Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Truet med å bli norsk

Det danske håndballikonet, Anja Andersen, truet i 1993 den danske landslagsledelsen med å bli norsk statsborger.

Opplysningene kommer fram i en uautoristert biografi om Anja Andersen som blir gitt ut på mandag. Forfatteren Henrik Madsen skriver at Andersen truet med å spille for Norge, etter å ha fått sparken fra det danske landslaget av daværende trener Ulrik Wilbæk. Episoden skjedde etter damenes VM i Norge i 1993.

-  Ikke sur

Frode Kyvåg trente Andersen i Bækkelaget i den perioden. Og han husker godt dramaet rundt henne på det danske landslaget.

-  Hvor reelt det virkelig var for henne å bytte statsborgerskap, vet jeg ikke. Innerst inne tror jeg nok Anja brukte det i sin store fortvilelse som et pressmiddel for å provosere fram en løsning på saken. Hun var jo nærmest bannlyst og utestengt fra dansk håndball på den tida, sier Kyvåg.

-  Men jeg har vanskelig for å tro at hun seriøst ønsket å bli norsk.

Andersen forble dansk. Hun signerte en forsoningsavtale på tolv punkter, der et av punktene var at hun «ikke skulle se sur ut, dersom hun ble byttet ut».

-  Mye norsk

Frode Kyvåg har bidratt til den kommende biografien om Andersen.

-  Ja, jeg ble intervjuet av forfatteren i vinter. Men jeg visste ikke at den kom ut allerede nå. Jeg ble jo egentlig lovet å få lese gjennom manuset før den ble trykt, humrer Kyvåg.

Han har fortsatt god kontakt med Andersen, og han tror ikke det kommer fram noen nye «bomber» fra Anjas tid i Norge.

-  Men det blir nok mye fra tida hennes i Bækkelaget. Husk at det var stort sett her hun spilte hele sin karriere.

DRAMA: Daværende BSK-trener Frode Kyvåg husker dramaet rundt Anja Andersen i 1993. - Men jeg har vanskelig for å tro at hun seriøst ønsket å bli norsk, sier Kyvåg.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media