ADVARER: IOC-medlem Gerhard Heiberg slår alarm og varsler at de kommer til å straffe juksemakerne og systemene de er en del av mye hardere enn tidligere.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ADVARER: IOC-medlem Gerhard Heiberg slår alarm og varsler at de kommer til å straffe juksemakerne og systemene de er en del av mye hardere enn tidligere. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Truer med å utestenge flere nasjoner fra idretten: - Vi skal bli mer brutale

Gerhard Heiberg og IOC rasler med sablene.

(Dagbladet): Mens hele Norge var opptatt av å feire den norske nasjonaldagen i går, smalt det en dopingbombe i internasjonal idrett. 31 utøvere, fra seks idretter og tolv nasjoner, skal ha vært dopet under OL i Beijing i 2008, avslørte Den internasjonale olympiske komité (IOC).

Det kom fram etter at dopingprøvene ble analysert på nytt med nye og moderne metoder.

- Jeg er dessverre ikke overrasket. Vi har følt det en stund at det foregår ting i enkelte nasjoner som ikke tåler dagens lys og at metodene våre ikke har vært gode nok, sier framtredende IOC-medlem Gerhard Heiberg til Dagbladet.

- Dette er en alvorlig situasjon. Idrettens anseelse lider. Folk på gata rister på hodet. Aller verst er det for utøverne som er rene, som blir et offer for urettferdigheten. Analysemetodene var nok ikke gode nok sist vi testet. Vi har vært på villspor, medgir han.

Truer med å utestenge nasjoner Nå varsler Heiberg langt mer brutale straffemetoder. 77-åringen kommer med sterke advarsler og trusler mot juksemakere. Nå skal IOC bli mye strengere.

- Vi har åpenbart ikke vært strenge nok. Det må vi endre på. Vi skal vise at vi mener alvor med nulltoleranse for doping.

- Hvordan skal dere vise det?

- Det kan bli aktuelt å utelukke nasjoner helt fra idretten. Det kan bli aktuelt å utelukke idretter helt. Det kan også bli strengere straffer. I stedet for utestengelse på to og fire år, kan dopingtatte utøvere bli utestengt på livstid.

- Kan flere nasjoner enn Russland bli utestengt?

TESTES PÅ NYTT: OL i Torino i 2006 ble en sjelden fiasko Norge. Nå varsler IOC at flere av medaljevinnerne kan bli dopingdømt ti år senere. 
Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
TESTES PÅ NYTT: OL i Torino i 2006 ble en sjelden fiasko Norge. Nå varsler IOC at flere av medaljevinnerne kan bli dopingdømt ti år senere. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX Vis mer

- Ja, det kan være snakk om flere ulike nasjoner og flere ulike idretter, uten at jeg kan si hvilke. Jeg må være lojal mot det som står i pressemeldingen og kan ikke navngi hvem det er snakk om.

Frykter flere dopingskandaler Heiberg vet ikke når navnene kommer ut, men forteller til Dagbladet at det skal avholdes en sesjon i Rio 1. og 2. august, altså bare tre dager før sommer-OL settes i gang. Der kan det skje store og dramatiske ting som får brutale konsekvenser. Heiberg håper de trer i kraft før Rio-starter.

- Vi vil aldri vinne krigen mot doping, men vi må gjøre alt vi kan. Dessverre er vi langt unna nå, lenger unna enn vi lenge trodde. Vi var fornøyde med få dopingsaker i OL i London og Sotsji, men i lys av de siste funnene, må vi teste på nytt. Det gjelder også Torino-OL i 2006. Dessverre kan det komme flere saker derfra. Analysemetodene var nok ikke gode nok sist vi testet.

- Hva med OL i Vancouver i 2010?

- Etter funnene i Rio må selvfølgelig også disse testene analyseres på nytt med den nye metoden, avslører Heiberg.

De nye metodene er mye mer effektive enn tidligere, men Heiberg ønsker ikke å kommentere hva det innebærer i frykt for å si noe feil.

Kan få gull åtte år etter Kjersti Tysse Plätzer tok OL-sølv i kappgang under lekene i Beijing. Gullvinner Olga Kaniskina har tidligere blitt tatt i doping, og mange har ventet på at Tysse Plätzer ville få dette gullet i etterkant. De nye dopingavsløringene fra Beijing-OL kan bety at gullet omsider havner rundt halsen til 44-åringen fra Søfteland.

I så fall vil Heiberg og IOC arrangere en verdig seremoni for Tysse Plätzer og eventuelle andre medaljevinnere, om det skulle bli realiteten når dopingnavnene presenteres.

- Det beste hadde jo vært om vi kunne fått medaljene i Rio i sommer. Friidrettsmedaljer fra andre mesterskap skal jo deles ut under EM. Det synes jeg er en god måte å gjøre det på. Det er mye bedre det enn å få medaljen i posten, men dette er ikke noe jeg bruker energi på, forteller Tysse Plätzer til Dagbladet.

- Hvor sikker er du på at du får gullet?

SØLV KAN BLI GULL: Kjersti Tysse Plätzer jublet som en gullvinner da hun tok OL-sølv i Beijing i 2008. Kanskje kan hun få gullet åtte år senere i stedet for Olga Kaniskina.
Photo: Cornelius Poppe / SCANPIX
SØLV KAN BLI GULL: Kjersti Tysse Plätzer jublet som en gullvinner da hun tok OL-sølv i Beijing i 2008. Kanskje kan hun få gullet åtte år senere i stedet for Olga Kaniskina. Photo: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Det kan jeg jo ikke være sikker på så lenge det ikke har kommet fram noen navn ennå. Vi vet jo ikke hvem det er snakk om ennå. Jeg får ta gullet når det kommer.

- Når det kommer?

- Haha, du fikk med deg ordbruken, ja? Jeg tenker at gullet kommer hvis det kommer, svarer hun.

Heiberg lover følgende:

- De nye medaljevinnerne skal ikke få medaljen i posten. Jeg har selv delt ut medaljer i etterkant av OL i Salt Lake City i 2002 til norske utøvere. Jeg ønsker at de skal få en seremoni med mye folk til stede og en skikkelig markering. Det er det minste de fortjener, sier 77-åringen.

TESTES PÅ NYTT: Dopingprøvene fra OL i Sotsji skal analyseres på nytt. Foto: REUTERS/Phil Noble
TESTES PÅ NYTT: Dopingprøvene fra OL i Sotsji skal analyseres på nytt. Foto: REUTERS/Phil Noble Vis mer