Truer med egen V-cup

Sveriges langrennssjef utelukker ikke at han vil ta initiativet til en egen «langrennsliga» for blant annet Per Elofsson.

Den svenske langrennssjefen Per-Erik Rönnerstrand vil handle hvis FIS fortsetter sin milde behandling av dopingtatte løpere.

At de finske juksemakerne fra Lahti-VM sannsynligvis blir påmeldt til Ski-VM i Val di Fiemme i vinter, har provosert svenskene mektig. Den svenske landslagstreneren varsler et mulig opprop, eller i verste fall aksjoner mot politikken Det internasjonale skiforbundet (FIS) fører mot dopingsynderne.

- Hva vi gjør om finnene sier ja til Isometsä og Myllylä på fredag får vi se på. Jeg har diskutert saken med den norske treneren Carl Henning Gran, og vi er enige om hvor vi står etisk. Uten at vi har bestemt hvordan vi skal handle, sier Rönnerstrand til Dagbladet.

Egen liga

Personlig er svenskesjefen villig til å gå svært langt hvis ikke FIS greier å rydde opp i rekkene av dopingbefengte utøvere som svekker langrennssportens omdømme. Han kommer med følgende skrekkscenario til FIS-pampene: en egen fristilt verdenscup.

- Hvis det går så langt at Johann Mühlegg skulle få treningstillatelse i løpet av året og få muligheten til å komme tilbake, så får man i verste fall bryte ut og starte en egen liga der folk er villige til å konkurrere på våre etiske premisser, sier han.

Og utdyper:

- Det finnes eksempler på frie organisasjoner innenfor andre idretter, som for eksempel tennis og snowboard. Jeg er ikke fremmed for at Sverige og Norge kunne ta initiativet til å gjøre det i langrenn, sier Rönnerstrand.

Han er opprørt over at finnene overhodet vurderer å ta med Isometsä og Myllylä til VM.

Må ta grep

- Seinest i sommer sa de at det ikke var aktuelt. Personlig tar jeg avstand fra det. Hadde en svenske blitt tatt for doping, hadde han aldri fått være med i min tropp selv om han hadde sonet ferdig sin straff på to år.

Den norske herretreneren, Carl Henning Gran, bekrefter at han har hatt en samtale med Rönnerstrand. Men han vil ikke kommentere kollegaens tanker om å starte en egen verdenscup i langrenn.

- Nei, akkurat den tanken har ikke streifet meg. Det blir opp til mine sjefer å mene noe om det. Det er skipolitikk, og utenfor mitt ansvarsområde, sier Gran til Dagbladet.