Trues med millionkutt

EDMONTON (Dagbladet): Friidrettsforbundet tvinges til å ta Pål Arne Fagernes inn som fullverdig landslagsmedlem igjen før november. Ellers risikerer forbundet å tape over én million kroner i støtte fra Olympiatoppen.

- For å være berettiget til støtte fra oss må et særforbund ha minst én utøver som er kvalifisert til Olympiatopp-stipend. Per dato har ikke Friidrettsforbundet det lenger, sier toppidrettssjef Bjørge Stensbøl til Dagbladet.

Med Marius Bakkens beslutning om å stå utenfor landslaget denne sesongen, har Friidrettsforbundet bare hatt to utøvere med stipend fra Olympiatoppen: Jim Svenøy og Pål Arne Fagernes.

- Per i dag er Pål Arne ute av landslaget. Svenøys VM-resultat (hadde bare seks løpere bak seg i kvaliken på 3000 meter hinder, red.anm) holder ikke til videre støtte, sier Stensbøl.

Reddes av Fagernes

Med kvalifiserte stipendutøvere inne i landslagsvarmen, har idrettssjef Per Øyvind Mørk i Friidrettsforbundet denne sesongen mottatt betydelige beløp fra Olympiatoppen.

- Rundt én million kroner. Disse midlene er øremerket til toppidrett og trenerlønninger, sier Stensbøl.

Inneværende sesong skal ikke evalueres før i november, men slik det ser ut i dag har ingen av de andre landslagsutøverne potensial til å sikre Friidrettsforbundet videre tilgang til millionpotten. Om forbundet mener tida er inne eller ikke - redningen blir da å ta Fagernes inn som fullverdig medlem i landslaget igjen - i god tid før pengestøtten omfordeles til småidretter som orientering, padling og roing.

- Det er fullt mulig for forbundet å ta Pål Arne inn igjen. Da er formalitetene i orden igjen, sier Stensbøl.

Krever endringer

- Hva om forbundet velger det motsatte?

- Friidrett er jo et satsingsområde. Derfor må vi og Friidrettsforbundet sette oss ned sammen og finne en måte å samarbeide på som gjør at vi kan støtte norsk friidrett også i framtida. Svarer Stensbøl.

I praksis betyr det at Mørk må finne seg i å danse etter Olympiatoppens pipe i større grad enn nå. Og i praksis betyr det sannsynligvis enda mer spissing mot utøvere som kan nå helt til topps. Kanskje må Friidrettsforbundet som følge av kravene fra Olympiatoppen vurdere å legge ned landslagssatsingen innen øvelser der utsiktene til å få fram medaljekandidater er lik null.

- Vi har visse krav. Vi og NFIF får finne løsninger, men jeg tror det må bli enighet om at det må etablereres gode treningsmiljøer i klubbene.

- Slik det er i dag, er klubbene i norsk friidrett døende. Det er et dårlig utgangspunkt for rekruttering.

- Står det så ille til?

- Ja, klubbene er døende. De har ikke ressurser til å utvikle talentene.

  • Det var i går ikke mulig å få kommentarer fra ledelsen i Norges Friidrettsforbund.
<B>SKUFFELSE 4:</B> Spydkasteren Andreas Thorkildsen kastet dårligst av samtlige i spydkvalifiseringen.
<B>REDNINGSMANN?</B> Pål Arne Fagernes.
<B>SKUFFELSE 1:</B> Jim Svenøy endte på 10. plass i sitt kvalifiseringsheat på 3000 meter hinder, og fikk ikke løpe finale.
<B>SKUFFELSE 2:</B> John Ertzgaard løp akseptabelt her, på 200 meter, men skuffet på 100 meter.
<B>SKUFFELSE 3:</B> Gunhild Halle Haugen klarte bare en 17. plass i VM-finalen på 10.000-meter.