Truet med å legge opp etter Moa-kanonade

- Helt sykt, sier Espen Johnsen.

DNEPROPETROVSK (Dagbladet.no): Mohammed Abdellaoue ville ikke akkurat svekket sine sjanser for en karriere på Old Trafford dersom representanter fra Manchester United hadde vært til stede på Meteor Stadion i går kveld.

På en landslagstrening John Arne Riise betegnet som «den beste på lenge» var Moa i en klasse for seg - noe som gikk hardest ut over Espen Johnsen.

Den tilbakevendende RBK-keeperen ble nærmest gjort til klovn av norsk fotballs heteste salgsobjekt, og trakk trolig et lettelsens sukk da Åge Hareide avsluttet den vel halvtimes lange spillsekvensen, som for Johnsens del må ha fortonet seg som en halvtime med tortur.

Da Moa banket inn sitt fjerde mål på fire skudd, med en høyrebeinskanon helt oppe i vinkelen, var begeret fullt for Johnsen.

- Moa - hva er det du driver med? Gi meg en sjanse da! tryglet han.

Kanskje var det alt som skulle til - for på den femte avslutningen bommet til slutt Moa. Men da hadde han allerede vist at Åge Hareide ikke var helt på jordet da han sammenlignet VIF-spissen med Ole Gunnar Solskjær.

De rappe og velplasserte skuddene, samt evnen til å skaffe seg den nødvendige lille halvmeteren til å skyte, minnet nemlig ikke så rent lite om slik Solskjær framsto i velmaktsdagene.

- Sånn som han avsluttet i dag, var det helt i øverste klasse. Stort bedre enn det han gjorde på trening i dag, går det ikke an å gjøre. Jeg tror han satte fire av fem sjanser. Den ene han satte var ikke engang en spesielt god sjanse, sier Johnsen til Dagbladet.no.

IMPONERER: Mohammed Abdellaoue terroriserte Morten Morisbak Skjønsberg i cupfinalen og minnet forsvareren på hvordan under gårsdagens landslagstrening. Foto: SCANPIX
IMPONERER: Mohammed Abdellaoue terroriserte Morten Morisbak Skjønsberg i cupfinalen og minnet forsvareren på hvordan under gårsdagens landslagstrening. Foto: SCANPIX Vis mer

- Du kom med en liten salve da han satte en i krysset med høyrebeinet?

- Helt sykt. Helt sykt. Jeg gikk av banen med 20 prosent dårligere selvtillit. Det er like før jeg legger opp, fleiper han.

Løst koden

Stabæk-keeper Jon Knudsen var på laget til Moa i går, noe han satte langt mer pris på enn å stå ansikt til ansikt med VIF-spissen.

Det har han gjort tre ganger før i år, med hele fire baklengs som den nedslående fasiten.

- Det virker som om han har løst koden foran mål. Var det ikke Solskjær som sa han hadde scoret flesteparten av målene sine på én og to touch? Det virker som Moa har skjønt det. Han har et fantastisk treff på ballen. Det er ikke kult å være keeper mot ham, sier Knudsen til Dagbladet.no. 

Men Knudsen avslører at han er i ferd med å løse Moa-koden. 

- Jeg lærer ham bedre å kjenne for hver gang, og nå ser jeg ham på trening også. Som keeper er det om å gjøre å være så tidlig som mulig i balanse, for han er så kjapp i steget. Han er litt som en Thorstein Helstad i form, og skyter kjapt og uforutsigbart. Det er om å gjøre å være tidligere på plass enn normalt.

Truet med å legge opp etter Moa-kanonade

- Du trener sammen med noen av Tippeligaens beste avsluttere hver dag. Hvordan er Moa sammenlignet med dem?

- Han er helt av samme klasse, og kanskje bedre også. Jeg synes de på laget vårt er gode også, men du ser at Moa har et potensial, og at han på langt nær er ferdig ennå, sier Knudsen.

Utvikling

Espen Johnsen så Moa i aksjon for første gang i 2005, da sistnevnte var på prøvespill i RBK, uten å få kontrakt.

Mye har skjedd siden den gang.

- Han har hatt en vanvittig framgang. Jeg husker han prøvespilte for RBK for mange år siden. Han var god allerede da, men han har tatt store steg.

- Hvor har han utviklet seg mest?

- I avslutningsfasen. Han var god da også, men nå er han enda bedre. Jeg må være mer forberedt neste gang jeg spiller mot ham, for det gikk skikkelig unna, sier Johnsen.

PS! Åge Hareide levnet liten tvil om at Moa får sjansen fra start mot Ukraina i morgen. 

- Sannsynligvis starter Moa. Han har det internasjonalet tilsnittet, jobber hardt og er en god førsteforsvarer. Og du skal ikke se bort fra at Fredheim Holm spiller sammen med ham, vi skal forsøke den konstellasjonen der. Det så veldig lovende ut i cupfinalen, sa landslagssjefen.

CUPHELT: Mohammed Abdellaoue var i det umulige hjørnet i cupfinalen mot Stabæk. Har er Jon Knutsen og Christian Keller på etterskudd.
TRUET MED Å LEGGE OPP: Espen Johnsen hadde en tøff dag på jobb.
SNAPPER: Espen Johnsen klarer for en gangs skyld å ta ballen før Moa får avsluttet.