BENGALSKE LYS: Vålerenga-supporterne tente fem bengalske lys på Åråsen 13. april. Foto: Stian Lysberg Solum  / SCANPIX
BENGALSKE LYS: Vålerenga-supporterne tente fem bengalske lys på Åråsen 13. april. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

Truer Vålerenga med poengtrekk

Slapp med bot denne gangen.

|||(Dagbladet.no) I forbindelse med Vålerengas bortekamp mot Lillestrøm 13. mars, tente VIF-supporterne fem bengalske lys - også kjent som bluss - på tribunen.

Oslo-klubben har nå fått ei bot på 50 000 kroner, noe som er den høyeste bota den har fått for blussing.

I tillegg vurderte Forbundsstyret å gi Vålerenga poengtrekk, siden tidligere bøter ikke har hatt noen preventiv virkning.

- Ikke bruk bluss
«I tilfeller der klubbene, som her, gjentatte ganger gjør seg skyldig i tilnærmet samme forseelse, kan det stilles spørsmål om de tidligere ilagte sanksjoner har hatt tilstrekkelig preventiv effekt/tilsiktet virkning. På denne bakgrunn og i lys av utvalgets uttalelser i sanksjonssak 22/2008, har det i denne saken vært vurdert om det eventuelt bør innstilles på andre sanksjonsformer enn bot,» skriver doms- og sanksjonsutvalget i Norges Fotballforbund i sin redegjørelse.

For Vålerengas del var det denne gangen formildende at klubben har gått ut og advart mot bruk av bengalske lys og at klubben har bidratt til å identifisere synderne.

Vålerenga-direktør Pål Breen sier han er prinsipielt imot poengstraff i slike saker.

- Debatten om poengstraff vil vi ta i de rette foraene, men i mellomtiden kan vi ikke gi blaffen i et regelverk som eksisterer. Vi håper derfor på det sterkeste at supportere ikke benytter bluss i fremtiden når vi vet hvilke konsekvenser det kan innebære, sier Breen til klubbens hjemmeside.

Vel vitende om at viktige poeng kan ryke neste gang noen supportere tenner bluss på tribunen.

RØYKLAGT: Slik så det ut på Åråsen etter VIF-supporternes blussing. Foto: Stian Lysberg Solum  / SCANPIX
RØYKLAGT: Slik så det ut på Åråsen etter VIF-supporternes blussing. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Vil ha nye pyroregler
Blussingen førte etter kampen til en stor debatt internt blant Vålerenga-supporterne. Klubben ble nemlig også bøtelagt for blussing i supercupfinalen mot Stabæk før seriestart og cupfinalen mot samme lag i fjor høst.

«Klanen, Kanarifansen og NSA (Norsk supporterallianse, red.anm) leverte i fjor et seriøst fundert forslag til NFF om regelendringer som åpnet for bruk av pyro. Dette har forbundet arrogant trenert og overhodet ikke tatt seg bryet med å behandle skikkelig. Det aksepterer vi ikke,» skrev Klanen-talsmann Espen Knutsen på deres hjemmeside etter Åråsen-blussingen.

Supportergruppe mener at dem som bruker pyroteknikk på tribunen uten at dette er godkjent av styret i Klanen, selv bør ta bota - slik at ikke klubben må lide. Knutsen mener også at å straffe blussing med poengtrekk er en straff som ikke vil fungere i praksis.

«Vi ber både VIF fotball og forbundet se for seg følgende scenario. NFF har iverksatt poengtrekk i flere av årets kamper på grunn av bengalske lys og innført presedens. VIF og RBK kniver om seriegullet på tampen av sesongen. Hva skjer? Jo undertegnede melder seg inn i Kjernen og blusser vilt på Kjernens tribune i RBK?s siste kamper. RBK blir fratatt poeng og VIF snapper gullet. Sånne regler funker nok fint? Tror ikke det.»

FINALEBLUSS: Vålerenga-supporterne lyste opp svingen under cupfinalen i fjor høst. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
FINALEBLUSS: Vålerenga-supporterne lyste opp svingen under cupfinalen i fjor høst. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer