Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

USA: Kampen for like rettigheter

Trump raser etter NFLs helomvending

Mener fortsatt at NFL-spillerne ikke må knele under nasjonalsangen. - INGEN KNELING! tvitret presidenten fredag.

REAGERER: Donald Trump synes fortsatt ikke at NFL-spillerne skal knele under nasjonalsangene. Foto: AP Photo/Patrick Semansky
REAGERER: Donald Trump synes fortsatt ikke at NFL-spillerne skal knele under nasjonalsangene. Foto: AP Photo/Patrick Semansky Vis mer

Det er nå fire år siden NFL-stjerna Colin Kaepernick satte ett kne i bakken og satt slik da nasjonalsangen ble spilt. Gesten var en klar markering mot politivold, og står fire år seinere som et av de sterkeste symbolene mot rasisme.

Hendelsen skapte store bølger i USA, og fikk blant andre landets president, Donald Trump, til å tenne på alle pluggene.

De første junidagene har vært preget av voldsomme demonstrasjoner og et opprør mot politiet i USA, etter at George Floyd ble drept under en pågripelse. Det er mer oppmerksomhet rundt kampen mot rasisme og for likestilling enn noen gang før. Det har også gjort at NFL nå har gjort en helomvending, og tillater spillerne å knele under nasjonalsangene.

- Vi burde stå rakrygget, med en hilsen, eller hånda på hjertet. Det er andre ting du kan protestere mot, men ikke vårt amerikanske flagg - INGEN KNELING! tvitret Trump fredag.

Helomvending

Fire år seinere holder altså Trump fast ved sin oppfatning av knelingen.

NFL-sjef Roger Goodell sa i en uttalelse fredag at det at ligaen tidligere slo ned på knelingen, var en feiltakelse.

- Det var feil av oss å ikke lytte til NFL-spillerne tidligere, og vi oppfordrer nå alle til å snakke ut og demonstrere fredelig, sier Goodell ifølge The Guardian.

Han fortsatte:

- For oss, «Black Lives Matter». Protestene landet rundt er et resultat av århundrer med stillhet, ulikhet og undertrykkelse av mørkhudede spillere, trenere, fans og støtteapparat. Jeg kommer til å snakke med spillerne som tidligere har snakket ut, om hvordan vi kan bli bedre, sier Goodell.

Reagerte

Kaepernick, som etter protestene har vært klubbløs i NFL, begynte altså med markeringene for hele fire år siden. Flere sluttet seg til markeringene, noe presidenten gjentatte ganger har fordømmet.

I forrige uke kritiserte han New Orleans Saints-quarterback Drew Brees, som beklaget sine uttalelser bare et par dager før, da han kritiserte knelingen. Nå stiller han seg fullt bak protestene.

- Med uttalelser som var ment å uttrykke respekt, samhold og solidaritet rundt flagget og nasjonalsangen kom jeg i stedet med ufølsomme kommentarer som var skivebom i den situasjonen vårt land nå står overfor. De var blottet for medfølelse og empati, og de villedet folk til å tro at jeg er fienden. Det er jeg ikke, ikke på noen måte, uttalte Brees.

Trump mente han ikke burde bedt om unnskyldning.

- Jeg er en stor tilhenger av Drew Brees, som er en av de største quarterbackene, men han skulle ikke ha gått tilbake på at vi skal ære flagget vårt. Det er ting å protestere mot, men aldri mot flagget. INGEN KNELING, skrev Trump.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!