NORSK KLATRETALENT: Odd Christian Eiking. Her avbildet under Rinngerike GP tidligere i år. Foto: procycling.no
NORSK KLATRETALENT: Odd Christian Eiking. Her avbildet under Rinngerike GP tidligere i år. Foto: procycling.noVis mer

Truet med saftig bot, svarte med å vinne etappen

- Vi fikk en hissig reaksjon, innrømmer landslagssjefen.

(procycling.no): Stortalentet Odd Christian Eiking vant torsdagens etappe av sykkelrittet Giro Valle d'Aosta med Norges U23-landslag.

Eiking sykler til vanlig for kontinentallaget Team Joker, men tar steget videre til proffene i franske FDJ fra neste sesong.

Norges neste proffsyklist tapte over seks minutter til de beste opp den siste stigningen onsdag. Dagen etter slo han kraftig tilbake.

Brøt draktregler
Men landslagsdrakten klatretalentet har syklet med i rittet kunne kostet ham dyrt. Eiking må nemlig bruke norsk mestertrøye, noe reglene tilsier at han skal gjøre i U23-ritt, som vinner av fellestarten i samme klasse under årets NM. 

Først fryktet enkelte i Norges Cyckleforbund (NCF) at Eiking kunne bli kastet ut av hele Giro Valle d'Aosta for regelbruddet. Men landslagssjef Stig Kristiansen forteller til procycling.no at Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) ikke er fullt så strenge.

- Vi fikk en litt hissig reaksjon fra UCI. Han risikerte ikke å bli kastet ut, men ifølge gjeldende regler kunne vi fått en voldsom bot, sier Kristiansen.

I verste fall kunne Eiking og det norske forbundet sittet igjen med en bot på over 30.000 kroner. Heldigvis for deres del, nøyet rittkommissæren fra UCI seg med en advarsel.

Klare regler
Landslagssjefen forsikrer at den norske ledelsen gjør det de kan for å skaffe 20-åringen en mestertrøye til de resterende tre etappene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bestemmelsene er klokkeklare på at nasjonale mestere skal bruke landets mestertrøye. Det er strenge regler og store bøter hvis man ikke gjør dette. Vi hadde vel betalt boten om vi måtte, men heldigvis slapp vi det, sier Kristiansen til procycling.no.

Eikings triumf i Aostadalen ga uansett en solid opptur for Norge, etter en innledning på rittet som har vært under pari.  

Bedre i varmen
- Odd hadde vel ikke en dårlig dag i går heller, men knekker litt sammen på slutten. Det var 40 varmegrader, og det er ikke alltid så lett å omstille seg til det når du kommer fra Norge. Han var litt bedre tilpasset til varmen i dag, forklarer Stig Kristiansen før han oppsummerer etappen:

- Det var rundt 20 ryttere igjen før den siste stigningen. Eiking tok igjen de siste rytterne, som hadde vært i brudd hele dagen, på de siste 500 meterne.   

Etter en bakkeprolog og to etapper av Giro Valle d'Aosta er Ringeriks-Krafts Njål Kleiven og Sindre Lunke fra Team Joker best av nordmennene sammenlagt. Duoen ble henholdsvis nummer 13 og 8 torsdag, og ligger på 12.- og 13.-plass i sammendraget.

Giro Valle d'Aosta består av en rekke klatretunge etapper og er regnet som den hardeste konkurransen på U23-kalenderen.

 
Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.