Truer NFF med millionregning

Klubbene krever at Fotballforbundet betaler spillernes lønninger på landslagsamlinger. Regninga kan bli på 20 millioner.

Hvis forslaget til klubbene går gjennom, vil det innebære økonomisk ruin for de aller fleste forbundene i Europa. Månedslønna til Norges landslag er på rundt 17 millioner kroner. Det har ikke NFF råd til å betale.

- Dette vil være ruin for Norges Fotballforbund. Og for så godt som alle nasjonale forbund, sier generalsekretær Karen Espelund til Dagbladet.

Representanter fra 102 toppklubber i Europa var samlet på møte i European Club Forum på tirsdag. Der vedtok de et forslag om at nasjonale forbund skal betale kompensasjon til klubbene når de har spillere på landslagssamling.

15- 20 millioner

Norge spiller ti- tolv kamper i løpet av ett år, og spillerne er samlet i tre- fem dager i forbindelse med en kamp. Samlet blir det fort en måned borte fra klubben for mange av spillerne.

I dag får alle spillere full lønn fra klubben sin når de er sammen med landslaget. Det vil klubbene ha en slutt på. Representanter fra Rosenborg, Lillestrøm og Viking deltok på møtet, og de mener alle at dagens ordning er urimelig.

Men NFF vil ikke være i stand til å bære lønnsutgiftene. Dagbladet har plukket ut en tropp på 21 landslagsspillere. Hvis NFF skal erstatte de lønningene de får i dag, må forbundet ut med minst 15- 20 millioner kroner i løpet av et år.

Karen Espelund er overrasket over at norske klubber har gitt sin støtte til forslaget.

- Klubbene må ikke glemme at landslaget genererer interesse for deres spillere og dermed også klubben, sier generalsekretæren.

Omdal lover kamp

23.- 24. mars er det styremøte i UEFA, der klubbene skal legge fram forslaget. UEFAs visepresident Per Ravn Omdal lover å kjempe med full innsats mot at dette blir vedtatt.

- Det er klart at forbundene ikke har råd til å betale slike lønninger. Det å spille på landslaget tjener spillerne selv ved at de får vist seg fram. Og det er en gest fra spillerne til sine forbund. Jeg er 200 prosent imot, og skal kjempe meget, meget sterkt mot dette, sier Omdal til Dagbladet.

Bayern Münchens Karl-Heinz Rummenigge, tidligere forsvarsspiller for Tyskland, leder forumet og sier det var full enighet om forslaget.

- Alle klubbene mener at det er rettferdig å be forbundene om kompensasjon når spillere er borte med landslaget, sier Rummenigge til UEFAs hjemmeside.

Skader og slitasje

Rosenborg-direktør Nils Skutle var til stede på møtet og mener dagens ordning bør forandres.

- Jeg mener det er urimelig at vi skal betale lønna til spillerne når de er borte sammen med landslaget, sier Nils Skutle til Dagbladet.

Han ser for seg en mulig løsning hvor hvert enkelt lands forbund betaler mens spillerne er sammen med landslaget.

- Det er en mulighet. Hvis Norge spiller seg til fotball-VM, er det mye penger å hente der. Hva med å lønne spillerne fra den pengesekken? sier RBK-direktøren.

Frank Grønlund, daglig leder i LSK, støtter også forslaget.

- Klubbene sliter med å få endene til å møtes. Det er enighet fra topp til bånn om at klubbene bør få en eller annen form for kompensasjon når de avgir spillere til landslaget, sier han til Dagbladet.

Grønlund innrømmer at det er positivt å ha landslagsspillere i klubben, men peker på problemet ved at mange spillere blir skadd mens de er på landslagssamling.

- Vår keeper Emille Baron har vært sammen med det sørafrikanske landslaget siden jul. 12. februar kom han tilbake til klubben med skade. Under hele oppholdet har han fått full lønn fra oss, sier Frank Grønlund.

RUINERES:</B> - Jeg tror ikke klubbene har forstått konsekvensene av dette forslaget. Det vil ruinere de nasjonale forbundene, sier generalsekretær Karen Espelund i Norges Fotballforbund.