Trues til taushet

- Nei, svarte en ærlig Bryne-trener Erik Brakstad da han før jul ble spurt om han savnet Kjell Inge Røkke. Like etter mottok Brakstad brev der hans tidligere arbeidsgiver truet med å si opp etterlønnsavtalen om det kom mer kritikk av Røkke og Molde Fotballklubb. Siden har Brakstad følt seg kneblet.

I skarp kontrast til «Jan Åge Fjørtoft Open» på Nadderud framstår Kjell Inge Røkkes stadionprakt i Molde nå mer og mer som en bunkers preget av meningsdiktatur. Sportsdirektør Bjørner Oshaug er den siste som trer inn i rekka blant dem som nektes å uttale seg om noe som helst. Absolutt all kommunikasjon om administrative spørsmål knyttet opp mot det sportslige skal nå gå via Kjell Inge Røkkes løpegutt - administrerende direktør Espen Silseth i Molde Fotball AS.

- Skjer dette etter Oshaugs ønske?

- Ledelsen tar sånne beslutninger. Han har ikke noe imot det, svarer Silseth.

Kritiserte Røkke

På Jæren registrerer Erik Brakstad taust hvordan fotballklubben i hjembyen Molde nå forvandles.

I fjor høst fikk han sjøl sparken noen måneder etter at han signerte ny fireårskontrakt for Molde. Som kompensasjon fikk han en god etterlønnsavtale. Forutsatt at han oppførte seg pent og uttalte seg pyntelig.

Men det gikk ikke lenge før Brakstad som nytilsatt Bryne-trener snakket om Røkke i lokalpressen.

- Jeg kan si mye om Kjell Inge Røkke - både på godt og vondt. Jeg er i alle fall glad for å trene en klubb han ikke eier, sa han til Rogalands Avis 15. november.

Men det var altså et selvfølgelig «nei» på et uskyldig journalistspørsmål som provoserte Molde-lederne til å lese Brakstad teksten.

Holder kjeft

Molde forsøker denne sesongen å holde det meste unntatt kampresultatene internt. Men byen er ikke stor, og historiene siver ut til pressefolk. På direkte spørsmål bekrefter Brakstad overfor Dagbladet at han mottok brev fra Molde der etterlønna ble brukt som pressmiddel.

- Er det derfor du er taus om Molde nå for tida?

- Ja, jeg har tatt dette til etterretning og prøver å være lojal i forhold til det.

Interne greier

- Om vi har sendt noe brev, er det uansett en intern sak mellom Erik og oss. Men jeg har ikke sendt noe brev. Jeg begynte i jobben 1. januar, svarer Espen Silseth når han blir konfrontert med Brakstad-brevet.

Og svarer så «en intern sak» på samtlige spørsmål om saken.

- Hva definerer Molde som saker for offentligheten?

- Avtaler og personalmessige forhold holder vi internt.

- Jeg spurte om hvilke saker som offentligheten kan ta del i?

- Det tar vi litt fra sak til sak.

- Bekymrer det ledelsen at inntrykket av en kneblende klubb nå brer seg?

- Vi sitter ikke med den følelsen. Men vanskelige saker har vi ikke lyst til å løfte ut i det offentlige rom. Og kommer de dit, må vi løse det på en best mulig måte.

Venter og ser

Ikke alle i fotballmiljøet mener at klubbledelsen løser saker på best mulig måte. De siste to ukene har Dagbladet gjennom samtaler med en rekke viktige personer for utviklingen av fotballmiljøet i Molde gjennom tre tiår, registrert en tydelig mistillit til handle- og dømmekraften til Røkkes ledere i AS-et. Maktkonsentrasjonen framstår nå som en bevisst strategi.

- Det er bevisst at vi holder saker internt, sier Silseth.

- Kunne Jan Åge Fjørtoft ustraffet kritisert laguttaket som han gjorde søndag om han spilte i Molde?

- Det har vi ikke tenkt over.

- Tror du det kommer slike saker i Molde?

- Det får tida vise. Der er hard konkurranse om plassene, og alltid spillere som mener noe.

- Får de lov å uttrykke misnøyen utad?

- Det beste er å uttrykke den internt.

- Jeg spurte om de får lov å uttrykke misnøye utad?

- Det får vi ta den dagen det kommer. Om det blir behov for det.

KNEBLET: Erik Brakstad.
UNEVNELIG: Kjell Inge Røkke.