Truer med tomme tribuner

Bare fire Serie A-stadioner oppfyller sikkerhetskrav.

Den italienske innenriksministeren Giuliano Amato sa mandag at de stadionene som ikke oppfyller sikkerhetskravene må spille kamper for tomme tribuner.

Volden i italiensk fotball er tatt opp på høyeste nivå i italiensk politikk. Mandag hadde statsminister Romano Prodi, idrettsminister Giovanna Melandri og innenriksminister Giuliano Amato møter med fotballpresident Luca Pancalli.

Møtet fulgte begravelsen i Catania av den 38 år gamle politimannen Filippo Raciti som ble drept av fotballpøbler etter serie A-kampen mellom Catania og Palermo sist fredag.

Flere hundre fans ble skadd. Minst ni bråkmakere ble arrestert. Tusener av personer fulgte mandagens begravelse.

Amato sa etter møtet at i framtiden vil publikum bli nektet tilgang til stadioner som er ansett som usikre.

Disse stadionene må ha videoovervåking både på innsiden og utsiden, nummererte billetter og politi til stede på stadion.

Ifølge italiensk presse er det kun fire stadioner som oppfyller disse kravene, Olympiastadion i Roma, Olympiastadion i Torino og stadionene til Palermo og Siena.

Regjeringen foreslår også å utestenge fans fra stadioner for å unngå opptøyer. Innenriksministeren sa også at klubbene ikke får selge mengder av billetter til besøkende fans for å sikre at de har kontroll på hvem som kommer inn på stadion.

BEGRAVELSE: Innenriksminister Amato var i dag i begravelsen til politimannen som ble drept i helgens serierunde. Her kondolerer han Filippo Racitis enke. Foto: SCANPIX
BEGRAVELSE: Innenriksminister Amato var i dag i begravelsen til politimannen som ble drept i helgens serierunde. Her kondolerer han Filippo Racitis enke. Foto: SCANPIX Vis mer

Vil bli lovfestet

Disse forslagene og andre vil bli presentert for godkjenning i regjeringsmøtet onsdag. Onsdag møtes regjeringen.

Da vil forslagene fra møtet bli diskutert og flere kan ende opp som lover som blir iverksatt med umiddelbar virkning. 

Drapet på politimannen har ført til at fotballforbundet har valgt å stoppe alle ligakamper på ubestemt tid. Vennskapskampen mellom Italia og Romania, og U21-lagets kamp mot Belgia onsdag er også stoppet. Hvor lenge det blir fotballstopp i det ballgale landet er ikke klart.

- Vil vente til de nye lovene blir vedtatt med umiddelbar effekt onsdag før vi bestemmer oss for om vi skal fortsette spillet i ligaen, sa fotballpresidenten.

Tirsdag skal klubbene i serien møtes for å diskutere tiltakene regjeringen har foreslått.

Store tap

Flere topplag har bedt det italienske fotballforbundet om at ligaen tar opp kampene så snart som mulig. De begrunner dette med at de taper nærmere 50 millioner kroner for hver kampløse helg.

Truer med tomme tribuner

Volden i italiensk fotball kan føre til at Italias sjanser til å arrangere fotball-EM i 2012 er redusert.

Volden på italienske tribuner har økt kraftig de siste årene. Helg etter helg har rivaliserende fans barket sammen.

Det har vært knivstikkinger og raseringer av T-banestasjoner. Hjemmelaget fyrverkeri og nødbluss brukes ofte. I tillegg skjemmer fansen seg stadig ut med rasistisk hets av motspillere.

(NTB)