<strong>STJERNESPILLER:</strong> Megan Rapinoe jubler for scoring mot Spania. Donald Trump er ikke særlig begeistret for stjernespilleren. Foto: REUTERS/Bernadett Szabo
STJERNESPILLER: Megan Rapinoe jubler for scoring mot Spania. Donald Trump er ikke særlig begeistret for stjernespilleren. Foto: REUTERS/Bernadett Szabo Vis mer

Trump advarer VM-stjerna

Presidenten reagerer på Megan Rapinoes protest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

USA er blant landene med den stolteste historien innen kvinnefotball, og de forente statene er i ferd med å gjennomføre nok et godt mesterskap.

Tidligere denne uka ble Spania beseiret, noe som betyr at laget er klar for kvartfinalen i sommerens mesterskap. Der møter de vertsnasjonen Frankrike til en skikkelig storkamp.

En av lagets store profiler, Megan Rapinoe, scoret begge målene for USA i seieren over Spania. Seattle Reign-spilleren har derimot fått oppmerksomhet for ting som ikke er relatert til fotball i løpet av mesterskapet. Nå har hun hisset på seg selveste Donald Trump - landets president.

VIDERE I MESTERSKAPET: Norge er klar for kvartfinalen i VM etter dramatiske 120 minutter mot Australia. Bilder fra NRK Vis mer

- Respektløst

Rapinoe, som både har vunnet VM og OL med hjemlandet, er ikke redd for å uttale seg om sensitive temaer, og har tidligere uttrykt seg kritisk til den sittende presidenten.

I en video som startet å sirkulere på sosiale medier for noen dager siden, men som muligens ble filmet tidligere i sommer, sier Rapinoe at hun ikke kommer til å besøke Det hvite hus om USA skulle vinne VM.

Nå får hun svar av Trump på Twitter. Presidenten henvendte seg først til feil Twitter-bruker, men fant til slutt Rapinoes ekte profil, og har sendt henne en rekke meldinger.

- Megan burde vinne før hun snakker. Fullfør jobben! Vi har ikke gjort invitert Megan og laget ennå, men nå inviterer jeg dem uansett om de skulle vinne eller tape. Megan burde ikke være respektløs mot landet, Det hvite hus eller flagget vårt, spesielt etter alt som har blitt gjort for henne og laget. Vær stolt av flagget du bærer. USA gjør det veldig bra!, skriver han blant annet.

Flere protesterer

Rapinoe har foreløpig ikke svart, men er neppe enig i at det har blitt gjort så mye for henne og lagvenninnene. 33-åringen har stått på barrikadene for lik lønn på landslaget sammen med Alex Morgan, Hope Solo, Carli Lloyd og Becky Sauerbrunn, men har foreløpig ikke blitt hørt. Det har endt med et søksmål mot eget forbund. På det norske landslaget er pengene jevnt fordelt mellom kvinner og menn, noe som ble beskrevet som en historisk avtale da den ble signert i 2017.

Rapinoe er engasjert i en rekke spørsmål rundt likestilling og rettferdighet, og har skapt oppsikt ved å ikke holde hånda til brystet når nasjonalsangen blir spilt før kamp.

Om USAs landslag skulle nekte å besøke Det hvite hus, vil de ikke være de første til å gjøre det. Både Cleveland Cavaliers og Golden State Warriors har avslått invitasjonen til Trump etter å ha vunnet den nasjonale basketballigaen. Noen lag har besøkt Trump i hans midlertidige hjem, men på nesten samtlige lag har noen spillere uteblitt.

I tillegg til Rapinoe har også lagvenninnene Becky Sauerbrunn og Alex Morgan sagt at de ikke kommer til å besøke presidentboligen om USA skulle vinne VM. Etter at de vant mesterskapet i 2015 dro hele laget til Det hvite hus. Den gangen var Barack Obama president.

Inspirert av NFL-stjerne

Forklaringen bak Rapinoes protester finner man i en annen amerikansk idrettsstjerne.

Hun gikk i Colin Kaepernicks fotspor da hun knelte for første gang under nasjonalsangen i 2016. Kaepernick protesterte mot det han selv omtalte som rasediskriminering og politivold i USA, ved å sette seg ned på kne, og uttalte at han ikke kom til å stå opp og vise stolthet for et flagg som tilhører et land som undertrykker svarte mennesker.

Rapinoe viste solidaritet med Kaepernicks sak, og fulgte hans eksempel.

- Han inspirerte meg veldig mye. Han inspirerte en hel nasjon, og gjør det fremdeles. Han får folk til å tenke over disse spørsmålene, mener hun.

Kaepernick fortsatte sine protester, og da 2016/2017-sesongen var over, valgte han å avslutte kontrakten med laget sitt. Siden den gang har slitt med å få seg en ny arbeidsgiver.

Langet ut mot Trump

Det som startet som en protest mot rasisme, har utviklet seg til noe større for Rapinoe. Hun kjemper mot alle former for ulikheter, og dette er ikke første gang hun uttaler seg svært kritisk mot Donald Trump og hans administrasjon.

- Jeg er her fordi jeg er talentfull. Ingen kan snakke om at jeg ikke har rett til å være her. Det er en slags langfinger mot alle former for ulikheter og alle dårlige tanker den administrasjonen har mot folk som ikke ser prikk lik ut som Trump. Gud hjelpe oss hvis vi alle så ut som ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer