«Trygg på at dette ikke ødelegger karrieren»

23. august skal Ole Gunnar Solskjær gjennom en to timer lang kneoperason i Göteborg. I beste fall kommer han tilbake om et drøyt år. I verste fall er karrieren over.

GØTEBORG (Dagbladet): Ole Gunnar Solskjær kunne i går først ikke kommentere professor Lars Petersons diagnose på det skadde kneet. På spørsmål henviste han Dagbladet til Manchester Uniteds fysioterapeut Rob Swire. Som etter oppleste og vedtatte United-normer svarte akkurat det han kunne svare så lenge klubbens leger og manager Alex Ferguson ennå ikke var informert:

-  No comment!

Men på vei hjem til Kristiansund, etter at Ole Gunnar Solskjær fikk høre Lars Petersons ord på skaden fra Dagbladet, ble det fart i sakene. Da oppfordret den norske United-spissen sin arbeidsgiver til å gå ut med fakta så fort som mulig. Og slik ble Solskjærs kne breaking news på engelsk TV i går kveld.

Der alle var enige om at skaden er et hardt slag for Manchester Uniteds tittelplaner.

Trygg på comeback

Knespesialisten Lars Peterson på Gothenburg Medical Centre brukte 45 minutter på å konstatere det han egentlig visste fra før: Ole Gunnar Solskjærs kne, det som ble operert for en bruskskade for 10 måneder siden, er ikke leget. Noe er riktignok blitt bedre, men det er langt fra nok.

Sjøl for å få et kne han skal leve godt med resten av livet - og da snakker vi ikke om tjene fotballpenger på det - er et nytt inngrep en nødvendighet.

-  Det finnes en framgang, men den er svak, sier Lars Peterson til Dagbladet. -  Derfor har vi tatt en diskusjon på det, Ole og jeg. Og Ole går for en ny operasjon og den skal vi gjøre om 14 dager. Deretter kan vi bare vente og se hva som skjer.

-  Jeg er trygg på at det ikke ødelegger karrieren min, sier Ole Gunnar Solskjær til Dagbladet. -  Det er en grunn til at jeg har oppsøkt Peterson - det er han som har utviklet metoden og han er best i sitt fag. Og han har operert mange, deriblant Thomas Myhre og Steinar Nilsen.

Ingen garantier

Like sikker er ikke professor Lars Peterson. Av medisinsk erfaring. For ifølge mannen som gjør i underkant av ett hundre større kneoperasjoner i året, er det bare én ting som er sikkert.

Og det er at ingen ting er sikkert i kirurgi.

I hvert fall ikke i ortopedi.

-  Min hovedinnstilling før opersasjonen vil ikke være å få Ole Gunnar Solskjær tilbake på fotballbanen, sier Lars Peterson. -  Mitt utgangspunkt vil være at han skal få en god knefunksjon over tid. Og hvis han så etter et år blir så bra at han kan spille fotball igjen - og gjennoppbyggingen vil ta så lang tid, minst - vil det være et pluss.

-  Skaden han har er så alvorlig at hvis vi ikke hadde gjort noe, ville leddfunksjonen blitt invalidisert over tid.

Forberedte operasjonen

I går ble det fjernet noe brusk fra Solskjær kne. Sjøl hevdet Solskjær og Uniteds fysioterapeut at Lars Peterson bare hadde vært inne og kikket.

-  Jeg tok ut noe brusk - du kan si jeg forberedte opersasjonen som skal gjøres 23. august, sier professoren. -  Det blir et alvorlig inngrep, jeg må helt ned til kneleddet, og Ole vil bli liggende her på klinikken i to tre dager etterpå.

Allerede i april mente Norges landslagslege Tor Einar Andersen med stor sikkerhet at det som nå skjer var uungåelig om Ole Gunnar Solskjær i det hele tatt skulle ha sjanser til å komme tilbake på fotballbanen. Manchester United var ikke av den oppfatningen. Men ingen ytterligere skade er skjedd - Solskjærs kne er ikke blitt verre.

Og:

Det faktum at det neste inngrepet kommer under et år etter at han slo på seg skaden, taler til Solskjærs fordel.

-  Slik Ole ser ut biologisk er heller ikke alderen noe problem, sier Peterson. -  Det ville selvfølgelig vært bedre om han hadde vært 21 år, men noe stort problem er det ikke. Og mens jeg først var inne i kneet hans, undersøkte jeg selvfølgelig leddånd, korsbånd og menisker i samme slengen.

-  Det var helt perfekt. Jeg skulle ønske det kneet hadde vært mitt.

31 år - ingen alder

-  Der kan du se, sier Solskjær til Dagbladet. -  Jeg har aldri hatt store problemer - bare små smeller fra tid til annen. Og sjøl om jeg er 31 år, er jeg ikke gammel som fotballspiller. Jeg begynte jo ikke å spille på toppnivå i Norge før jeg gikk til Molde som 22 åring.

Etter operasjonen om to uker er det bare én ting som gjelder for Ole Gunnar Solskjær.

-  Tålmodighet, sier Lars Peterson. -  Det er avgjørende at rehabiliteringen skjer i riktig tempo. Først må vi ha nær oppfølging - kneet skal ikke belastes før det er klart. Det er veldig viktig at Ole bruker all den tida han trenger.

Men klarer Ole Gunnar Solskjær det? Klarer han å hinke rundt på de krykkene han hater inntil professoren i Göteborg - kanskje etter seks måneder - sier han kan begynne å røre på seg igjen. Så smått.

-  Ikke noe problem, sier United-spissen til Dagbladet. -  Jeg har jo barn jeg kan se på og ta meg av.

Oddsen på sin side

-  Hvordan ser så Lars Peterson på sjansene for at Ole Gunnar Solskjær kommer tilbake på fotballbanen?

-  Sammenliknet med andre er oddsen absolutt bra. Og jeg sier det av erfaring - jeg har operert knær siden 1987 og har utviklet denne teknikken.

-  Burde inngrepet som nå skal gjøres være gjort i april/mai?

-  Nei, det er ikke viktig. Jeg ville også gjort det Ole og Manchester United valgte å gjøre - å se det an, det kunne jo gått bra.

-  Er det en stor operasjon?

-  Nei, men det er litt komplisert. Må åpne kneleddet for å komme til - det er nøkkelen for å få det så perfekt som mulig, sier Peterson.

Blir i Kristiansund

Ole Gunnar Solskjær blir i Kristiansund sammen med familien fram til operasjonen 23. august. At sesongen som starter søndag blir et trist kapittel med sykemelding, tar han med pragmatisk ro mens han og virker nærmest uforskammet uberørt. Og det er kanskje der nøkkelen til comebacket ligger - Ole Gunnar Solskjærs tilsynelatende avslappede forhold til dette massive tilbakeslaget.

-  Jeg vet hva som skal til, sier han til Dagbladet.

Resten handler om et vellykket inngrep og om å gjøre det.

Det han alltid har gjort.

Det han vet.

Og kan bedre enn de fleste.

PÅ VEI TIL KRISTIANSUND: Ole Gunnars Solskjær og familien skal bli i Kristiansund fram til kneoperasjonen 23. august.
KOMPLISERT: Knespesialisten Lars Peterson opplyser at det ikke er en stor, men en komplisert operasjon han skal utføre på Solskjær.