Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Truer med fullt opprør hvis «overklassen» i norsk fotball får ta over

Landets største fotballkrets.

LOVER KAMP: Styreleder i Oslo Fotballkrets. Kenneth Eriksen. FOTO: INGAR STORFJELL
LOVER KAMP: Styreleder i Oslo Fotballkrets. Kenneth Eriksen. FOTO: INGAR STORFJELL Vis mer

(Dagbladet): Opplysningene om at eliten i norsk fotball kan være i ferd med å tilrive seg større makt - og dermed inntekter - på bekostning av resten av fotballnorge i forbindelse med den kommende hovedavtalen med NFF, vekker sterke reaksjoner i landets største fotballkrets, Oslo.

Fotballpresident Yngve Hallén forsøkte i Dagbladet i går å berolige dem som frykter maktbalansen kan være i fare, men beroliget er man ikke.

I en uttalelse truer styreleder i Oslo Fotballkrets Kenneth Eriksen med fullt opprør dersom Norsk Toppfotball (NTF) vinner fram og får begge hender på roret.

- Kun NFF er en legitim representant for hele fotballbevegelsen. NTF representerer bare «overklassen» i fotballfamilien. På vegne av Oslo Fotballkrets er det min oppgave å arbeide for barn og unge i fotballfamilien. Derfor er det min plikt å motarbeide NTF når de tenker på egen vinning fremfor helheten, skriver Oslo Fotballkrets, og fortsetter:

- Vi er forberedt på å mobilisere også mot fremtidige forbundsstyrer som lar seg presse av NTF med tomme trusler om rettsaker og at de vil bryte ut av storfamilien. I praksis betyr det i siste instans at vi vil mobilisere delegater i stort omfang for å kaste vårt eget forbundsstyre dersom man lar dette slippe gjennom.

Ikke redde for trusler Hver eneste klubb som er medlem av NFF har stemmerett på forbundstinget, og med over 1500 klubber med stemmerett utenfor de øverste ligaene, har Oslo Fotballkrets og deres likesinnede et potensielt soleklart flertall.

Disse klubbene møter imidlertid sjelden på tinget utenom spesielle omstendigheter. Det vil Oslo Fotballkrets sørge for at de gjør om det blir nødvendig, forteller styreleder Kenneth Eriksen til Dagbladet.

- Vi er ikke redde for toppklubbenes trusler. Vi håper NTF skjønner at deres fremtidige inntekter ligger i en stor og sammensveiset fotballfamilie som bygger både talenter, produkter, serie, cup og fanskare sammen i fellesskap, under NFFs lederskap. Men det skal ikke mye forskyvning til her før vi vil starte full mobilisering, sier Eriksen.

Ifølge styrelederen er det flere ting enn kampen om de kommersielle rettighetene - som Dagbladet skriver om i dag - som får breddeklubbene til å rope varsku.

Man er også bekymret for sammensetningen i det innstilte nye forbundsstyret, som etter Oslo-kretsens syn innebærer en klar forskyving av makten mot toppen, på bekostning av bredden.

Det har også vakt reaksjoner at Forbundsstyret før årets fotballting sendte ut på høring et forslag om indirekte representasjon på fremtidige forbundsting.

Omstridt forslag om stemmerett I forslaget blir det skissert en løsning med blant annet fem representanter per krets, framfor en per klubb, med noen utjevningstiltak. Begrunnelsen var nettopp det styrelederen i Oslo Fotballkrets er inne på: Det lave oppmøtet.

DAGBLADET I GÅR: Kampen om toppfotballen.
DAGBLADET I GÅR: Kampen om toppfotballen. Vis mer

Høringssvarene forbundsstyret fikk var imidlertid delt på midten, og tanken om indirekte representasjon er foreløpig lagt på is, men med en plan om å utrede endringene videre.

Kenneth Eriksen ser forslaget som enda et forsøk på å fjerne makt fra de mange klubbene rundt omkring, og får støtte av Norsk Breddefotballforening, som har i underkant av 100 av disse klubbene som medlemmer.

- Det er som å si at fordi f.eks innvandrere eller unge ikke stemmer nok ved valg, så skal man fra ta dem stemmeretten, sier styreleder Gunn Heidi Henriksen til Dagbladet.

- På breddenivå har man omtrent null innsikt og påvirkning på de store sakene, samtidig som regningene bare blir flere og større. Forslaget om indirekte representasjon vil gjøre at breddeklubbene mister sin representasjon. Jo færre mulig involverte, jo mer makt og penger til de få, sier Henriksen.

Godt forankret Årets forbundsting avholdes kommende helg. Forhandlingene mellom NTF og NFF om den nye hovedavtalen vil ifølge fotballpresident Yngve Hallen trolig være i mål «raskt over tinget».

- Vi i forhandlingsutvalget forhandler, men på begge sider har vi hatt sonderinger «bak ryggen» vår. Våre posisjoner er forankret godt i forbundsstyret, sier Hallén på spørsmål om eventuelle bekymringer i fotballnorge.

- Samtidig har jeg aldri vært med i en endringsprosess det det ikke har oppstått noen form for bekymringer. I næringslivet har jeg opplevd at det har vært helt nødvendig med endringer for overlevelse, likevel er folk bekymret for endringene, sier fotballpresidenten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media