VM i Qatar

Truet på direkten

Programlederen ble truet av stjernas far på direkten.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

TRUET: Programleder og journalist Zana Avdiu. Foto: Facebook
TRUET: Programleder og journalist Zana Avdiu. Foto: Facebook Vis mer
Publisert

Alt om VM

Sveits er ute av VM etter å ha blitt ydmyket av Portugal i åttedelsfinalen tirsdag kveld.

Men før det sikret de seg en plass i sluttspillet med å slå Serbia i siste gruppespillskamp.

Ufin gest

Der hisset kaptein Granit Xhaka på seg både serbiske spillere og supportere.

Arsenal-spilleren tok seg til skrittet i en gest ut mot den serbiske benken. En åpenbar kommentar til den beryktede utroskapsskandalen som sier at spiss Dusan Vlahovic skal ha hatt et forhold til reservekeeper Predrag Rajkovic' kone.

Et rykte som har fått så mye oppmerksomhet at de serbiske spillerne har måttet rykke ut i offentligheten å benekte det.

Den serbiske benken raste i sinne mot Xhaka.

FARLIG SITUASJON: Det oppstår fullstendig kaos utenfor en stadion i Qatar da flere fans prøver å ta seg inn uten billett. Video: Kathryn Batte/Daily Mail Vis mer

Reagerte

Det gjorde også den kosovoalbanske journalisten og aktivisten Zana Avdiu. I et Facebook-innlegg som har fått masse oppmerksomhet kalte hun det en skam.

- Hva sier det om samfunnet vårt når man feirer seier med en slik gest? Det symboliserer seksuelt overfall, forklarte hun videre i en sending på albansk TV.

Xhaka er født og oppvokst i Sveits, men i likhet med flere andre på landslaget har han foreldre fra Kosovo.

- Jeg advarer deg

Da sønnens gest ble et tema på albansk TV meldte Xhakas far seg på diskusjonen. Det skriver flere medier.

Han påpeker at sønnen fikk høre fornærmelser mot familien, og rop fra tribunen om at «albanere skal drepes» og «Kosovo er Serbia», en henvisning til historien mellom landene.

- Denne kvinnen har ikke peiling på sport eller følelser knyttet til det. Granits gest var verken politisk eller sexistisk. Jeg advarer deg: Vær forsiktig med hva du skriver om Xhaka-familien, sa Xhakas far ifølge News.com og Balkan Insight.

TAR AV: En marokkansk journalist tar fullstendig av etter at Marokko sikret historisk seier i VM. VIDEO: Twitter: Jaydmharris/ Davidvujanic Vis mer

Avdiu skal også ha mottatt trusler på sosiale medier etter sendingen. Hun møtte også uenighet fra de andre deltakerne som satt i studio under debatten.

- Det har vært tusenvis av trusler. Mange av dem er dødstrusler. Sammen med min advokat anmelder jeg disse til politiet, forteller hun til kanalen BIRN ifølge Balkan Insight.

Får støtte

Til kanalen RTV Besa har hun fått støtte fra den kosovoalbanske politikeren Vlora Citaku.

- Hun har rett til å si sin mening uansett hva andre synes om det. Lynsjing, trusler og fornærmelser fører oss ingen vei. Det må være greit at alle ikke er enige om alt, sa Citaku.

Hun påpekte også at hun er stolt over hva Xhaka utrettet på banen.

- Så blir han verken større eller mindre for det han gjorde. Vi må huske at også idrettsutøvere er under mye press, avsluttet hun.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer