Langrenn TV-tall

Truet av ville TV-tall

Seertallene eksploderte da russerne slapp å betale ekstra for å se på populære Aleksandr Bolsjunov. Det gir uventet trøbbel for skisjefen Jelena Välbe.

TRØBBEL BÅDE HER OG DER: Sist vinter fikk Jelena Välbe litt vennlig tyn for danseferdighetene. Da var nok kritikken i hjemlig media adskillig verre. Der er det plutselig en populær TV-kommentator som utfordrer henne. Det skjer mens langrenn er blitt mer populært i Russland enn noen gang. Video: Kristoffer Løkås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LANGRENN er i ferd med å bli stor som TV-sport i Russland. Sist vinter var det sportshelger der bare kunstløp og ishockey samlet flere TV-seere, og nå viser de totale tallene hva som har skjedd:

  • Etter at sporten ble flyttet fra en betalingskanal til den åpne sportskanalen Match-TV, har antall seere økt med 612 prosent.

Det har gitt den allmektige russiske langrennssjefen Jelena Välbe et uventet problem. Plutselig blir hun utfordret i russiske medier av TV-kjendiser etter at løpere er blitt slått av Norge i sporet.

Selv med fenomenet Aleksandr Bolsjunov, har jo det skjedd ofte de siste sesongene. I vinter fikk Välbe kjørt seg mer enn noen gang. Blant annet gjennom den beske kritikken fra den store stjernen på Match-TV; sportsentusiast og Grand Prix-vert Dimitrij Guberniev:

- Det er like greit å få vekk Välbe, sa Guberniev da den geskjeftige langrennssjefen etter russiske skuffelser i VM forlangte at landslagsløperne skulle legge vekk mobiltelefonene og komme seg unna alle fristelser på sosiale kanaler.

Og så var krangelen i gang for åpent kamera.

TV-VERTEN anklaget Jelena Välbe for å bortforklare tapene for Norge, mens Välbe forklarte Guberniev noe om livets realiteter i Putins Russland:

- Hvis han er så opptatt av sport, så bør han lese seg opp på referatet fra det siste møtet i det statlige sportsrådet, sa Välbe, og slang trumfesset i bordet:

- Der sa presidenten at sport ikke er noen slags underholdning. Hvis Dimitrij påstår at ordene til Vladimir Putin er falske, vil jeg gjerne være til stede å høre akkurat det.

JELENA VÄLBE er kjent som Putins yndling. I dag venter hun på resultatet fra nominasjonsvalget i Ivanovo-regionen. Der er hun på valg som kandidat for Putins parti. Ender nominasjonen bra, er neste utfordring valget til statsdumaen i september. Kanskje blir hun både skipresident og parlamentsmedlem før neste langrennsesong.

TV-vert Guberniev er likevel ikke imponert:

- Hvis innbyggerne i Ivanovo er glad i regionen sin, velger de ikke Jelena Välbe, sa han før valget, og fortsatte:

- La oss være ærlige: Hva har Jelena å gjøre med Ivanovo-regionen? Ingen ting såvidt jeg vet. Dette er snakk om personlige interesser. Immunitet og slikt, forklarte han.

Og regnet med å bli hørt:

- Jeg er den som siteres mest, og sånn blir det fortsatt. Om Jelena forteller alle at hun ikke leser og hører meg, så tro meg: Alle leser og hører hvert ord jeg sier, forsikret Dimitry Guberniev.

skjermen er han først og fremst den store kommentatorstjernen fra russisk skiskyting. Den sporten er enda mer populær i Russland enn langrenn på tross av utstrakt bruk av doping, endeløse avsløringer og stadig dårligere resultater.

Men nå får Dimitry Guberniev også fordel i krangelen med Välbe av en sterkt økende interesse for å se langrennsendingene hans. Der har han flere ganger hatt over 4 millioner seere bare på ett renn, og kan bruke posisjonen sin på skjermen til å hamre løs på Jelena Välbe:

  • en vinter er Russland blitt verdens største TV-marked for langrenn.

Med 143 millioner innbyggere og historisk, enorme områder med vinterkulde og snø pluss lokal skiinteresse, skulle det kanskje bare mangle. Denne lille sportens mulighet her var åpenbar. Da gjaldt bare å slippe fri fra de sperrene som betaling-TV legger på antall seeres langrennsentusiasme.

FULL FEST: Disse bildene er fra Aleksandr Bolsjunovs bryllupsfest. En fest Johannes Høsflot Klæbo takket nei til. Video: Rødt Kort/Helseth Vis mer

I SISTE markedsrapport regner det internasjonale skiforbundet (FIS) med et interessert russisk langrennspublikum på hele 10,5 millioner. Det er klart større enn Sverige (6,2 millioner) og Finland (3,9 millioner).

Og mye større enn det norske markedstallet på 1,9 millioner fra sist vinter. For da holdt jo de norske langrennsstjernene seg lenge på corona-trygg avstand fra internasjonale TV-renn.

VANLIGVIS er dette norske markedet for langrenn ekstremt stort på over 80 prosent av totalbefolkningen. De to sesongene før pandemien omfattet markedet rundt 4,5 millioner nordmenn ifølge beregningene til de innleide FIS-ekspertene.

Slike tall er alltid diskutable, men Norge er tross alt det eneste landet der langrenn i sine beste TV-renn har oppnådd seertall på nær 90 prosent av det totale TV-markedet.

DENNE vinteren var det de svenske skijentene som hadde mest TV-tekke i forhold til hjemmepublikummet:

  • Rekorden ble satt i Tour de ski under 10km fellesstart i Val di Fiemme med over 80 prosent av alle svenske TV-seere.

Den fredagen var det jo TV-langrenn uten Therese Johaug og andre brysomme norske konkurrenter på startstreken, og mulighet for en svensk sammenlagtseier.

Det ble sportslig full uttelling. Russiske Natalia Nepryajeva vant etappen, mens amerikanske Jessica Diggins to dager seinere ble en svært populært vinner av Tour de Ski.

OL-YNDLING: Alina Zagitova var bare 15 år da hun vant OL-gull. Nå er hun Russlands nest mest populære idrettsutøver på plassen foeran Aleksandr Bolsjunov. FOTO: REUTERS/Lucy Nicholson
OL-YNDLING: Alina Zagitova var bare 15 år da hun vant OL-gull. Nå er hun Russlands nest mest populære idrettsutøver på plassen foeran Aleksandr Bolsjunov. FOTO: REUTERS/Lucy Nicholson Vis mer

NETTOPP resultatene fra denne siste Touren er en god forklaring på at TV-interessen for langrenn holder seg ganske stabil i markedene utenfor Russland. Denne gangen var det sju nasjoner blant de ti beste jentene sammenlagt. Det gir noe også til de vinterlandene der langrenn er nisjeidrett.

Det er bare i Norge, Sverige, Finland og Russland at dette er en betydelig sport på TV. Da er også den ekstreme russiske veksten nok til å skaffe vekst totalt i antall TV-seere på 11 prosent selv i en krisesesong som 2020/21.

DE største skiidrettene på TV er som vanlig hopp fulgt av alpint, men dette er ikke sportsgrener som fenger russerne mest, selv om kvinnehoppernes suksess har hjulpet godt på seertallene. Ennå er det bare langrenn som stadig tettere følger den mektige skiskytingen.

Aleksandr Bolsjunov er en åpenbar grunn til det. Jelena Välbe var kry gjest i bryllupet hans forleden, og startet valgkampen sin der.

Det var godt tenkt. Nylig ble Bolsjunov stemt fram som den tredje mest populære idrettsutøveren i Russland. Han ble bare slått av Laysan Utiasheva; den tidligere stjernen fra rytmisk sportsgymnastikk som via TV-jobbing og moteshow er blitt en av Russlands største kjendiser, og kunstløpfenomenet Alina Zagitova som vant gull i sist OL 15 år gammel.

Det er flott selskap for russisk langrenn når sporten nå får stadig flere TV-seerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer