Truer Napoli med rettssak

TROMSØ (Dagbladet): Det er et halvt år siden Steinar Nilsen fikk lønn fra Napoli. Nå kan den bitre konflikten med arbeidsgiveren havne i det italienske rettsapparatet.

- Jeg behandles som en bruks-gjenstand, sier den skadeforfulgte 29-åringen.

Nilsen-saken er nå til behandling både hos UEFA og det italienske fotballforbundet. Gjennom sin advokat vurderer midtstopperen også å trekke klubbledelsen for en sivil domstol i Italia.

- Ei suppe

- Det er litt av ei suppe jeg har havnet i. Dette er definitivt de mørkeste sidene ved internasjonal fotball. I Sør-Italia er fotball religion. Samtidig går penger foran det meste, et menneske har liten verdi. Kynismen er verre enn jeg noen gang hadde kunnet forestille meg, sier Nilsen.

I 1998 jublet han over superkontrakt og mange millioner i årslønn, men nå er oppholdet i Diego Maradonas tidligere klubb blitt et mareritt.

- Maradona hevdet at klubbdirektørene er «verre en djevler». De dolket ham i ryggen. Nå skjønner jeg hva han mente, sier Nilsen.

I september i fjor ble han skadet. Deretter fulgte to operasjoner i høyre kne, blant annet med transplantasjoner av brusk. Legene ba ham holde seg på sidelinja i et år for å bli frisk. Det nektet Napoli-presidenten å godta: i januar stoppet han lønnsutbetalingene og krevde Nilsen tilbake på banen.

- Det var umulig. Jeg ga beskjed om at jeg ikke er stand til å spille fotball før i september. Da ble lønna borte, på tross av at jeg har kontrakt med klubben i to år til. Jeg er deres eiendom, men også deres sjukemeldte arbeidstaker. Men Italia er ikke noe snilt sosialdemokrati, sukker Nilsen.

Napoli vil heller ikke frigi Nilsens spillerlisens. Det betyr at han ikke kan gå til andre klubber.

- Jeg er bondefanget, sjøl om jeg aldri mer ønsker å spille for Napoli. Jeg var fast på laget, ble kåret til årets spiller og hjalp klubben til opprykk. Men nå blir jeg behandlet helt uten respekt.

- Hva med andre klubber?

- Min agent Einar Baardsen jobber med saken. Jeg må vekk fra Napoli. De rykket ned i serie B igjen, og tilstanden der er helt håpløs. Jeg vet at det er interesse for meg i Europa.

Refser TIL

- Er retur til Norge aktuelt?

- Det utelukker jeg ikke. Skaden er i ferd med å leges. Jeg har minst seks gode år igjen av karrieren, sier Nilsen - som for tida er hjemme i Tromsø på sommerferie.

- Kunne du tenke deg å spille for den kriserammede moderklubben igjen?

- Da må det skje store forandringer med kulturen på Alfheim. I dag ser jeg spillere uten entusiasme og glød. For å vinne trengs det ingen psykolog, men sportslig hjelp. Noe helt fundamentalt har sviktet i apparatet rundt laget. Det samme gjelder innkjøp av spillere. Det er den innrømmelsen TIL må starte med. Men Tromsø er jo en liten by der alle helst vil være veldig snille med hverandre, om du forstår hva jeg mener.

ITALIENSK KAOS: - Mitt forhold til Napoli er like kjølig som en nordnorsk vinterstorm, innrømmer en frustrert Steinar Nilsen.