Truer OL med streike-rush

Fagforeningene står i kø for å grafse til seg olympiske bonuser.

Det var ikke bare EM-spillerne som visste å utnytte en presset situasjon for å skaffe seg ekstra penger. Greske fagforeninger melder streik etter streik - vel vitende om at OL allerede trues av forsinkelser.

I dag er hotellarbeiderne i en 24-timers streik. Samtidig har arkeologene lagt ned arbeidet, og i morgen skrur transportarbeiderne av motorene fra klokka 10 til 16 norsk tid. Til nå har myndighetene kun lovet OL-bonus til sikkerhetsstyrkene.

- Det er ikke uvanlig at fagforeninger utnytter en presset situasjon til å forhandle. Det er sjelden gode argumenter alene gir uttelling, sier arbeidslivsforsker Åsmund Arup Seip i Fafo (Fagbevegelsens senter for forskning).

Det fins likevel få norske eksempler på så rå utpressings-taktikk som grekerne nå bruker.

- I NRK har det vært noen streiketrusler opp mot Grand Prix og store sportsstevner, sier Seip til Dagbladet.no.

Andre grupper timer også aksjonene sine. Norske heisreparatører brøt nettopp forhandlingene, men utsetter streiken til etter ferien for å få mer effekt. Å true hele OL ville trolig vært for drastisk for norske forbund.

- Man risikerer å miste sympati hos folk flest, forklarer Seip.

Greske hotellansatte lover flere steiker fram mot OL-start 13. august, hvis de ikke får bonusene de krever. Det kan også bli aktuelt med aksjoner under de olympiske lekene. Greske myndigheter har til nå nektet å gi etter. De forsøker desperat å holde nede OL-utgiftene som vil overskride 80 milliarder kroner.

<B>GRAVER PÅ SPRENG: OL-forberedelsene pågår for fullt, og ikke alle er overbevist om at alt er på plass til åpningsseremonien en en drøy måned.