USA er verdensmestere i fotball

Trump-motstandere kuppet VM-feiring

Fox News sendte direkte fra sportsbar i Lyon. Da begynte tilskuere å rope «Fuck Trump».

KUPPET FEIRINGEN: Her blir Fox News-innslaget kuppet av Trump-motstandere under VM-feiringen i Lyon. Video: Fox News Vis mer

USA er verdensmestere for fjerde gang, etter at de amerikanerne slo Nederland 2-0 i Lyon. Denne rekordbragden ble feiret både i USA og i Frankrike.

Hendelsen ble også dekket stort av tv-kanalene i hjemlandet, hvor spillerne er svært populære. Flere kanaler sendte direkte fra sportsbarer i inn- og utland.

På Fox News ble feiringa imidlertid noe annerledes.

- Faen ta Trump

Like etter at sluttsignalet var gitt på stadion i Lyon, sendte den konservative nyhetskanalen direkte fra en pub i samme by. Foran kamera sto tidligere krigskorrespondent Greg Palkot.

Se video av hendelsen øverst i saken.

- Vet du hva, historie har akkurat blitt skapt, starter Fox-profilen.

Så blir han overdøvet av at én amerikansk fan begynner å rope «fuck Trump». Det blir gjentatt av flere av de andre tilhørerne. Slik holder de på i noen sekunder, men det ser ikke ut til å plage reporteren.

- De er veldig glade. Det er en litt politisk greie også, som du ser, sier Palkot før han runder av, noen minutter seinere.

Trump-kritikk i VM

VM-sluttspillet har hatt en noe politisk undertone. Flere av de amerikanske spillerne er store stjerner i hjemlandet, og flere av dem er svært frittalende.

Det har blant annet gått hardt utover den amerikanske presidenten. Megan Rapinoe, som kanskje er lagets største stjerne, har underveis i mesterskapet vært i ordkrig med Donald Trump.

TRUMP-KRITISK: USAs Megan Rapinoe har vært i ordkrig med president Donald Trump. Her feirer hun USAs fjerde VM-gull. Foto: REUTERS/Bernadett Szabo
TRUMP-KRITISK: USAs Megan Rapinoe har vært i ordkrig med president Donald Trump. Her feirer hun USAs fjerde VM-gull. Foto: REUTERS/Bernadett Szabo Vis mer

Tidlig i VM markerte Rapinoe sin misnøye med forskjellsbehandling i USA. Da nasjonalsangen runget ut over stadion i Frankrike, valgte hun å ikke legge hånda over brystet, slik som er amerikansk «kutyme». Hun sang heller ikke.

Rapinoe er engasjert i en rekke spørsmål rundt likestilling og rettferdighet.

I tillegg er hun en åpen Trump-kritiker, og hisset ham på seg da hun uttalte at hun «faen ikke skal til Det hvite hus» om USA vinner VM og blir invitert.

Dette svarte Trump på i tre krasse Twitter-meldinger:

Buet ut FIFA-presidenten

Før finalen var det FIFAs Gianni Infantino som fikk unngjelde. Rapinoe var kritisk til at finalen var lagt til samme dag som finalen i Copa America og finalen i Gold Cup.

- Det er en forferdelig idé å legge alt til samme dag. Dette er VM-finalen. I dag avlyser man alt annet. Datoen for VM-finalen blir satt lang tid i forveien, så det er faktisk helt utrolig, sa hun om FIFAs håndtering før kveldens storkamp.

Da FIFA-president Gianni Infantino og Frankrikes president, Emmanuel Macron, kom inn på stadion for å dele ut medaljene, kom det en høylytt pipekonsert fra tribunene.

Sammen med Alex Morgan og Carli Lloyd er Rapinoe kaptein på det amerikanske landslaget. Sammen har de gått til sak mot Det amerikanske fotballforbundet. De er misfornøyd med at herrespillerne til USA får langt bedre betalt enn dem selv, og ønsker likestilling.