Rodchenkov-loven splitter internasjonal idrett

Trump stopper Jakobs doprivaler

En underskrift fra Donald Trump vil sannsynligvis gi bedre seierssjanser for norske sportshelter .

SIKRER RENERE FELT: Jakob Ingebrigtsen får snart uventet hjelp fra Donald Trump. En ny amerikansk lov gjør det svært risikabelt å jukse i internasjonal idrett. Her er Jakob i et forhåpentligvis rent felt til Drømmemila på Bislett i 2019, selv om Ayanieh Souleiman fra Djibouti har vært trent av dopingbefengte Jama Aden. Stevne-arrangører som slumser med dopingkontrollen, kan også bli erstatningsansvarlige i USA. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix.
SIKRER RENERE FELT: Jakob Ingebrigtsen får snart uventet hjelp fra Donald Trump. En ny amerikansk lov gjør det svært risikabelt å jukse i internasjonal idrett. Her er Jakob i et forhåpentligvis rent felt til Drømmemila på Bislett i 2019, selv om Ayanieh Souleiman fra Djibouti har vært trent av dopingbefengte Jama Aden. Stevne-arrangører som slumser med dopingkontrollen, kan også bli erstatningsansvarlige i USA. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

EN av de siste tingene Donald Trump skal gjøre som amerikansk president, er å skrive under en ny streng amerikanske antidopinglov. Dette er for en gang skyld et samlet ønske fra både republikanere og demokrater i USA, og loven vil åpenbart styrke Trumps ettermæle.

Da er det sannsynlig at den avtroppende presidenten tar seg tid til et navntrekk, selv om han nå er opptatt av å jage mulige svindlere alle andre steder enn i sportsverdenen.

Den nye loven; «The Rodchenkov Act»; er oppkalt etter den russiske avhopperen Gregorij Rodsjenkov; den tidligere russiske sjefen fra det famøse dopinglaboratoriet i Moskva som rømte til USA for å slippe straff for sin egen utspekulerte svindel.

Det å gi mesterhjernen bak Russlands idrettsjuks politisk asyl i USA, var et PR-kupp for amerikanske myndigheter:

  • Sjelden har Putin og russiske myndigheter blitt så avkledd for maktmisbruk som med Rodsjenkovs troverdige fortelling om hvordan musehullene mellom rommene i dopinglaboratoriet i Sotsji ble brukt til å lure fram russisk OL-gull.

Nettopp den historiske rivaliseringen mellom USA og Russland om hvem som er verdens beste idrettsnasjon, gjorde at denne loven gikk enstemmig gjennom hele Kongressen. Nå har amerikanske myndigheter snart en ny juridisk mulighet til å jage dopingskurker uansett hvor de kommer fra i verden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer