Trondheims-jenta, som hadde en klart definert plan for hvordan hun skulle hevde seg i finalen:

Høyest mulige svev.

-  Jeg visste at konkurrentene mine hadde flere triks inne enn meg. Dermed måtte jeg satse maks, ta fart og satse på å komme høyere enn dem. Det funka jo, stråler hun.

Det er bare to måneder siden beinbruddet som truet med å ødelegge Torino-drømmen.

-  Heldigvis fikk jeg tidlig vite at skaden ville bli leget i tide, og det har vært en fordel psykologisk sett.

Buaas fikk en maskot i gave av lillesøstera Ingrid før start.

-  Den skulle bringe lykke, sa hun. Det stemte jo bra.

KLAPP OG KLEM: Kjæresten Frode Helgesen (f.v.), lillesøster Ingrid Østgaard Buaas, mamma Elin Østgaard og papa Eldar Buaas fulgte dattera i halfpipen i Bardonecchia.