Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Trues av terrorister

841 mennesker er i løpet av de siste 30 åra drept i terrororganisasjonen ETAs blodige kamp for et fritt Baskerland. Nå er David Beckham utpekt som et naturlig mål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): I mai 2002 - i timene før Real Madrid og Barcelona skulle ut i mesterliga-semifinale på Santiago Bernabeu i den spanske hovedstaden - sprengte ETA to bomber utenfor stadion. I sommer har de trappet opp sin virksomhet gjennom bombeangrep på hoteller i turistbyene Benidorm og Alicante. Og beskjeden fra det spanske innenriksministeriet er like klar som den er urovekkende:

- Det er ingen tvil om at ETA har reorganisert seg i løpet av de siste åra og nå satser alt på å bli enda mer synlige.

Hater Real Madrid

Baskerne hater Real Madrid og alt klubben står for. I ETA-kretser blir klubben omtalt som kongedømmets kjæledegge og store symbol innenfor spansk idrett. Og med David Beckham i spissen for Real Madrids promotur i Østen, har det rett og slett blitt for mye.

I går stormet flere Beckham-fans i Hongkong banen der Real-heltene trente. Autografjegerne ble imidlertid bryskt lagt i bakken av sikkerhetsvakter.

- All publisiteten rundt turen gjør David Beckham til et veldig attraktivt mål, sier en kilde nær ETA.

Fordi:

En tidligere etterretningsoffiser som har jobbet med å bekjempe ETA for den spanske sivilgarden i Baskerland, underbygger alvoret i trusselen:

- Det å kidnappe Beckham eller medlemmer av hans familie blir sett på som en meget viktig sak. Han er rik akkurat som Real Madrid, og det å klare å gjennomføre en slik aksjon vil bety enormt mye oppmerksomhet i absolutt alle verdens hjørner.

Fotfølges med våpen

Victoria Beckham ble i går avbildet med væpnet bodyguard på en shoppingtur i Los Angeles. Når Real Madrid kommer tilbake fra sin PR-turné, vil husbonden få det samme. Og hvilke sikkerhetstiltak som vil og må settes i verk når Real Madrid drar til bortekampene mot Athletic Bilbao og Real Sociedad i Baskerland, kan man bare forstille seg.

- ETA har hatt Real Madrid som mål før og vil gjerne gjøre det igjen, sier talsmannen for innenriksministeriet.

- Vi har oppfordret alle involverte til å vise ekstrem forsiktighet.

Frankrikes VM-vinner Bixente Lizarazu er en annen fotballspiller i ETAs søkelys. For fem år siden ble han truet på livet dersom han ikke betalte terrororganisasjonen et stort beløp penger. Lizarazu har nå 24 timers væpnet vakt hver eneste gang han setter sine bein på spansk jord.

HENSLENGT: En lett henslengt David Beckham tar oppstusset med tilsynelatende ro. Verre er det at terrororganisasjonen ETA betrakter superstjernen som et attraktivt mål etter at han meldte overgang til Real Madrid.