Frykter togkaos under Tokyo-OL

Trygler Tokyos innbyggere: - Bli hjemme

Japanske myndigheter ønsker at over 600 000 japanere skal jobbe hjemme under OL i Tokyo i 2020.

TAR GREP: Japanske myndigheter ber arbeiderne om å jobbe hjemme under OL. Foto: Shizuo Kambayashi / AP Photo / NTB Scanpix
TAR GREP: Japanske myndigheter ber arbeiderne om å jobbe hjemme under OL. Foto: Shizuo Kambayashi / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Med åtte millioner mennesker som tar toget hver dag i Tokyo, fordelt på tjue millioner turer hver dag, ser japanske myndigheter seg nødt til å be arbeidere jobbe hjemme under OL 2020.

650 000 tilskuere er forventet å være i Tokyo under de mest travle dagene av OL, ifølge The Guardian, og med et togsystem som allerede er kjent for overbefolkning og kaos, ønsker myndighetene at et tilsvarende antall japanere jobber hjemmefra under lekene.

Kampanjen har navnet «Telework Days», og håpet er at den også kan myke opp den tøffe arbeidskulturen som allerede eksisterer i Japan.

Frykter systemsvikt

Et mulig trafikkaos ble raskt lansert som et problem under Tokyo-lekene.

Professoren Azuma Taguchi har forsket på problemet. Han spår at antall passasjerer kommer til å øke med 10 til 20 prosent på større knutepunkt i Tokyo.

- Nå til dags kan du på det verste være på et tog med 200 prosent av dets kapasitet, sa Taguchi til Reuters i fjor, som spådde videre at systemet kommer til å svikte hvis det når 300 prosent av kapasiteten.

- Det er en mulighet for at det tallet øker én og en halv gang under OL, sa han.

SØKSMÅL: USA tok gull i fotball-VM, men de kjemper fortsatt en kamp om likelønn. Her protesterer de igjen. Video: @ashlynharris24 Vis mer

Gjør tester

Taguchi mener at den mest effektive løsningen er at arbeidere blir hjemme under de mest travle dagene, noe som også ble gjort under London-OL i 2012.

Det er dette japanske myndigheter arbeider mot nå.

50 000 arbeidere fra Fujitsu, 34 000 fra NEC og 1600 fra Toyota, forventes å være en del av 600 000 arbeidere fra 3000 selskaper som jobber hjemmefra i perioden 22. juli til 6. september.

Neste mandag skal japanske myndigheter gjennomføre en omfattende test for å lette køene som forventes under OL, skriver Japan Times.

Myndighetene kommer deretter til å analysere testene for å se om flere tiltak er nødvendig, skriver avisa.

Vil myke opp arbeidskulturen

Testen har blitt gjennomført hvert år siden kampanjen ble lansert i 2017.

- Vi gjør dette for OL, men det langsiktige målet er å ha mer humane arbeidsvilkår, sa Hiroshi Ohnishi, en planlegger fra Økonomi-, Handel- og Industridepartementet, til Reuters i 2017.

- I gamle dager ble lange arbeidstimer sett på som en dyd, men denne tankegangen kommer ikke til å holde i framtida, fortsatte Ohnishi.

Planen til Shinzo Abe, statsministeren i Japan, er at mer enn ti prosent av arbeiderne i Japan skal jobbe hjemmefra minst én dag i uka innen 2020.

I 2015 var det fire prosent som jobbet hjemmefra én dag i uka, ifølge Quartz.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer