VIL ENDRE LOVVERKET: Petter Soleng Skinstad, her på siden av veien, har fått trusler etter en kommentar der han oppfordrer rulleskiløpere til å gå midt i veibanen. Foto: Sindre Selvig, Team Veidekke Innlandet
VIL ENDRE LOVVERKET: Petter Soleng Skinstad, her på siden av veien, har fått trusler etter en kommentar der han oppfordrer rulleskiløpere til å gå midt i veibanen. Foto: Sindre Selvig, Team Veidekke InnlandetVis mer

Truet på livet etter rulleski-kommentar

- Gå midt i veibanen, sa Petter Skinstad.

(Dagbladet): - Gå midt i veibanen, oppfordret langrennsløper og journalist Petter Soleng Skinstad i en kommentar på nettstedet langrenn.com. Han tenkte på alle rulleskiløperne som er i ferd med å finne fram utstyret for å treffe asfalten i sommermånedene.

Kommentaren var ment som et oppspill til debatt om rulleskikjørernes lovmessige status som gående etter veitrafikkloven, og Skinstad mener en lovendring må til for å sikre dem i trafikken.

- Jeg mener lovverket er feil. Rulleskikjørere må få sin rettmessige plass i trafikkbildet og få en lovfestet rett til å gå i høyre kjøreretning. Jeg savner tydeligere regler for hva slags avstand man skal ha til rulleskikjørere som bilist, noen regler som politiet kan slå ned på om de brytes. Det gjelder selvfølgelig andre veien også, at det kommer tydelige regler for tegngiving for rulleskiløperne, at det blir påbudt med refleksvester og hjelm, og så videre, sier Skinstad til Dagbladet.

Truet
Oppfordringen har ikke vært like populær overalt. Bare noen timer etter at kommentaren var publisert mottok Skinstad en trussel på epost.

«Håper jeg møter deg på rulleski midt i veien... Da skal vi se hvem som virkelig får vondt og ligger angrende i grøfta.», heter det i eposten, som samtidig hevder at personen har oppfordret alle bekjente til gi skinstad «en grundig lærepenge» om de skulle få en mulighet.

Skinstad har sendt trusselen til politiet og kommer til å anmelde den.

- Men dette viser hvor opphetet en diskusjon om noe så uviktig som rulleski kan bli, sier Skinstad.

Frykter forbud
For mye av det Skinstad skriver får medhold hos Trygg Trafikk. Sammen med Norges Skiforbund har de utarbeidet ti regler for rulleskivett, der de også skriver at det er allment akseptert at rulleskiløperne går på høyre side av veien.

- Det fikk vi til gjennom en avtale med veidirektoratet. Poenget er at man minsker skadefaren ved påkjørsler om rulleskiløperen kjører i samme retning som bilen, sier distriktsleder for Trygg Trafikk i Oppland, Ivar Ringen, til Dagbladet.

Ringen har lang erfaring fra både Trygg Trafikk og skimiljøet på Lillehammer, og er godt kjent med problemstillingen. Ringen maner både de myke og harde trafikantene til besinnelse. Om alle bruker sunn fornuft klarer vi oss med de reglene og retningslinjene som er.

- Jeg er glad for at debatten kommer, men om det blir for stor spissing og for mye styr er jeg livredd for at fantaster på begge sider kan skape farlige situasjoner. I ytterste konsekvens kan et økt antall ulykker føre til totalforbud for rulleskikjøring i trafikken, sier Ringen.

Skinstad mener det er en sjanse han er villig til å ta om han kan forandre lovverket til det bedre for rulleskikjørerne. Situasjonen slik den er i dag, med uklare regler og hissige bilister, er uholdbar, mener han.

- Hvis det ikke skal være trygt å være rulleskiløper langs veien får de heller forby det, sier Skinstad.