REAGERER: Donald Trump reagerer på at NFL-spillere går ned på kne når nasjonalsangen spilles. Her er det Tony Jefferson og Matt Judon fra Baltimore Ravens som gjør det. Foto: AP Photo/Matt Dunham
REAGERER: Donald Trump reagerer på at NFL-spillere går ned på kne når nasjonalsangen spilles. Her er det Tony Jefferson og Matt Judon fra Baltimore Ravens som gjør det. Foto: AP Photo/Matt DunhamVis mer

Trump og NFL

Trump: NFL-protesten har ikke noe med rasisme å gjøre

USAs president Donald Trump fortsetter sitt verbale korstog mot NFL-spillere som går ned på kne når nasjonalsangen spilles før kampene.

Mandag sa han at protesten fra de amerikanske fotballklubbene ikke har noe å gjøre med rasisme, melder Reuters.

Tusenvis av NFL-spillere, trenere og til og med noen eiere sluttet seg søndag til en lydløs protest mot Trumps krav om at klubbene må sparke spillere som ikke står oppreist når den amerikanske nasjonalsangen fremføres.

- Denne knelingen har ingenting å gjøre med rase. Det handler om respekt for vårt land, flagg og nasjonalsang. NFL må respektere dette!, tvitret Trump.

Det hele startet i fjor da den fargede San Francisco 49ers-spilleren Colin Kaepernick gikk ned på ett kne under nasjonalsangen. Bakgrunnen var særlig politiets behandling av minoriteter.

Kritikk mot Trump

Presidenten innledet feiden med den største profesjonelle sportsligaen i USA på et møte fredag da han sa at enhver protesterende spiller var en «horunge» som burde få sparken. Kritikken mot ham for dette utspillet har ikke latt vente på seg.

- Barnslighetene, den formålsløse fryktinngytelsen og rasehentydningene er blitt så gjennomgående at vi nesten forventer det, så lavt er terskelen senket. Jeg ante ikke at jeg bodde i et land der presidenten ville si noe sånt, sa San Antonio Spurs-treneren Gregg Popovich.

Olympisk støtte

Lederen for den amerikanske olympiske komiteen, Scott Blackmun, er blant dem som støtter NFL-spillere som går ned på kne.

- Idrettsutøverne du ser som protesterer gjør det fordi de elsker landet sitt. Vi støtter fullt ut at våre idrettsutøvere og alle andre skal få uttrykke seg, sa Blackmun.

Den internasjonale olympiske komiteens charter forbyr utspill av politisk, religiøs eller rasemessig karakter på olympiske arenaer.

Kritikk

NBA-stjernen LeBron James angrer ikke ett sekund på at han kalte Donald Trump «en boms». I stedet retter han nye angrep mot presidenten.

Cleveland Cavaliers-stjernen møtte mandag mediene i forkant av årets NBA-sesong. Der ble ikke overraskende Trump et tema.

Lørdag gikk James til et krast angrep på presidenten i sosiale medier. Bakgrunnen var at Trump gjorde det klart at de regjerende NBA-mesterne Golden State Warriors og storstjernen Stephen Curry ikke lenger er velkomne som gjester i Det hvite hus.

- Din boms. Stephen Curry sa han ikke ønsket å komme! Derfor trenger han ingen invitasjon. Å besøke Det hvite hus var en stor ære inntil du flyttet inn, skrev James.

På mandagens presseseanse fikk NBA-stjernen spørsmål om han angret lørdagens ordvalg. Svaret var både kort og klart:

- Nei.

«Den fyren»

Under pressekonferansen refererte han gjentatte ganger til Trump som «den fyren» og hevdet presidenten har mislyktes i å bringe det amerikanske folket sammen.

- Vi vet at dette er verdens beste land, dette er de fries land. Men vi har samtidig problemer som alle andre. Vi må finne en måte å komme sammen og bli så bra vi kan som ett folk, sa James – og fortsatte:

- Det er folket som styrer dette landet. Ikke et enkeltmenneske – og så definitivt ikke ham.

Hundrevis av NFL-spillere, trenere og eiere har den siste tiden gjennomført en lydløs protest mot Trumps krav om at klubbene må sparke spillere som ikke står oppreist når den amerikanske nasjonalsangen fremføres.

Bakgrunnen er at den fargede San Francisco 49ers-spilleren Colin Kaepernick i fjor gikk ned på ett kne under nasjonalsangen som en protest mot politiets behandling av minoriteter.

LeBron James hyllet mandag NFL-kollegene.

- Først og fremst hyller jeg NFL, trenerne, spillerne, eierne, fansen, sa NBA-stjernen.

James hevdet videre at NFL-protestene viser at Trump ikke vet hvordan han skal lede en nasjon.

(NTB)