Spillet i kulissene da styret og daglig leder ble sparket:

Truet med påtale, så sparket hun styret

Den avsatte styrelederen i Oslo Bedriftsidrettskrets letter på sløret og krever å bli gjeninnsatt.

I KONFLIKT: Presidenten i Norges Bedriftsidrettsforbund, Grethe Fossli, har sparket daglig leder og avsatt styret i Oslo Bedriftsidrettskrets. Begrunnelsen holder hun derimot hemmelig. Her sammen med Bent Høie i 2017. Foto: NTB
I KONFLIKT: Presidenten i Norges Bedriftsidrettsforbund, Grethe Fossli, har sparket daglig leder og avsatt styret i Oslo Bedriftsidrettskrets. Begrunnelsen holder hun derimot hemmelig. Her sammen med Bent Høie i 2017. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Bedriftsidrettsforbundet sparket styret i Oslo Bedriftsidrettskrets, fikk heller ikke de noen begrunnelse. Nå krever det sparkede styret å bli gjeninnsatt.

Dagbladet fortalte i forrige uke om dramaet i Bedriftsidrettsforbundet, som toppet seg med at forbundet sentralt først sparket daglig leder i Oslo Bedriftsidrettskrets (OBIK), for så å avsette hele det valgte styret i kretsen.

Overfor Dagbladet bekreftet Bedriftsidrettsforbundet at de både hadde sparket daglig leder og satt hele kretsen under administrasjon, men kunne av såkalte personvernhensyn ikke gi noen begrunnelse for å ha overtatt styringen lokalt i Oslo.

OBIK er den største særkretsen i Bedriftsidrettsforbundet med sine rundt 40 000 medlemmer.

Ville ha begrunnelse

Nå letter den avsatte styrelederen i OBIK, Tom Erik Sundsbø, på spillet i kulissene da han og styret han ledet fikk sparken av forbundet.

Foranledningen til sparkingen var at forbundet sentralt sparket OBIKs daglige leder, Stein Aker. Da styret i OBIK, som også har arbeidslederansvaret for den daglige lederen, ønsket å få en begrunnelse for hvorfor forbundet sentralt hadde sparket en av deres ansatte, fikk de avslag på forespørselen.

KREVER GJENINNSETTELSE: Avsatt styreleder i OBIK, Tom Erik Sundsbø, er sjokkert over hvordan forbundet sentralt har behandlet kretsen han styrte.
KREVER GJENINNSETTELSE: Avsatt styreleder i OBIK, Tom Erik Sundsbø, er sjokkert over hvordan forbundet sentralt har behandlet kretsen han styrte. Vis mer

- Vi mener at vi skal bestemme hvem som skal ansettes i kretsen vi styrer, og da må vi også være med og bestemme når folk skal avsettes. Når vi i styret da ikke får noen begrunnelse eller bevis på hvorfor vår daglige leder skal avskjediges, så må vi anse det slik at han kan fortsette i jobben til vi har fått dette, sier Tom Erik Sundsbø til Dagbladet.

Bedriftsidrettsforbundet er uenig med Sundsbø i hvem som har ansvaret for de ansatte i OBIK, og mener det er de som har det formelle ansettelsesforholdet til den nå sparkede daglige lederen.

- Det avgåtte kretsstyret har imidlertid undergravd forbundets beslutning, og har opptrådt på en måte som ikke ivaretok medlemmenes og organisasjonens interesser. For å unngå ytterligere skade på OBIK ble det derfor nødvendig å sette kretsen under administrasjon, skriver fagsjef for kommunikasjon i Bedriftsidrettsforbundet, Emily Robertson, i en epost til Dagbladet.

Sundsbø skal ha blitt tilbudt innsyn i begrunnelsen for ham selv og nestlederen i OBIK-styret. Styret som helhet skulle altså fortsatt ikke informeres, av de samme personvernhensynene Bedriftsidrettsforbundet nå begrunner fortsatt hemmeligholdelse med.

- Det var ikke bra nok for oss. Jeg driver ikke et diktatur, jeg driver et demokratisk valgt styre. Vi skal ikke dømme noen på indisier eller tro, sier Sundsbø.

- Den tidligere styreleder i OBIK, Sundsbø, har på flere ulike vis fått tilgang til innholdet i denne personalsaken, og er på den måten gitt mulighet for innsikt, svarer Robertson i forbundet.

Konflikten eskalerte

Sundsbø og styrets avgjørelse om ikke å rette seg etter det sentrale forbundets avgjørelse om å sparke deres daglige leder, uten at det var nærmere begrunnet, eskalerte situasjonen mellom OBIK og Bedriftsidrettsforbundet.

Søndag 12. september signerte og daterte forbundspresident Grethe Fossli et brev, der forbundet varslet at styret i OBIK avsettes, og at de enkelte styremedlemmene i OBIK risikerer påtale for brudd på Norges Idrettsforbunds straffebestemmelser. Brevet ble mottatt av Sundsbø og resten av styret i OBIK dagen etter.

Styret fikk fire dager på seg til å gi et svar til Fossli og forbundet, og knyttet til seg en advokat for å få hjelp med det juridiske.

Sundsbø og resten av styret i OBIK mente også fristen var i overkant kort for dem, og møtte blant annet Fossli onsdagen den uka i et forsøk på å løse konflikten med dialog. Ifølge Sundsbø viste presidenten forståelse for at styret trengte mer enn fire dager på å svare ut truslene om påtale, og Sundsbø og Fossli skal i møtet ha blitt enige om å forlenge fristen, sier Sundsbø.

Dagen etter sparket Fossli og Bedriftsidrettsforbundet styret i OBIK. I samme slengen sa de opp advokaten det sittende styret hadde knyttet til seg.

- Det nye styret i OBIK besluttet å avslutte oppdraget til advokaten det tidligere styret hadde engasjert. Bruk av OBIKs midler på kostnader til juridisk bistand til å fremme synspunktene til et avsatt kretsstyre kan ikke forsvares, skriver fagsjef for kommunikasjon i Bedriftsidrettsforbundet, Emily Robertson, i en epost til Dagbladet.

- Når det gjelder frister registreres det at Forbundsstyret og det avsatte styret i OBIK har forskjellig oppfatninger av hendelsesforløpet. Forbundsstyret har ikke gitt noen fristutsettelser i denne saken, fortsetter Robertson, og henviser til at Sundsbø etter møtet med Fossli, fortsatt ikke ville sparke den daglige lederen i OBIK. Derfor var det ifølge Robertson heller ikke noe grunnlag for videre dialog.

Føler seg mistenkeliggjort

Sundsbø reagerer sterkt på hele prosessen, og kan knapt tro måten han, styret og daglig leder i OBIK er blitt behandlet på.

- Jeg har vært tillitsvalgt i idretten i 35 år, i sju av dem har jeg til og med vært president i Bedriftsidrettsforbundet. Jeg vil ikke ha på meg at jeg eller styret blir kastet på grunn av illojalitet. Jeg har aldri vært borti en sånn måte å behandle folk på som det Bedriftsidrettsforbundet gjør nå, sier Sundsbø til Dagbladet.

I kjølvannet av Dagbladets sak forrige uke, så også Sundsbø seg nødt til å sende ut et brev til alle kretslederne i Bedriftsidrettsforbundet. Han opplever forbundets manglende svar til Dagbladet på hvorfor styret er sparket, er på grensen til skandaløse.

«Flere av de tingvalgte OBIK-styremedlemmene har i ettertid fått henvendelser om hva slags kriminelle handlinger vi som styre har begått. På denne måten blir vi mistenkeliggjort. Vårt formål med denne henvendelsen er å forklare årsaken til dette dramatiske vedtaket fra forbundsstyret.», skriver Sundsbø til kretslederne.

- Fratatt alle rettigheter

«Årsaken til at vi ble sparket er at forbundsstyret oppfatter oss som illojale fordi vi ikke aksepterer at NBIF har sagt opp og senere avskjediget OBIK sin daglige leder. Vi som kretsstyre har ikke blitt tatt med på denne avgjørelsen. Det har vi reagert på ved ikke å anerkjenne avskjedigelsen som ble foretatt 30.september.

Det har dermed ført til at OBIK ble satt under administrasjon av forbundsstyret.»

«Min fremstilling er slik det tingvalgte OBIK-styret oppfatter saken. Vi krever å bli gjeninnsatt, men ingen i NBIF sentralt ønsker nå dialog med oss, siden NBIF har overkjørt kretstinget og i prinsippet fratatt oss alle rettigheter slik saken står nå.»

NIF støtter forbundet

Norges Idrettsforbund henviser til Bedriftsidrettsforbundet når det gjelder spørsmål om hvorvidt de har vært involvert i prosessen overfor OBIK.

Kommunikasjonssjef i NIF, Finn Aagaard, stiller seg bak Bedriftsidrettsforbundets vurdering av hemmeligholdet rundt de kontroversielle beslutningene.

- Bedriftsidrettsforbundet har benyttet sin styringsrett og har av hensyn til medlemmenes og organisasjonens interesser satt et underliggende organisasjonsledd under administrasjon. Det har forbundet full anledning til iht NIFs lov. Bedriftsidrettsforbundet har også gitt en begrunnelse for dette, men innholdet i begrunnelsen ønsker ikke forbundet å gjengi til pressen av personvernhensyn. Det må respekteres., skriver Aagaard i en epost til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer