Fotball-VM 2026:

Trumps Afrika-retorikk kan knuse Amerikas VM-drøm

Fifa-kilder sår tvil om USAs, Canadas og Mexicos samlede VM-søknad bare uker før avstemningen.

HVA SA DU? Kilder innad i Fifa sier til Financial Times at flere medlemsland skal være så misfornøyd med president Donald Trumps retorikk, at de kan komme til å stemme mot USAs, Canadas og Mexicos samlede VM-søknad. Foto: Reuters / NTB Scanpix
HVA SA DU? Kilder innad i Fifa sier til Financial Times at flere medlemsland skal være så misfornøyd med president Donald Trumps retorikk, at de kan komme til å stemme mot USAs, Canadas og Mexicos samlede VM-søknad. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): USA, Canada og Mexico har sammen søkt Fifa om å få tildelt fotball-VM i 2026. Sammen kjemper landene på det amerikanske kontinentet mot Marokko.

USA, Canada og Mexico er soleklare favoritter når Fifas medlemsland samler seg 13. juni i år for å stemme over hvor verdensmesterskapet skal holdes.

Men bare uker før avstemningen sår Financial Times tvil om hvor sikre de amerikanske landene bør være.

Årsaken: USAs presidents, Donald Trump, retorikk.

«Drittland»

Det er særlig Donald Trumps karakterisering av en rekke afrikanske land som «shithole countries», eller «drittland», som skal være årsaken til at nettopp en rekke afrikanske land skal være motvillige til å stemme på den amerikanske VM-søknaden.

Det siterer Financial Times Fifa-kilder på.

I tillegg skal ikke Trumps såkalte innreiseforbud hjelpe på velvilligheten fra muslimske land, blant annet i afrikanske og asiatiske land, skriver Financial Times videre.

Marokko ligger i Nord-Afrika, og innbyggerne er hovedsakelig muslimer.

Det er flere enn 200 land som er medlem av Fifa. Hver av disse har én stemme hver. Afrikanske Fifa-land har totalt 54 stemmer. For å vinne avstemningen, trenger den aktuelle VM-søknaden til sammen 104 for å komme seirende ut.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer