<strong>SLEPPHENDT:</strong> Vetle Sjåstad Christiansen mener nordmenn har blitt for slepphendt når det kommer til smittevern. Foto: Carina Johansen / NTB
SLEPPHENDT: Vetle Sjåstad Christiansen mener nordmenn har blitt for slepphendt når det kommer til smittevern. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer

Reiser til Italia:

– Tryggere der nå

Skiskytterlandslaget trosser reiserådene og reiser til «røde» Italia på sin første samling i utlandet etter coronautbruddet. Med dagens smittesituasjon føler de seg tryggere på samling der enn hjemme i Norge.

Publisert

VOSS (Dagbladet): Det forteller de norske skiskytterne når Dagbladet møter dem på Voss. Et drøyt halvt år etter at coronaviruset stengte ned Norge, drar samtlige Dagbladet snakker med fram mangelen på høydetrening som det som har påvirket dem mest de siste seks månedene.

Skiskytterne er vant til å være mye utenlands og trene i høyden under forsesongen. Denne sommeren har disse samlingene blitt byttet ut med hjemmesamlinger i eget land.

Det betyr et drastisk kutt i antall timer med trening i høyde. Noe som flere ikke liker bare halvannet år før OL på 1800 meters høyde i Beijing.

– Vi har ikke fått vært så mye i høyden som vi vil. Vi hadde jo tenkt å legge ned en del døgn fram til Beijing, så det er slik vi føler oss mest ramma, men vi er nok ganske heldige i forhold til mange andre, sier Vetle Sjåstad Christiansen til Dagbladet og sikter til at de kan trene tilnærmet normalt.

Dro til Italia

Likevel følte Sjåstad Christiansen behovet for å legge ned nødvendig høydetrening og dro til Italia i tre uker i august.

– Jeg er en type som egentlig er ganske dårlig i høyden i utgangspunktet, mye fordi jeg er så stor og tung og har mange kilo som skal tilpasses lite oksygen og fysiske lover sier at det er ganske vanskelig, begrunner han valget.

I Italia opplevde Sjåstad Christiansen at italienerne tok de strenge smitteverntiltakene mer på alvor enn hjemme i Norge. Det gjør at han ikke nøler med å reise til Italia igjen til tross for at han da bryter regjeringens reiseråd.

– Reiser er jo forbundet med risiko, men det jeg tenker er mest risiko er å dra på Meny Røa og handle. Jeg føler at Norge har ganske slepphendte krav til befolkningen i forhold til mange andre land som for eksempel Italia, forteller Geilo-mannen og utdyper:

– De kjente veldig på det i starten da de måtte gå i full lockdown og hadde veldig mange døde. Jeg føler de har lært en del mer enn oss og dermed er de mye strengere på smitteverntiltak også.

– Tryggere i Italia

Selv om Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land, setter altså skiskytterlandslaget seg på et fly til Italia mandag. I den lille alpelandsbyen Lavazé skal skiskytterne lade opp til sesongen i nesten tre uker.

– Jeg følte meg ganske mye tryggere der i og med at alle er så påpasselige. Jeg bodde helt alene oppe på et fjellpass. Det var nesten ikke folk der, og de som var der brukte maske, så det var ganske ekstreme tiltak, forteller Sjåstad Christiansen og får støtte fra Tarjei Bø:

– De eneste levende skapningene som er der vi reiser er jo sau og kyr, så det er klart at når vi har kommet oss dit vi skal er dette veldig trygt, sier eldstebror Bø.

Han mener den største risikoen ved å reise er flyplassene, noe som idrettsutøvere ikke er så glad i uavhengig av corona.

– Der møtes masse folk og det er mye smitte, og der er vi verdensmestere på å oppføre oss. Vi vasker hender og holder oss unna folk og det at vi nå kan bruke munnbind uten å bli sett på som spedalske … Det blir enda bedre for oss å reise, forteller Bø og drar på smilebåndet.

– Bjørndalen må være lei seg

Sjåstad Christiansen trekker også fram at på grunn av reiserestriksjonene er flyplassene faktisk tryggere for idrettsutøvere som ønsker å holde seg friske uavhengig av corona.

– Nå er det ingen folk på flyplassene heller, så det er ikke noe samlingspunkt for verken folk eller smitte, så jeg føler egentlig at det verste man gjør er å gå på en skikkelig fyllekule eller på en søndagsåpen butikk hjemme i Oslo, forteller Sjåstad Christiansen.

At faren for å bli smittet med corona faktisk kan være mindre på samling i Italia er Tarjei Bø enig i.

– Du kan nesten snu på det. Når du skal leve ditt eget liv hjemme i Oslo og gå på matbutikken og gå på kafé, så tror jeg faktisk det er større sjans for å bli smitta der. Hvis vi bare kommer oss trygt fram til de italienske fjella så ser jeg ikke så mange folk vi skal hilse på, sier Bø før han avslutter med en humoristisk bemerkning:

– Ole Einar Bjørndalen må være lei seg for at han la opp, for dette måtte vært gullalderen for han. Han kunne leve ut alle sine smitteverndrømmer, smiler Bø bredt.

Lillebror, Johannes og Marte Olsbu Røiseland deltar ikke på samlingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer