Abid Raja:

Trusetvang: - Helt uforståelig

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja ønsker å endre regelverket rundt bruken av truser i beachhåndball.

UFORSTÅELIG: Kulturminister- og likestillingsminister Abid Raja ønsker å invitere både håndballforbundet og volleyballforbundet for å få mer informasjon om det videre arbeid. Foto: Terje Pedersen / NTB
UFORSTÅELIG: Kulturminister- og likestillingsminister Abid Raja ønsker å invitere både håndballforbundet og volleyballforbundet for å få mer informasjon om det videre arbeid. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg synes det er helt uforståelig at de kvinnelige idrettsutøverne våre skal måtte ta denne kampen i 2021. Dette hadde jeg håpet vi hadde lagt bak oss, men det tyder dessverre på et internasjonalt forbund som ikke henger med.

Det sier kultur og likestillingsminister Abid Raja til Dagbladet, før han fortsetter.

- Som likestillings- og idrettsminister er jeg opptatt av at idretten skal være likestilt, og tilgjengelig for alle – da kan ikke halvparten av utøverne være underlagt krav til antrekk som bidrar mer til fokus på kjønn og kropp enn på sporten.

Tidligere i uka skrev Dagbladet om de norske beachhåndballjentene som føler seg tvunget til å spille i truser. Noe de har gjort siden 2017.

Og tidligere i år kom det første gjennombruddet for forandring. Da kongressen i Det europeiske håndballforbundet (EHF) godtok Norges forslag om å endre regelverket.

Det norske laget hadde håpet at endringene skulle komme før EM som pågår i Bulgaria akkurat nå. Men det gjorde det ikke.

- Det gjør meg rett og slett kvalm

Beachhåndballjentene planla nemlig å demonstrere under tirsdagens EM-start. De ville bytte ut bikiniene med klær som dekket kroppen. Det ble møtt med trusler fra arrangøren.

SLIK VILLE DE SPILLE: Slik ville beachhåndballjentene egentlig spille under EM-kampen mot Ungarn. Det ble de nektet. Foto: privat
SLIK VILLE DE SPILLE: Slik ville beachhåndballjentene egentlig spille under EM-kampen mot Ungarn. Det ble de nektet. Foto: privat Vis mer

- Vi fikk først beskjed om at vi fikk bot på 50 euro per person per kamp, noe som totalt ville blitt 50 000 kroner. Det sa vi ja til. Rett før kampen ble vi truet med renter og annet uspesifikk straff. De sa at vi blir disket hvis vi spiller med det, sa Kathinka Haltvik.

Dette får FrP-politiker Silje Hjemdal til å rase.

- Jentene har min fulle støtte i denne saken. Jeg er overrasket over at det sitter et pampevelde som truer med bøter når kvinnelige sportsidrettsutøvere ber om å få ha på mer tøy. Det gjør meg rett og slett kvalm. Er ikke idrettsverden kommet lenger, sier hun til Dagbladet.

Hjemdal er sjokket over hvordan EHF og IHF har håndtert situasjonen, samtidig frykter hun at slike «fryktregimer» kan skade rekrutteringen og selve gleden med sporten.

- Er de mest opptatt av sport eller å se lettkledde kvinner? Jeg kan ikke forstå at det skal være noe problem at jentene får bytte ut trusa med en tights, sier hun videre.

Vil endre reglene

Dagens reglement lyder som følger:

« Kvinner skal bruke bikini. Toppen skal være en tettsittende sports-BH med dype utskjæringer ved armene. Trusene må ikke være mer enn ti centimeter på sidene.»

HAR KJEMPET LENGE: Helt siden 2017 har sandhåndballjentene bedt om å få lov til å spille med andre klesplagg enn truser. Foto: NTB
HAR KJEMPET LENGE: Helt siden 2017 har sandhåndballjentene bedt om å få lov til å spille med andre klesplagg enn truser. Foto: NTB Vis mer

Og Silje Hjemdal mener det er på høy tid at kultur- og likestillingsministeren kommer på banen og kaster ball med sine internasjonale kollegaer, for å endre regelverket.

- Her må alle gode krefter stå sammen for å kreve endringer mot et idiotisk og diskriminerende regelverk, sier hun.

Kultur- og likestillingsministeren understreker at han er glad for initiativet det norske håndballforbundet har frontet mot håndballen internasjonalt.

- Jeg stiller meg selvsagt bak ønsket om å endre reglene, og vil gjerne invitere både håndballforbundet og volleyballforbundet for å få mer informasjon om det videre arbeidet.

- Heller enn å ha rigide regler for utøvernes påkledning som de ikke er komfortable med, burde utøvernes egne ønsker være det som er det førende. Jeg tror de fleste klarer å tenke seg hvor ubehagelig det er å måtte ha på seg for lite klær foran både publikum og TV-kameraer når du skal utøve idretten din, sier han videre.

EHF er nå i kontakt med håndballforbundet for å avklare videre prosedyre i EM.

Når det gjelder innstillingen fra håndballforbundet vil en nyvalgt sandvolleyballkommisjon behandle saken videre. Deretter vil de komme med et forslag til EHSs hovedstyre.

EHF understreker at det er IHF som har utarbeidet reglene for beachhåndball.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer