Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball-VM 2026:

Trumps Afrika-retorikk kan knuse Amerikas VM-drøm

Fifa-kilder sår tvil om USAs, Canadas og Mexicos samlede VM-søknad bare uker før avstemningen.

HVA SA DU? Kilder innad i Fifa sier til Financial Times at flere medlemsland skal være så misfornøyd med president Donald Trumps retorikk, at de kan komme til å stemme mot USAs, Canadas og Mexicos samlede VM-søknad. Foto: Reuters / NTB Scanpix
HVA SA DU? Kilder innad i Fifa sier til Financial Times at flere medlemsland skal være så misfornøyd med president Donald Trumps retorikk, at de kan komme til å stemme mot USAs, Canadas og Mexicos samlede VM-søknad. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): USA, Canada og Mexico har sammen søkt Fifa om å få tildelt fotball-VM i 2026. Sammen kjemper landene på det amerikanske kontinentet mot Marokko.

USA, Canada og Mexico er soleklare favoritter når Fifas medlemsland samler seg 13. juni i år for å stemme over hvor verdensmesterskapet skal holdes.

Men bare uker før avstemningen sår Financial Times tvil om hvor sikre de amerikanske landene bør være.

Årsaken: USAs presidents, Donald Trump, retorikk.

«Drittland»

Det er særlig Donald Trumps karakterisering av en rekke afrikanske land som «shithole countries», eller «drittland», som skal være årsaken til at nettopp en rekke afrikanske land skal være motvillige til å stemme på den amerikanske VM-søknaden.

Det siterer Financial Times Fifa-kilder på.

I tillegg skal ikke Trumps såkalte innreiseforbud hjelpe på velvilligheten fra muslimske land, blant annet i afrikanske og asiatiske land, skriver Financial Times videre.

Marokko ligger i Nord-Afrika, og innbyggerne er hovedsakelig muslimer.

Det er flere enn 200 land som er medlem av Fifa. Hver av disse har én stemme hver. Afrikanske Fifa-land har totalt 54 stemmer. For å vinne avstemningen, trenger den aktuelle VM-søknaden til sammen 104 for å komme seirende ut.

Canada, USA og Mexico-søknaden ventes i alle fall å få støtte fra Fifa-land i Nord- og Sør-Amerika. Det er i alt 45 stemmer.

Til BBC sier USAs fotballpresident Carlos Cordeiro at Fifas medlemsland ikke bør la president Trumps uttalelser påvirke avstemningen.

- De vil forhåpentligvis se på dette ut fra hva som er i fotballens, Fifas og deres egen interesse, og ikke ut fra en geopolitisk kontekst, sier Cordeiro til BBC.

Full forvirring

Stemmer fra alle Fifa-land, uavhengig av hvem de er, vektes likt i avstemningen. Det vil si at mindre land, stater eller nasjoner, som for eksempel St. Lucia, har like mye å si for avstemningen som Kina.

Det er sportens administrative ledere i hvert enkelt Fifa-land som avgir stemme på vegne av sin nasjon. Med Fifas frynsete fortid, har man ved denne korsveien valgt å gjøre prosessen mer transparent.

Det blir imidlertid umulig å forhindre at verdenspolitikk spiller inn i hvert enkelt lands avgjørelse. Og nettopp derfor har nylige uttalelser fra fotballsjefer i St. Lucia, vekket oppsikt.

I forrige måned sa Edmund Estephane, sportsminister i St. Lucia, at de ville støtte Marokkos VM-søknad «200 prosent».

Deretter kom en kontrabeskjed fra sjefen i St. Lucias fotballforbund, Lyndon Cooper, som til Financial Times sier at de ikke har tatt noen avgjørelse om hvem St. Lucia vil stemme på ennå.

Det er altså Cooper, sjefen for fotballforbundet, som vil avgi stemmen på vegne av sitt land.

Forvirringen er tilsynelatende ikke mindre innad i Fifa, bemerker den britisk avisa. Visse Fifa-kilder forteller til Financial Times at de tror mange medlemsland vil stemme på den panamerikanske VM-søknaden, for å vise støtte til den pågående korrupsjonsetterforskningen av Fifa.

Andre kilder tror imidlertid at det motsatte kan være tilfelle, at de ikke vil støtte det Nord- og Sør-Amerikanske alternativet for å straffe USA for å gå etter dem.

Det var som kjent etter en FBI-etterforskning at en rekke Fifa-topper ble arrestert og siktet for korrupsjon.

Fremdeles favoritter

På tross av det overveldende favorittstempelet søknaden til Canada, USA og Mexico har, vil ikke Marokko gi opp kampen for å få verdensmesterskapet i 2026.

Hicham El Amrani er sjefen for den marokkanske VM-søknaden, og til BBC lover han at Marokko kan levere varene - hvis de vinner avstemningen.

- Et marokkansk VM ville ikke bare ha vært et afrikansk VM, men nesten et europeisk VM, sier Amrani, og sikter til at det fra kysten av Marokko bare er 14 kilometer til Spania.

Det er femte gang Marokko har søkt om å få VM, og hvis de mot oddsene skulle vinne avstemningen, vil det bare være andre gang at det afrikanske kontinentet har arrangert et VM i fotball.

Årets VM avholdes i Russland og spilles fra 14. juni til 15. juli. Det mesterskapet går for øvrig uten USA, som ikke klarte å kvalifisere seg.

SJOKK: Det startet med at Marco Materazzi slang med leppa mot Zinedine Zidane, som mistet besinnelsen og skallet ham ned. Dommeren veivet med det røde kortet og Italia vant til slutt VM i 2006. Men det er nedskallingen og ikke fotballen som vil bli husket. Tolv år seinere snakker FourFourTwo med de som var tilstede for å finne sannheten bak et av d... Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media